22 Ιουλ 2016

Δήμος Αγ. Δημητρίου: Εκδήλωση με παρουσία του Πρωθυπουργού για την παραχώρηση έκτασης 32 στρεμμάτων

Με αφορμή την παραχώρηση έκτασης 32 στρεμμάτων του Ασύρματου από το Δημόσιο στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, διοργανώνεται την Παρασκευή 22 Ιουλίου, στις 19:30, εκδήλωση στον Ασύρματο (πάρκο Ελευθερίουλευθερίου Βενιζέλου) από τον Δήμο, όπου θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, εν ενεργεία Πρωθυπουργός επισκέπτεται την πόλη του Αγ. Δημητρίου.

«ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Ασύρματο - ΓιορτάΖΟΥΜΕ τον Ασύρματο», αναφέρει η σχετική αφίσα - πρόσκληση του δήμου. Θα ακολουθήσει συναυλία με την Καλλιόπη Βέττα και τον Γιάννη Κ. Ιωάννου.

Η πρόσκληση της δημάρχου Μαρίας Ανδρούτσου αναφέρει:

“Έχουμε την τιμή και την χαρά να σας προσκαλέσουμε σε μια πολύ σημαντική για τους πολίτες του Αγίου Δημητρίου εκδήλωση. Γιορτάζουμε την παραχώρηση της έκτασης του Ασυρμάτου στο Δήμο μας, ενός χρόνιου αιτήματος των πολιτών του Αγίου Δημητρίου. Παρασκευή 22 Ιουλίου και ώρα 19:30, στον Ασύρματο (Πάρκο Ελευθερίου Βενιζέλου). Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας”.
Όπως αναφέρει ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, «αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, εν ενεργεία Πρωθυπουργός επισκέπτεται την πόλη του Αγ. Δημητρίου».

Επίσης ο Δήμος κάνει γνωστό ότι: «Στις 15 Ιουνίου 2016, μετά από συντονισμένες ενέργειες Δήμου και της κυβέρνησης, έκλεισε η παραχώρηση του τελευταίου τμήματος -και ουσιαστικά ολόκληρου του χώρου του Ασυρμάτου- στο Δήμο Αγ. Δημητρίου.
Δικαιώθηκε έτσι, ένας μεγάλος κύκλος προσπαθειών των κατοίκων και των Δημοτικών Αρχών, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και μετά, για να αποκτήσει η πόλη τους κοινόχρηστους χώρους και χώρους πράσινου που είχε ανάγκη.
Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει την ένταξη του χώρου σε ένα συνολικό και όχι αποσπασματικό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, σχεδιασμό ανάπλασης, μέσα από μια στρατηγική που θα διαμορφωθεί από κοινού από τη Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και το λαό του Αγ. Δημητρίου, ο οποίος θα είναι και ο κατ’ εξοχήν αποδέκτης του οφέλους που θα προκύψει.
Ένας νέος κύκλος προσπαθειών αρχίζει τώρα για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Ο χώρος του Ασυρμάτου επί 30 χρόνια αποτελούσε βασική διεκδίκηση του Δήμου Αγ. Δημητρίου για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της πόλης σε χώρους πράσινου, άθλησης και ψυχαγωγίας των κατοίκων της. Μετά την επίτευξη του στόχου αυτού, τίθεται το θέμα της υλοποίησης της υπάρχουσας μελέτης με βασική επιλογή τη διαμόρφωση του ελεύθερου χώρου πρασίνου και των λοιπών χρήσεων στο πλαίσιο ενός βιοκλιματικού σχεδιασμού, που θα μεγιστοποιεί τις συνθήκες «άνεσης» στο περιβάλλον του πάρκου.

Η πρόταση περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα εξής στοιχεία: Περίφραξη Είσοδοι (Ελπίδος – Ασυρμάτου – Μεσσηνίας – Φιλικής Εταιρείας) Πεζόδρομοι (κεντρικός διαμήκης, περιφερειακός και τριτεύον δίκτυο) Περιοχές πρασίνου Υδάτινο στοιχείο ΕλαιώναςΥπαίθριο θέατρο Παιδική χαρά Πλατείες (κεντρική πλατεία του πάρκου και πλατεία Μουσείου Τηλεπικοινωνιών) Χώροι εκγύμνασης Κτήρια (χώρος πολιτισμού και εκθέσεων – κυλικείο, κτήριο αποδυτηρίων γηπέδου, κτήριο πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, κτήριο εγκαταστάσεων προσωπικού γηπέδου) Αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα αντισφαίρισης, μπάσκετ και ποδοσφαίρου 5Χ5) Κρήνες Σήμανση».

ΕΡΤ

Χρονικό παραχώρησης του Ασυρμάτου

Στις 15 Ιουνίου 2016, με την απόφαση της ΕΤΑΔ ΑΕ για την παραχώρηση του τελευταίου τμήματος -και ουσιαστικά ολόκληρου του χώρου του Ασυρμάτου- στο Δήμο Αγ. Δημητρίου, έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος προσπαθειών των κατοίκων και των Δημοτικών Αρχών, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και μετά για να αποκτήσει η πόλη τους κοινόχρηστους χώρους και χώρους πράσινου που είχε ανάγκη.

Ο «Ασύρματος», εκτείνεται σε μια έκταση 78 στρεμμάτων περίπου, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγ. Δημητρίου.

Ο χώρος που αποτελεί ιδιοκτησία του Δημοσίου, αρχικά υπαγόταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εξυπηρετούσε τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της ΥΠΑ, της ΕΜΥ, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Αστυνομίας.

Οι ανάγκες του Δήμου σε κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, ειδικά μετά τη μεταπολίτευση που υπήρξε μια ταχεία ανοικοδόμηση στην περιοχή, με ένα ανεπαρκές σχέδιο πόλης, ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, και το χώρο του Ασυρμάτου ως λύση για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Οι πρώτες διεκδικήσεις του χώρου από τη δεκαετία του 1980 είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της έκτασης του Ασυρμάτου, συνολικού εμβαδού 23,5 στρεμμάτων να παραχωρηθεί στο Δήμο Αγ. Δημητρίου, επί δημαρχίας Βασιλικής Βερυκάκη, μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), σε δύο φάσεις, με αποφάσεις του τότε Υφυπουργού Παυσανία Ζακολίκου, όταν ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η προσπάθεια για την απόδοση και του υπολοίπου τμήματος του Ασυρμάτου συνεχίστηκε και επί δημαρχίας Παντελή Ειρηνάκη με αποτέλεσμα την απόδοση 11,5 περίπου στρεμμάτων, σε δύο φάσεις, μέσα από ανάλογες διαδικασίες.

Παράλληλα, άρχισαν να διαμορφώνονται και διάφορες χρήσεις στον αποδοθέντα χώρο, οι οποίες μέχρι σήμερα εξυπηρετούν τους δημότες.

