13 Ιουν 2016

Δημόσιο: Επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις – Το σχέδιο Βερναρδάκη

Tην επανεκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με στόχο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο αναπλ. υπουργός Χρ. Βερναρδάκης προετοιμάζει σχέδιο νόμου που θα επανεκκινεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον δημόσιο τομέα, «κίνηση» που αναμένεται να επηρεάσει 400.000 εργαζόμενους.

Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr οι εταίροι πιέζουν την κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα με τις λεγόμενες -κατά τους ίδιους- ομάδες «εδραιωμένων συμφερόντων».

Το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων θα αφορά:

-Στις προσλήψεις όπου θα υπάρξει συμφωνία όχι μόνο στον αριθμό, αλλά και στις ειδικότητες με βάση και τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

-Στα προσόντα διορισμού ανά κατηγορία και ειδικότητα

-Στο καθεστώς τοποθετήσεων, μετακινήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων

-Στο ύψος των αποδοχών, αλλά και στις πρόσθετες αμοιβές από οδοιπορικά, επιδόματα.

-Στη διαμόρφωση των οργανισμών και των νέων οργανογραμμάτων τους

Σημαντικές αναμένεται να είναι επίσης οι αποφάσεις που θα αφορούν στις άδειες που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές, αλλά και οι χρόνοι απασχόλησης ανά κλάδο. Θα εξεταστούν ειδικά καθεστώτα σε συγκεκριμένες ειδικότητες αλλά και τα ωράρια ανά τομέα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν.