17 Ιουν 2016

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης: Κοινός αγώνας εργαζομένων και γονέων στους παιδικούς σταθμούς ενάντια στα απαράδεκτα τροφεία του δήμου μας

Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης με ανακοίνωσή του εκφράζει την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των γονέων στους Παιδικούς Σταθμούς «ενάντια στα απαράδεκτα τροφεία του δήμου μας», όπως υποστηρίζει.
Η ανακοίνωση: 

Κοινός αγώνας εργαζομένων και γονέων 
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα των γονιών στους παιδικούς σταθμούς ενάντια στα απαράδεκτα τροφεία του δήμου μας.
Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημοτική Αρχή φορτώνουν το κόστος λειτουργίας των παιδικών σταθμών στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας. Η χρηματοδότηση των υφιστάμενων δημοτικών παιδικών σταθμών έχει στερέψει από το κράτος και  συναρτάται κατά κύριο λόγο από το ΕΣΠΑ. Φέτος η χρηματοδότηση θα είναι μειωμένη κατά 5% (175 από 184 εκατομμύρια ευρώ) κάτι που θα οδηγήσει σε νέες περικοπές καιθα δίνεται με την μορφή voucher ανά ωφελούμενο, απευθείας στους ωφελούμενους που θα μπορούν να επιλέγουν δημόσιο ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό και όχι στους παιδικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να δυσκολέψει ο προγραμματισμός προσλήψεων, να ενισχύονται οι προσλψεις με βαθιά αντιπαιδαγωγικές και απαράδεκτες εργασιακά 2μηνες σχέσεις εργασίας, για να καλύπτουν κενά. Ουσιαστικά κατευθύνουν τους γονείς προς τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς με κίνδυνο να διαλύσουν την λειτουργία των δημόσιων παιδικών σταθμών. Καθώς κάθε χρόνο η χρηματοδότηση των δημοτικών παιδικών σταθμών από το ΕΣΠΑ μειώνεται και δεν είναι δεδομένη, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι βασικός στόχος τους είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της προσχολικής αγωγής και φροντίδας με το κόστος της να φορτώνεται στους γονείς. Επίσης καταργείται ο περιορισμός που ίσχυε και σύμφωνα με τον οποίο μία δομή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω του προγράμματος. Πλέον, έως και το 100% των θέσεων μιας δομής μπορεί να καλύπτεται από τους δικαιούχους του προγράμματος. Στην πράξη, αυτό συνεπάγεται νέο αποκλεισμό για τα παιδιά λαϊκών οικογενειών ή για τα παιδιά δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Εργαζόμενοι και γονείς ζούμε καθημερινά τις συνέπειες αυτών των πολιτικών. Εντατικοποίηση της εργασίας, κυριαρχία των ελαστικών μορφών, ελλείψεις σε προσωπικό, αποκλεισμός παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς, ακριβά τροφεία, υποβάθμιση της παρεχόμενης αγωγής και φροντίδας και των εγκαταστάσεων.
Για να έχει αποτελέσματα ο αγώνας μας απαιτείται να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων στους δήμους, των γονέων, των νεαρών ζευγαριών, του εργατικού – λαϊκού κινήματος συνολικά. Είναι τέτοια η επίθεση που κανείς δεν πρέπει να μένει θεατής. Όλοι εμείς έχουμε κοινό συμφέρον να παλέψουμε μαζί για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή. Να συντονίσουμε και να δυναμώσουμε τον αγώνα μας. Να κλείσουμε τα αυτιά μας σε όσους προσπαθούν να μας διασπάσουν στη λογική ότι δεν επαρκούν τα χρήματα και για τα τροφεία και για τους μισθούς, ή αν πληρώνει λιγότερα μία κατηγορία γονέων θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα μία άλλη. Να μην αποδεχτούμε δηλαδή την λογική των παιδικών σταθμών επιχειρήσεων. Να διεκδικήσουμε αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το σωματείο εργαζομένων του δήμου μας πραγματοποίησε συνάντηση με το προεδρείου του συλλόγου γονέων στους παιδικούς σταθμούς, όπου εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας, την ανάγκη συντονισμού του αγώνα μας και παρουσιάσαμε το διεκδικητικό μας πλαίσιο ως εξής:
Αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους Δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Με γενναία και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε εισφοράς των γονιών.
Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά – εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
Να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος καταλληλόλητας των Παιδικών Σταθμών και να εκπονηθεί ταχύτατα πρόγραμμα επισκευών και άλλων αναγκαίων παρεμβάσεων. Δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, τόσων που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών. Αποκλειστική διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επέκταση και ενίσχυση των δημόσιων δομών και όχι χρηματοδότηση των ιδιωτών.
Προτεραιότητα για τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών, των ανέργων, των μεταναστών,  των φτωχών αυτοαπασχολουμένων, που σήμερα δεν μπορούν να καταγραφούν ούτε καν στους καταλόγους.
Ενιαίο, παιδαγωγικά αναβαθμισμένο και επιστημονικά θεμελιωμένο πρόγραμμα αγωγής και φροντίδας του παιδιού με βάση τις ανάγκες της κάθε ηλικίας ώστε να αναπτύσσεται σωματικά, νοητικά, και να κοινωνικοποιείται ομαλά το παιδί..
Ενιαίες Παιδαγωγικές σχολές, με Τμήματα προσχολικής ηλικίας που θα αποφοιτούν οι παιδαγωγοί αυτής της ηλικίας και θα έχουν τις γνώσεις και την παιδαγωγική κατάρτιση για να δουλέψουν με κάθε ηλικιακή ομάδα της προσχολικής ηλικίας.
Περιοδική επιστημονική, παιδαγωγική επιμόρφωση των παιδαγωγών, μέσα από τα παιδαγωγικά τμήματα προσχολικής ηλικίας,  με ευθύνη του κράτους.
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών στους Σταθμούς, με ευθύνη και έλεγχο του κράτους και των αρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών υγείας.Ολοκληρωμένο, πλούσιο, ποιοτικό  πρόγραμμα διατροφής με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες κάθε ηλικίας.
Τη θεσμοθέτηση και ανάπτυξη Κέντρων έγκυρης διεπιστημονικής διάγνωσης και αξιολόγησης, πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης από τη βρεφική ηλικία και συμβουλευτική υποστήριξη, ενταγμένα στα Κέντρα Υγείας, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Τα κέντρα αυτά να στελεχώνονται από τον απαιτούμενο αριθμό σχολικών ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, σχολίατρων και γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων καθώς και ειδικευμένο εκπαιδευτικό και άλλο βοηθητικό προσωπικό. Επίσης, θα πρέπει να παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδαγωγούς, γονείς και υποστήριξη σε όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Θεωρούμε απαράδεκτο, το έτος 2016, με τέτοια ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και της τεχνολογίας τα παιδιά των οικογενειών μας να μην μπορούν να απολαμβάνουν καθολικές δημόσιες δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες προσχολικής αγωγής την ώρα που ο πλούτος που εμείς παράγουμε συγκεντρώνεται στα χέρια μιας χούφτας μετόχων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που ζουν μες στη χλιδή.
Εκ του ΔΣ