28 Μαΐ 2016

Περικοπές στα μερίσματα του ΜΤΠΥ με δύο τρόπους

Τα αναδρομικά από τα μερίσματα που καταβλήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, στους περίπου 284.000 δικαιούχους του ΜΤΠΥ, πρόκειται να περικοπούν, κατά την τριμηνιαία καταβολή της συγκεκριμένης παροχής, που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 29 Ιουνίου. 
Όπως αποφάσισε η διοίκηση του Ταμείου, αντίστοιχα στην καταβολή της 29ης Σεπτεμβρίου θα περικοπούν τα αναδρομικά των μερισμάτων που χορηγήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και στην καταβολή της 29ης Δεκεμβρίου θα περικοπούν τα αναδρομικά που δόθηκαν ένα μήνα μετά, δηλαδή τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Έτσι, σε τρεις δόσεις θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής των αναδρομικών ποσών. 
Παράλληλα, το Ταμείο αναμένεται να λάβει πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση ύψους 85 εκατ ευρώ, για να μπορέσει να χορηγήσει μερίσματα σε περίπου 25.000 δικαιούχους, που ενώ έχουν υποβάλλει αίτηση από τον Μάιο του 2014 και μετά, εντούτοις περιμένουν μια διετία, χωρίς αποτέλεσμα. 
Η συγκεκριμένη πρόσθετη χρηματοδότηση όμως αναμένεται να είναι και η τελευταία κάτι που σημαίνει ότι στο εξής το ΜΤΠΥ θα πρέπει να χορηγεί μερίσματα με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων δημόσιων υπαλλήλων. Με αυτό το δεδομένο, είναι μονόδρομος τις επόμενες ημέρες η διοίκηση του Ταμείου, να λάβει σκληρές αποφάσεις για περικοπές που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 32%. σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξουν μερισματούχοι, που λόγω καταβολής μειωμένων εισφορών (πχ περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης), θα βρεθούν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να διαπιστώσουν τα μερίσματά τους, ότι θα μειωθούν 50%, ίσως και περισσότερο...