9 Φεβ 2016

Προσλήψεις: Ποιοι δήμοι θα έχουν «προτεραιότητα» στη νέα Κοινωφελή – Τι αλλάζει σε σχέση με την προηγούμενη

Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει από 510 μακροχρόνια ανέργους του Δήμου Περάματος όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, η εφαρμογή του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για το 2016. Αμέσως μετά το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε 17 δήμους της χώρας που αποτελούν θύλακες μακροχρόνιας ανεργίας δηλαδή έχουν ταυτόχρονα υψηλό ποσοστό ανέργων, υψηλό ποσοστό μακροχρόνια -άνω των 12 μηνών- ανέργων και, το κυριότερο, η τάση είναι αρνητική, δηλαδή εκτιμάται ότι στους δήμους αυτούς η ανεργία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, και θα αφορά 6.000 ανέργους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr,τους επόμενους μήνες θα ενταχθούν ακόμη 32 δήμοι με τα ίδια χαρακτηριστικά και 12.000 άνεργοι, δηλαδή, συνολικά 18.500. 

Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου πρόκειται να συναντηθεί με τους δημάρχους των 17 δήμων που θα ενταχθούν στο νέος πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της Ράνιας Αντωνοπούλου το 2016 πρόκειται να απασχοληθούν μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας 100.000 άνεργοι, από τους συνολικά 150.000 που προβλέπονται από το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η νέα κοινωφελής θα διαφέρει από την προηγούμενη καθώς:

Θα είναι οκτάμηνη αντί για πεντάμηνη, κάτι που επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας σε πρόσφατη ραδιοφωνική της συνέντευξη

Θα περιλαμβάνει κατάρτιση και πιστοποίηση προσόντων των ωφελουμένων

Τα νέα χαρακτηριστικά του προγράμματος θα συμπεριλαμβάνονται στην προκήρυξη της Κοινωφελούς Εργασίας που θα βγει το επόμενο διάστημα, ενώ ήδη με το παράλληλο πρόγραμμα που συζητείται στη Βουλή προβλέπονται οι εξής αλλαγές:

1. Αποδίδεται στους ωφελούμενους το δικαίωμα να απουσιάζουν για συγκεκριμένο αριθμό ημερών και για συγκεκριμένους λόγους, χωρίς να περικόπτονται οι αμοιβές τους και χωρίς να υποχρεούνται να επεκτείνουν τον χρόνο εργασίας τους. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι ωφελούμενοι δικαιούνται να απουσιάζουν δύο εργάσιμες ημέρες μηνιαίως. Οι ωφελούμενες σε κατάσταση κυοφορίας ή λοχείας, δικαιούνται να απουσιάζουν δεκατρείς (13) εργάσιμες ημέρες. Επίσης, κάθε γονέας παιδιού ηλικίας 4 έως 18 ετών δικαιούται να απουσιάζει δύο (2) ημέρες, σε ώρες ή ολόκληρη ημέρα κάθε φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης. Τις παραπάνω ημέρες απουσίας θα συνοδεύουν τα έντυπα αιτήσεων του ωφελούμενου και της έγκρισης του επιβλέποντος φορέα.

2. Στο εξής προβλέπεται η αμοιβή και κατά τη βραδινή εργασία του προαναφερόμενου προσωπικού, οριζόμενη σε 24,76 Ευρώ ημερησίως και όχι υψηλότερη από 619 Ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και σε 21,59 Ευρώ ημερησίως και όχι υψηλότερη από 539,75 Ευρώ μηνιαίως για ωφελουμένους κάτω των 25 ετών.

3. Για πρώτη φορά, δίνεται η δυνατότητα στους συναρμόδιους υπουργούς της επιβολής κυρώσεων στις περιπτώσεις που οι επιβλέποντες φορείς της Κοινωφελούς Εργασίας παραβιάζουν τους όρους του προγράμματος και τους κανόνες ασφάλειας και υγείας.

http://www.aftodioikisi.gr/, 9/2/2016