7 Φεβ 2016

«Τελειώνετε το έργο και... απολύεστε»

Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή

Ακόμη δεκαεφτά εργαζόμενοι στην εργολαβική εταιρεία «Mellon Technologies» βλέπουν την έξοδο. Οι απολύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις πιο πρόσφατες του περασμένου Δεκέμβρη, δεκατριών ακόμη εργαζόμενων («“Εξωση” λίγο πριν από τις γιορτές», «Εφ.Συν.» 11/12/2015).

Με ένα ενδοεταιρικό ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη από τα κεντρικά της Eurobank προς τα κατά τόπους καταστήματα της επαρχίας, γινόταν γνωστό ότι μέχρι 20 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το έργο (δηλαδή η αρχειοθέτηση) και ότι δεν θα πρέπει να ανατεθεί κάποιο άλλο έργο σε δεκαεφτά εργαζόμενους, των οποίων τα ονόματα αναγράφονταν σε λίστα.

Το μήνυμα διέρρευσε στους εργαζόμενους, οι οποίοι και επικοινώνησαν με το κλαδικό Σωματείο. Στη συνέχεια η γραμματέας του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού στον Τραπεζικό Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ), Βάσω Χριστοπούλου, επικοινώνησε με τη διοίκηση της Eurobank απ’ όπου της επιβεβαίωσαν άτυπα το περιεχόμενο του μηνύματος για τις επικείμενες απολύσεις.

«Είναι εργαζόμενοι από καταστήματα της Eurobank σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καρδίτσα, Γιάννενα και μερικές ακόμη επαρχιακές πόλεις. Δούλευαν επί δέκα χρόνια, αρχικά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε καίριες θέσεις όπως ταμίες στα καταστήματα. Αναγκάστηκαν να υπογράψουν παραίτηση όταν το Τ.Τ. συγχωνεύτηκε με τη Eurobank και επαναπροσλήφθηκαν από την εργολαβική Mellon Technologies. Πριν από τρεις μήνες, μάλιστα, υπέστησαν μείωση μισθού στα 586 ευρώ μεικτά και τώρα τους πετάνε εντελώς εκτός!» μας λέει η Β. Χριστοπούλου.

Ο Γιώργος Αντωνίου είναι ένας από τους εν δυνάμει απολυμένους. Εργαζόταν από το 2005 στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ από τις αρχές του 2015 βρίσκεται στο κατάστημα του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην Καρδίτσα, με καθήκοντα αρχειοθέτησης.

«Είναι άδικο. Μόνο και μόνο για λόγους εντιμότητας, οι διευθυντές των καταστημάτων θα έπρεπε να μας ενημερώσουν. Οχι να φτάσει δεκαεννιά του μήνα και απλά να μας ανακοινώσουν ότι απολυόμαστε!» δηλώνει στην «Εφ.Συν.».

Χθες το πρωί, εργαζόμενοι και μέλη του Συλλόγου πραγματοποίησαν απεργιακή περιφρούρηση-κινητοποίηση έξω από το «Μποδοσάκειο Ιδρυμα» του Ομίλου Eurobank, ζητώντας να υπάρξει διαβούλευση με τη διοίκηση της τράπεζας, με τη δεύτερη να αρνείται οποιαδήποτε τέτοια συνάντηση.

«Δεκαεπτά εργαζόμενοι που το άθροισμα των μισθών τους δεν ξεπερνά τον μισθό ενός μόνο ειδικού συμβούλου. Οι εργαζόμενοι εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πελάτες της Τράπεζας. Οι συμβουλές των καλοπληρωμένων ειδικών συμβούλων είναι αυτές που έφεραν τις τράπεζες ως εδώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ΣΥΔΑΠΤΤ, το οποίο καλούσε στη χθεσινή κινητοποίηση έξω από το Μποδοσάκειο, αλλά και σε συμμετοχή στην πανελλαδική γενική απεργία.