19 Απρ 2016

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της καμπάνιας «Πιάσε Το Χέρι Μου» στο 3ο Γυμνάσιο - Λύκειο Χαλανδρίου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η καταληκτική εκδήλωση της καμπάνιας « Πιάσε το χέρι μου» που οργάνωσε ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με την «Αλληλεγγύη για όλους», τη Συνεταιριστική Εφημερίδα των Συντακτών το Δίκτυο Μεταναστριών «Μέλισσα» και το Δήμο Αγίας Παρασκευής, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των μαθητών και των τοπικών κοινωνιών για το μεγάλο θέμα της σύγχρονης προσφυγιάς και της μετανάστευσης.

Στην εκδήλωση που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του 3ου Γυμνασίου -3ου Λυκείου Χαλανδρίου, απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος και μίλησε η πρόεδρος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Βάσω Βαζάκα. Στη συνέχεια οι θεατές απόλαυσαν το πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και το οποίο περιλάμβανε ζωγραφική, θέατρο, τραγούδια και προβολές βίντεο.


Για περισσότερο από ένα μήνα, σε όλα τα σχολεία του Χαλανδρίου, οι μαθητές γέμισαν εκατοντάδες σακίδια με πράγματα χρήσιμα για τους συνομηλίκους τους που αντιμετωπίζουν ένα ταξίδι δύσκολο και μακρύ, προσπαθώντας να αποφύγουν τον πόλεμο, την βία και την εξαθλίωση στις πατρίδες τους. Γέμισαν σακίδια με μηνύματα φιλίας και ειρήνης, συμπαράστασης και αισιοδοξίας, γέμισαν σακίδια με Αγάπη.

Αυτά τα σακίδια, την ερχόμενη Τρίτη, θα παραδοθούν από αντιπροσωπεία μαθητών των σχολείων μας σε συνομηλίκους τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Σκαραμαγκά.

Παράλληλα όμως με την έμπρακτη στήριξη των προσφύγων, μέσα στα σχολεία έγιναν δράσεις με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, των ίδιων των μαθητών αλλά και των συλλόγων γονέων.

Δράσεις, που ανέδειξαν για μια ακόμη φορά τη δημιουργικότητα των παιδιών και δίνουν σε όλους μας το καλύτερο μάθημα, μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Δράσεις, που ανέδειξαν, ακόμα, τη συνεργασία του σχολείου και της τοπικής κοινωνίας, στην προσπάθεια για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στον τόπο μας, όπου η προσφυγιά και η μετανάστευση σημαδεύουν ολόκληρη την ιστορική μας πορεία. Σε αυτή τη σύνδεση της προσφυγιάς του τότε και της προσφυγιάς του σήμερα, συνέβαλαν ιδιαίτερα οι Προσφυγικοί Σύλλογοι της πόλης μας, ο Σύλλογος Μικρασιατών «Ρίζες» και η Ένωση Ποντίων «Ακρίτας», και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.


Δράσεις, που με τη ζωντάνια και την αμεσότητά τους μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι με τη γνώση της μνήμης και τη δύναμη της αλληλεγγύης, μπορούμε να πορευτούμε σ’ ένα δρόμο ειρήνης, συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού.

Ο Δήμος Χαλανδρίου θα συνεχίσει να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και να συνεργάζεται γι’ αυτόν τον σκοπό με τους φορείς της πόλης.