13 Μαΐ 2016

40% του μισθού τους έχασαν οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2009

Μειούμενο μισθολογικό κόστος (κατά 39% από το 2009) και αριθμό υπαλλήλων στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ έχει το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης απαντώντας εκ νέου στις «λαθροχειρίες», όπως αναφέρει του ΣΕΒ, προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Η απασχόληση στον ελληνικό δημόσιο τομέα ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και τις αντίστοιχες τιμές των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Όπως μάλιστα αναφέρει ο κ. Βερναρδάκης «ο ΣΕΒ υπολογίζει τους απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα το 2015 σε 770.000 άτομα (!!!!), ενώ τα πραγματικά στοιχεία της Απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων που ενημερώνονται μηνιαίως δείχνουν (Μάρτιος 2016) ότι ο αριθμός ανέρχεται στις 563.000 (apografi.gov.gr). Με άλλα λόγια, ο αρθρογράφος του ΣΕΒ διογκώνει τον δημόσιο τομέα κατά 200.000 περίπου άτομα (!!!). Αποτέλεσμα της διόγκωσης αυτής είναι η στρέβλωση, τόσο του ποσοστού των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα ως % επί του συνόλου των απασχολουμένων όσο και του ύψους των αποδοχών».

– Η καθαρή μισθολογική δαπάνη για το 2015 ανέρχεται στα 15,8 δις ευρώ ή 9,0% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο είναι μικρότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (9,2% του ΑΕΠ) και έχει μειωθεί από το 2009 κατά 39%, 13% περισσότερο από τη μείωση του ΑΕΠ (-26%). «Εάν έκανε το απλό κόπο (σ.σ. ο ΣΕΒ) να ενημερωθεί και να διασταυρώσει τις πηγές που «χρησιμοποιεί», τότε θα διαπίστωνε ότι διαχρονικά στη χώρα μας το ύψος των τεκμαρτών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης αυξάνεται, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και όχι βέβαια λόγω της «υπερτροφίας» του, κάτι που αν συνέβαινε θα είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.



http://www.aftodioikisi.gr/, 13/5/2016