21 Ιουλ 2016

Ενιαίο Σωματείο: Σε ετοιμότητα απέναντι σε νέες επιθέσεις της διοίκησης στη Victus

Να απομονώσουμε τους γνωστούς «καλοθελητές» που ετοιμάζονται ξανά να μας τις σερβίρουν.
Συνάδελφοι... Σε χτεσινό mail διαβάσαμε ότι η Διοίκηση ζητάει «αλλαγές» στο καθεστώς stand by – και φυσικά οι γνωστοί «καλοθελητές» αναλαμβάνουν πρόθυμα να το «σπρώξουν» στους συναδέλφους, κατά την γνωστή τακτική τους. Θεωρούμε σίγουρο ότι αυτές οι «αλλαγές» δεν είναι για καλό, το πιθανότερο είναι ότι αφορούν στην κατάργηση του καθεστώτος stand by, που θα επιφέρει σημαντική μείωση αποδοχών για μερικούς συναδέλφους.

Το πρόβλημα όμως δεν τελειώνει εδώ, έρχονται πολύ χειρότερα στο όνομα της «ανανέωσης της ΣΣΕ»! Είναι σίγουρο ότι με το «τυράκι» της ανανέωσής της, η Διοίκηση θα επιχειρήσει να ξηλώσει πολλά από τα δικαιώματα που είχαμε ως εργαζόμενοι σε Vodafone/Wind και διατηρούμε ως τώρα. Όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να  είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιους εκβιασμούς.

Να είμαστε σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις απέναντι στα σχέδια της διοίκησης

Η Διοίκηση κινείται για ακόμα μια φορά ύπουλα. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: χρησιμοποιεί τη Victus (μαζί με τις μητρικές διοικήσεις σε Vodafone και Wind) ως «πιλοτικό» χώρο εφαρμογής μειώσεων μισθών, ουσιαστικής κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, ελαστικοποίησης και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Δεν τοποθετήθηκε ποτέ ανοιχτά στους εργαζόμενους για τις προτάσεις και τους σκοπούς της, μας κρατάει επιμελώς στο σκοτάδι. Και κάθε τόσο πάει να μας αιφνιδιάσει, με κάτι νέο που αποφασίζει να ξηλώσει, να δημιουργήσει τετελεσμένα, αφού μας αποκοιμίσει. Αυτό επιχειρήθηκε και με τον εκτρωματικό Κανονισμό Εργασίας (όπου η αποφασιστική παρέμβαση του Ενιαίου Σωματείου και πολλών συναδέλφων τους χάλασε τα σχέδια).

Καταγγέλουμε την υποκρισία της Διοίκησης. Γιατί πριν λίγες μέρες, σε συνάντηση με το Ενιαίο Σωματείο, έδινε όρκους ότι θέλει να συζητάει τα προβλήματα των εργαζομένων – και λίγο μετά άρχισε πάλι τις υπόγειες κινήσεις. Έχουν όμως γνώση οι φύλακες: όσες τρίπλες και να κάνει η εργοδοσία, το Ενιαίο Σωματείο θα είναι πάντα παρών, να οργανώνει την αντίσταση των συναδέλφων, κάθε φορά που παίζονται κρίσιμα πράγματα για τα δικαιώματά μας.

Να απομονώσουμε τους «καλοθελητές» της εργοδοσίας

Η Διοίκηση όμως έχει λόγο που μπορεί και κινείται έτσι. Γιατί έχει καλά «συνεταιράκια» και πρόθυμους «καλοθελητές». Που κρύβεται πίσω τους και που κάνουν την παλιοδουλειά να σπρώχνουν και να σερβίρουν όλες τις απαιτήσεις της στους εργαζόμενους. Που για να διασώσουν τον ρόλο τους ως «συνδικαλιστών»(!) με την υπογραφή μιας ΣΣΕ όλο και πιο αποδυναμωμένης (το μόνο που τους έχει απομείνει ως «επιχείρημα»), είναι ικανοί να καταπιούν τα πάντα. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν σιωπήσει για το όργιο της διοίκησης σε βάρος των συναδέλφων που εργάζονται «νοικιαζόμενοι» ή με «μπλοκάκια», σχεδόν το 1/3 της Victus! Πάντα βέβαια με πρόσχημα ότι αυτοί «δεν καπελώνουν», ότι «δεν δίνουν γραμμή», ξεκαθαρίζουν ότι «οι αγώνες τελείωσαν», για να περνάει τελικά η γραμμή της Διοίκησης.

Αυτή όμως τη φορά ξεπέρασαν κάθε όριο! Συγκαλούν «συνελεύσεις» με θέματα και ατζέντα φάντασμα, γιατί τους βολεύει να μην υπάρχουν ούτε πρακτικά, ούτε διαδικασίες, ούτε καταγραμμένες οι προτάσεις της Διοίκησης, ούτε βέβαια οι δικές τους! Για να τα κόβουν και να τα ράβουν όπως τους βολεύει, πριν καλέσουν πάλι τους συναδέλφους στο όνομα του «ρεαλισμού» να επικυρώσουν κι άλλες υποχωρήσεις. Και σε ποια περίοδο: μέσα στο κατακαλόκαιρο, με τους εργαζόμενους ενόψει μαζικών αδειών και τους εργαζόμενους διάσπαρτους.
Καμία σχέση δεν έχουν αυτά ούτε με συνδικαλισμό, ούτε πολύ περισσότερο με τα δικαιώματά μας ή με την υπεράσπιση της θέσης μας στην εταιρία. Το είδαμε καθαρά με τον Κανονισμό Εργασίας: δεν δίστασαν να κατεβάσουν προς ψήφιση μια κατάπτυστη συμφωνία, που χαντάκωνε κυριολεκτικά όλους τους εργαζόμενους. Γι αυτό, προειδοποιούμε όλους τους συναδέλφους: Δεν πρέπει να δώσουμε καμία εξουσιοδότηση, καμία λευκή επιταγή σε τέτοιους «διαπραγματευτές», έτοιμους να μας πάνε στη λαιμητόμο!

Συνάδελφοι,

Όπως έχουμε αποδείξει επανειλημμένα, το Ενιαίο Σωματείο δεν έχει σκοπό να μείνει θεατής! Δεν το κάναμε μέχρι τώρα, δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε τώρα. Η δυναμική μας παρέμβαση και η επιτυχημένη απεργίας μας ανέκοψε τα σχέδιά τους για τον Κανονισμό Εργασίας. Ακόμη πιο δυναμικά θα ανατρέψουμε τα σχέδιά τους για νέες επιθέσεις στο όνομα της «ανανέωσης της ΣΣΕ». Και βέβαια θα αποκαλύπτουμε το κρυφτούλι που πάνε να παίξουν Διοίκηση και «καλοθελητές» σε κάθε τους βήμα.

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι σε ετοιμότητα! Σε περίπτωση που επιχειρήσουν να τα βρουν μεταξύ τους κόβοντας έστω και ένα ευρώ ακόμα από τις αποδοχές μας, από οποιοδήποτε από τα δικαιώματά μας, θα μας βρουν απέναντί τους.


To Δ.Σ. του
Ενιαίου Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων VODAFONE – WIND – VICTUS