29 Μαΐ 2016

Επιστρέφει δυναμικά

Θέατρο Ρεματιάς
έναν χρόνο μετά την πυρκαγιά
Συντάκτης: Δημήτρης Κανελλόπουλος

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε ήδη από την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το μικρό και πανέμορφο θεατράκι της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, το Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς όπως λέγεται επισήμως. Το γνωρίζετε, έτσι; Είναι καταπληκτικό. Και αν δεν έχετε πάει ποτέ έως τώρα, να το κάνετε. Αξίζει από κάθε άποψη. Μέσα στο πράσινο, δροσερό (θέλει κάτι από πάνω να φοράτε ακόμα και τις ζεστές θερινές νύχτες), νερά να τρέχουν, πολύ κόζι.

Ενας χρόνος λοιπόν από την καταστροφή. Το θεατράκι ξαναφτιάχτηκε, όμως. Γι’ αυτό και ο Δήμος Χαλανδρίου μάς καλεί σε δύο «ανοιχτές εκδηλώσεις εορτασμού της αναγέννησής του». Τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Μαΐου, την πρώτη με ένα αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι και τη δεύτερη με μία συναυλία κλασικής μουσικής.

Η παράσταση «Το αστικό λαϊκό τραγούδι στον 20ό αιώνα» αποτελεί μια περιπλάνηση στη λαϊκή μουσική παραγωγή από το 1900 μέχρι και το 2000. Η Αφεντούλα Ραζέλη και ο Στέλιος Γαλανός θα παρουσιάσουν παραδοσιακά μικρασιάτικα, αρχοντορεμπέτικα, λαϊκά και σύγχρονα τραγούδια.

Την Τρίτη η Ορχήστρα Academica Αθηνών (16 εγχόρδων) με σολίστ την Ευγενία Παπαδήμα και τον Χρίστο Παπαγεωργίου θα παρουσιάσει κλασικές συνθέσεις και σύγχρονες μεταγραφές έργων των Μότζαρτ, Μπαχ, Χέντελ κ.ά. Η είσοδος και στις δύο συναυλίες είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα ξεκινά στις 20.30.

Να θυμίσουμε λίγο τι συνέβη πέρυσι. Στις 18 Μαΐου το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον χώρο του θεάτρου. Η καταστροφή μέσα σε λίγες ώρες ήταν ολοσχερής. Τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στον χώρο καθώς και όλες οι άλλες ενδείξεις οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι είχαμε εμπρηστική επίθεση.

Ευτυχώς ήταν άμεση η ενεργοποίηση των υπηρεσιών του δήμου αλλά και πολλών εθελοντών πολιτών, οι οποίοι έσπευσαν να καθαρίσουν και να κάνουν δεντροφύτευση στον χώρο. Ο δήμος γρήγορα τοποθέτησε νέες κερκίδες, άλλωστε η υπόσχεση του δημάρχου Σίμου Ρούσσου για επαναλειτουργία του θεάτρου ήταν ακόμα νωπή.

Στις 3 Ιουνίου, λίγες μέρες μετά την καταστροφή, το θεατράκι άνοιξε ξανά τις πόρτες του για τη μεγάλη συναυλία «Μέσα από τις στάχτες», στην οποία συμμετείχαν, αφιλοκερδώς εννοείται, ένα σωρό καλλιτέχνες.

Αλλά και η προσέλευση του κόσμου ήταν χωρίς προηγούμενο, πρέπει να ήταν η συναυλία με τον περισσότερο λαό στο θέατρο, οι πολίτες που κατέφτασαν στη ρεματιά το βράδυ της 3ης Ιουνίου 2015 ξεπέρασαν τους 4.000. Το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2015 ξεκίνησε κανονικά στις 17 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου.

«Η πληρότητα στις εκδηλώσεις άγγιξε το 90% και η ποιότητα του προγράμματος αναγνωρίστηκε από όλους. Αυτή ήταν και η απάντηση σε όσους θέλησαν να στερήσουν από την πόλη μια ιστορική εστία πολιτισμού», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σέργιος Γκάκας. Το φετινό Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016 με τίτλο «Νύχτες Αλληλεγγύης» θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου και το πρόγραμμά του θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιουνίου.

"Η Εφημερίδα των Συντακτών", 27/5/2016