18 Νοε 2016

Δήμος Χαλανδρίου: Σημαντικές αποφάσεις του Δ.Σ. στις 14/11/2016

Πιλοτική εφαρμογή συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου
 
Με τη σταθερή πεποίθηση ότι χρειάζεται να εφαρμοστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση ένα νέο σύστημα πολιτειακής οργάνωσης, ο Δήμος Χαλανδρίου προχωρά στην πιλοτική εφαρμογή της αποφασιστικής συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου.

Η σχετική εισήγηση της διοίκησης που προβλέπει την πειραματική εφαρμογή της διαδικασίας στην πολεοδομική ενότητα του Συνοικισμού για το οικονομικό έτος 2017 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τo Δημοτικό Συμβούλιο.

Η διαδικασία που προτείνεται για την πραγμάτωση του εγχειρήματος είναι οι λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων του Συνοικισμού και ημερομηνία έναρξης μέσα στο Δεκέμβριο.
 
Σε χαμηλά επίπεδα διατηρούνται τα δημοτικά τέλη
 
Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με ευρεία πλειοψηφία η εισήγηση της διοίκησης για τα δημοτικά τέλη του 2017. Ο Δήμος Χαλανδρίου, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των κατοίκων, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, κρατά για δεύτερη χρονιά σταθερά τα δημοτικά τέλη στα χαμηλά επίπεδα που διαμορφώθηκαν μετά τις σημαντικές μειώσεις του 2015, κατά 13%. Τα τέλη για τις κατοικίες διαμορφώνονται σε 1,15 ευρώ/τμ. που αποτελούν το χαμηλότερο ποσό που έχει προσδιοριστεί στον Βόρειο Τομέα και από τα χαμηλότερα μεταξύ των αστικών δήμων της Αττικής. Ταυτόχρονα, διατηρούνται και επεκτείνονται όλες οι απαλλαγές δημοτικών τελών για απόρους, ανθρώπους με αναπηρία, τρίτεκνους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.
Όπως υπογραμμίζει η διοίκηση, «η απόφαση αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν συνυπολογίσει κανείς τη σημαντική απώλεια εσόδων του Δήμου από την αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ – από όπου εισπράττονται τα τέλη καθαριότητας – αλλά και την παράλληλη αύξηση των εξόδων τού λόγω των προσλήψεων προσωπικού στην καθαριότητα καθώς και των σημαντικών επενδύσεων που έγιναν ή προγραμματίζεται να γίνουν (απορριμματοφόρα, κάδοι, υπόγεια συστήματα, νέο αμαξοστάσιο, αγορά οικοπέδου κλπ)».
 
 
Θεατρικές παραστάσεις σε σχολεία και ΚΑΠΗ 
 
Την παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων στους μαθητές και τις μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων του Χαλανδρίου, σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων, αλλά και στα μέλη του ΚΑΠΗ της πόλης προγραμματίζει η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου. Οι σχετικές δαπάνες εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρίαση.
 
Εκλογή αναπληρωματικών μελών Οικονομικής Επιτροπής

Στην εκλογή αναπληρωματικών μελών της Οικονομικής Επιτροπής προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση του που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να εκλέξουν δύο αναπληρωματικά μέλη από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου και δύο από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Από τη διοίκηση εξελέγησαν ο Ευθύμιος Κουράσης με 23 ψήφους και ο Κωνσταντίνος Γερολυμάτος με 22. Από την αντιπολίτευση πρώτος στην προτίμηση του σώματος ήρθε ο Νικόλαος Πράσσος με 24 ψήφους και δεύτερος ο Μιχαήλ Κόσσυβας με 20.


http://www.halandri.gr/