26 Μαΐ 2016

Διαμαρτυρία για την απλήρωτη εργασία στον Δήμο Θεσσαλονίκης

“ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ” ζητά η ΔΑΣ εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης και σε ανακοίνωσή της τονίζει:

“Συνάδελφοι- συναδέλφισσες,

Η ΔΑΣ εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης σας καλεί τη Δευτέρα 30 Μάη, στις 4μμ στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου σε παράσταση διαμαρτυρίας για τα απλήρωτα δεδουλευμένα μας. Παρά τις υποσχέσεις της διοίκησης για την πληρωμή μας, η παρακράτηση μέρους του μισθού μας, της προσαύξησης για εργασία τις βραδινές ώρες και εργασία Κυριακές και αργίες, μήνα με τον μήνα αυξάνεται. Στους εργαζόμενους της Καθαριότητας χρωστάνε και παρακρατούν: στους συμβασιούχους νυχτερινά και εξαιρέσιμα από τον Αύγουστο του 2015 έως και τον Μάη, στους μόνιμους από τον Σεπτέμβρη του 2015 έως και τον Μάη, στους αορίστου χρόνου από τον Δεκέμβρη του 2015 έως και τον Μάη. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες υπηρεσίες. Τα νυχτερινά και τα εξαιρέσιμα είναι μισθός. Στους συναδέλφους που έγιναν αορίστου χρόνου τον Σεπτέμβρη χρωστάνε μεγάλο μέρος από νυχτερινά και εξαιρέσιμα από το 2014, παρά τη δικαστική απόφαση που έχουν για την πληρωμή τους.

Η διοίκηση του δήμου ξαμόλησε τον μηχανισμό της (προϊστάμενους, «τομεάρχες» κ.α.) για να σπάσει την αποχή των εργαζομένων στην Καθαριότητα τις Κυριακές και τις αργίες. Όλοι αυτοί απειλούν και εκβιάζουν εργαζόμενους, μετακινούν από εργοτάξιο σε εργοτάξιο συναδέλφους για «παραδειγματισμό». Βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια της διοίκησης έδωσε και η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ «Μέτωπο Αλλαγής» και «Ανεξάρτητο», που κατά τα άλλα ψήφισαν την ομόφωνη απόφαση για αποχή. Το «Μέτωπο Αλλαγής» συμμετείχε σε μια μόνο περιφρούρηση της αποχής από τις τέσσερις- μετά «κουράστηκαν» και τους «μάλωσαν». Από τη μια ψηφίζουν την αποχή και από την άλλη τα μέλη τους και οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιό τους (είναι γνωστό ότι οι προϊστάμενοι, οι «τομεάρχες», οι «υπεύθυνοι βαρδιών» κ.α. στην Καθαριότητα στηρίζουν αυτό το ψηφοδέλτιο) κάνουν τα πάντα για να σπάσει η αποχή. Οι του «Ανεξάρτητου» κάνουν «αντίσταση» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν έχουν καμιά παρουσία στους χώρους εργασίας. Τι να περιμένουν, όμως, οι εργαζόμενοι από δεδηλωμένους και φανατικούς απεργοσπάστες. Τα υπόλοιπα σωματεία του δήμου, όπως το ΣΕΚ ή ο περίφημος «Ενωτικός Σύλλογος», όχι μόνο δεν λένε κουβέντα, αλλά τρομοκρατούν τους συναδέλφους λέγοντας ψέματα ότι δεν καλύπτονται από την αποχή. Όλοι αυτοί αποτελούν ή αποτελούσαν (κάποιοι από αυτούς, π.χ. το «Ανεξάρτητο», μυξοκλαίνε και διαμαρτύρονται επειδή τους άφησαν απέξω) τον μηχανισμό της διοίκησης. Μηχανισμό επιβολής της πολιτικής της διοίκησης Μπουτάρη στους εργαζόμενους, εκλογικό μηχανισμό, απεργοσπαστικό, ενίοτε κάνουν και τους κλακαδόρους σε εκδηλώσεις και ομιλίες του δημάρχου και του αντιδημάρχου Καθαριότητας, βλέπε π.χ. Φεστιβάλ Ανακύκλωσης κ.α. Φυσικά οι περισσότεροι αμείβονται με θέσεις, πλασματικά νυχτερινά, εξαιρέσιμα κ.α. Αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι την ζούσαν και επί εποχής Παπαγεωργόπουλου- άλλωστε σχεδόν οι ίδιοι άνθρωποι είναι.

Ας αφήσει η διοίκηση Μπουτάρη τα παραμύθια ότι φταίνε όλοι οι άλλοι που δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι, και να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα. Τα παιχνίδια που κάνει με άλλους κρατικούς μηχανισμούς στόχο έχουν να κλέψουν από τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά τους ταμεία, αφού τα νυχτερινά και εξαιρέσιμα έχουν ασφαλιστικές εισφορές. Η διοίκηση Μπουτάρη, εφαρμόζοντας την αντεργατική- αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, αντί να διεκδικεί χρηματοδότηση από το κράτος, κόβει παροχές προς τους δημότες, τους χαρατσώνει, κλέβει από τους εργαζόμενους, δανείζεται με υποθήκη τα δημοτικά τέλη κ.α. Γι’ αυτό είναι το αγαπημένο παιδί όλων των κυβερνήσεων. Γι’ αυτό ο δήμαρχος και μέλη της διοίκησης φωνάζουν μέσα στα δημοτικά συμβούλια «ζήτω τα μνημόνια».

Συνάδελφε- συναδέλφισσα,

Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από τη σκληρή αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, αλλά και της διοίκησης Μπουτάρη, θα φέρει μόνο η κινητοποίησή μας και ο αγώνας μας.

Μην μένεις απαθής.

Η ΔΑΣ σε καλεί σε διαμαρτυρία για να απαιτήσουμε την άμεση πληρωμή μας, τη Δευτέρα 30 Μάη, στις 4μμ στο δημοτικό συμβούλιο.

Σε καλεί να πάρεις μέρος και στη διαμαρτυρία στην Επιθεώρηση Εργασίας, Προξένου Κορομηλά 51, που οργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 1 Ιούνη, στις 12:30 μμ, ημέρα που θα κατατεθεί καταγγελία κατά του δήμου Θεσσαλονίκης για τα δεδουλευμένα μας, ανεξάρτητα αν είσαι ή όχι μέλος του συγκεκριμένου σωματείου. Στον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης είναι μέλη η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων συμβασιούχων, αφού οι πλειοψηφίες στα σωματεία του δήμου Θεσσαλονίκης αρνούνται να τους εγγράψουν. Η μεγάλη διαφορά του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης από τα σωματεία του δήμου μας είναι ότι εκεί πλειοψηφία αποτελούν οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ.”