Το 2009, το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη δημιουργία εγκαταστάσεων εκπαίδευσης διασωστών στο χώρο του Ασυρμάτου. Την ίδια περίοδο, συγκροτείται η Ανοιχτή Συνέλευση για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου, από πολίτες που παρεμβαίνοντας οργανωμένα και δυναμικά, απομακρύνουν τα συρματοπλέγματα που οριοθετούσαν τη διεκδικούμενη έκταση, αναπτύσσουν πρωτοβουλίες εκτεταμένης δενδροφύτευσης και συλλογικές δράσεις πολιτισμού με κοινωνικό πρόσημο (μαθήματα παραδοσιακών χορών, μουσικής κ.λπ.)
 • Με την εκλογή της Μαρίας Ανδρούτσου ως Δημάρχου, το 2011, επανατίθεται το θέμα της ολικής απόδοσης του Ασυρμάτου στο Δήμο, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη παρέμβαση ανάπλασης του χώρου.
 • Έτσι, με την υπ’ αρ. Φ.550/ΑΔ.687992 – Σ. 805/3-5-2011 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, που κοινοποιήθηκε με έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας προς την ΚΕΔ, το ΓΕΑ/ΕΓΑ, το ΓΕΑ/Γ5/4(2), την ΥΠΑ/Γραφείο Διοικητικού και το Δήμο Αγ. Δημητρίου, παραχωρήθηκε στο Δήμο Αγ. Δημητρίου έκταση 32 στρεμμάτων από το χώρο του Κέντρου Εκπομπών Νέας Σμύρνης (Ασύρματος) για τη «δημιουργία χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής».
 • Στις 27-5-2011, η Δήμαρχος απευθύνει επιστολή προς την, ακόμη υφιστάμενη, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), ζητώντας να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της παραχώρησης του χώρου.
 • Στις 7-7-2011 η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης σε ανοιχτή συνεδρίασή της συμβάλλει, με τον προβληματισμό που αναπτύσσεται, στη διαμόρφωση της άποψης για τον τρόπο που θα γίνει η τελική ανάπλαση του χώρου του Ασυρμάτου.
 • Στο διάστημα που ακολούθησε η ΚΕΔ, μέσα από μια χρονοβόρα διαδικασία, ενσωματώνεται στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
 • Στις 13-11-2012, με νέα επιστολή της προς την ΕΤΑΔ αυτή τη φορά, η Δήμαρχος ζητάει να δρομολογηθεί η σχετική διαδικασία.
 • Στις 11-2-2013, διαβιβάζεται στην ΕΤΑΔ πλήρης φάκελος με στοιχεία μελέτης για τη βιοκλιματική ανάπλαση ολόκληρου του χώρου του Ασυρμάτου.
 • Στις 7-4-2013, σε Λαϊκή Συνέλευση, παρουσιάζεται η πρόταση βιοκλιματικής ανάπλασης του χώρου του Ασυρμάτου
 • Στις 14-5-2013, η ΕΤΑΔ απαντά και θέτει ζήτημα οικονομικού ανταλλάγματος για την ολοκλήρωση της παραχώρησης.
 • Στις 20-5-2013, συγκαλείται εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίζει ομόφωνα να απορρίψει τις απαιτήσεις της ΕΤΑΔ.
 • Στις 23-5-2013, το Συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), η Δήμαρχος κάνει παρέμβαση και το Σώμα αποδέχεται ομόφωνα σχετικό με το όλο θέμα υπόμνημα που υποβάλει ο Δήμος.
 • Στις 26-5-2013, σε νέα Λαϊκή Συνέλευση που γίνεται στον διεκδικούμενο χώρο, απορρίπτεται ομόφωνα κάθε απαίτηση της ΕΤΑΔ.
 • Στις 31-5-2013 το θέμα τίθεται στο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
 • Στις 22-8-2013, η Δήμαρχος απευθύνει νέα επιστολή στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (Υπουργείο Οικονομικών), θέτοντας εκ νέου το όλο ζήτημα. Παράλληλα, πραγματοποιούνται συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα και στελέχη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αττικής.
Ακολουθούν επαφές και προσφυγές προς κάθε αρμόδιο φορέα με τελευταία την επιστολή της Δημάρχου Αγ. Δημητρίου, προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με την οποία έθετε το αίτημα της άμεσης διεκπεραίωσης του ζητήματος και την ολοκλήρωση των διαδικασιών με την τυπική παραχώρηση της εναπομένουσας έκτασης στο Δήμο.
Σε συνέχεια απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, το Δ.Σ της ΕΤΑΔ ΑΕ, στις 15 Ιουνίου 2016, αποφάσισε για την παραχώρηση του τελευταίου τμήματος -και ουσιαστικά ολόκληρου του χώρου του Ασυρμάτου- στο Δήμο Αγ. Δημητρίου.
Έτσι, το διαρκές αίτημα του λαού του Αγ. Δημητρίου για συνολική απόδοση του χώρου και τη μετατροπή του σε ενιαίο χώρο πρασίνου, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής, βρίσκει δικαίωση.
Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει την ένταξη του χώρου σε ένα συνολικό και όχι αποσπασματικό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, σχεδιασμό ανάπλασης, μέσα από μια στρατηγική που θα διαμορφωθεί από κοινού από τη Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και το λαό του Αγ. Δημητρίου, ο οποίος θα είναι και ο κατ’ εξοχήν αποδέκτης του οφέλους που θα προκύψει από την ανάπλαση ενός τόσο σημαντικού χώρου για το Δήμο μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.
Ένας νέος κύκλος προσπαθειών αρχίζει τώρα για την επίτευξη του στόχου αυτού.