21 Ιουν 2016

Δημόσιο: Αναγνωρίζονται έως 7 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα – Δικαιολογητικά

Τις επόμενες ημέρες, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα για την αναγνώριση προϋπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για μια υπόθεση με μακρά ιστορία που φαίνεται ότι, τελικά, θα έχει καλό τέλος για τους ενδιαφερόμενους.

Το συγκεκριμένο ΠΔ βρίσκεται εδώ και πάνω από δύο μήνες στο ΣτΕ ωστόσο δεν έχει πάρει σχετική έγκριση, κάτι που, όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το ΠΔ, αναγνωρίζεται προϋπηρεσία σε συναφές αντικείμενο έως επτά (7) έτη που έχει διανυθεί πριν από το διορισμό, εκτός του δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, με το ΠΔ που εκδίδεται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 98 του νόμου 4369/2015, εφόσον αποδεικνύεται θα δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης  προϋπηρεσίας έως εφτά ετών ως κριτηρίου αξιολόγησης για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2016.
Ευνοούνται oι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η  μοριοδότηση θα είναι αντίστοιχη με αυτή ανάλογης προϋπηρεσίας στο Δημόσιο με στόχο να διευκολύνει νέους δημοσίους υπαλλήλους με θητεία στον ιδιωτικό τομέα  να μπορούν να ανταγωνιστούν τους συναδέλφους τους στο Δημόσιο, αναφορικά με την κατάληψη θέσης ευθύνης.
Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας, θα έχουν τη δυνατότητα βαθμολογικής (και όχι μισθολογικής μέχρι το 2018 που είναι «παγωμένοι» οι μισθοί στο Δημόσιο) εξέλιξης με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να διακδικήσουν θέσεις προϊσταμένων αλλά και να εγγραφούν στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου.
Να σημειωθεί ότι αναγνώριση προϋπηρεσίας δεν θα δίνεται μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους που ήταν μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα αλλά και όσους εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
Ποια είναι τα δικαιολογητικά που απαιτούνται
Αναφορικά με τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας, αυτά θα είναι μεταξύ άλλων:
-Ένσημα ή άλλη βεβαίωση ασφάλισης σε Ασφαλιστικά Ταμεία που να αποδεικνύουν το χρόνο εργασίας του υπαλλήλου
-Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών εφόσον πρόκειται για πρώην ελεύθερο επαγγελματία
-Απόδειξη συνάφειας αντικειμένου από τη δήλωση σε Επιμελητήρια
– Βεβαίωση μισθολογικών καταστάσεων από την οποία να προκύπτει η θέση που κατείχε ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα.
Τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια τα οποία και θα αποφασίζουν για την αναγνώριση ή μη της προϋπηρεσίας του υπαλλήλου.