23 Φεβ 2016

ΜΕΤΑ: Αλληλεγγύη στις -εδώ και 7 μήνες- απλήρωτες καθαρίστριες του υπ. Εργασίας

Η νομιμότητα των ελεγκτικών οργάνων εξαντλείται στους αδύναμους, όπως και στην περίπτωση των καθαριστριών του υπουργείου Εργασίας που παραμένουν απλήρωτες για 7 μήνες, την ώρα που η ευνοιοκρατία, το βόλεμα των «ημετέρων», το φαγοπότι των κρατικοδίαιτων εργολάβων κ.λπ. συνεχίζεται.

Ο κλάδος των καθαριστριών, και ειδικά αυτών του υπουργείου Οικονομικών, που έγινε «σημαία» του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, φαίνεται πως και από τη σημερινή κυβέρνηση έχει πέσει στη… δυσμένεια.
Οι καθαρίστριες του υπουργείου Εργασίας δεν παίρνουν ούτε καν έναντι από τους μισθούς των 600 και 750 ευρώ, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμών τους: έχει κρίνει μη σύννομη τη σύμβαση ορισμένου χρόνου με την οποία έγινε η πρόσληψή τους, και για να ξεπεραστεί το πρόβλημα χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.
Είναι χαρακτηριστικό πως την περίοδο των εορτών ο Σύλλογος των εργαζομένων στο υπ. Εργασίας, δείχνοντας την αλληλεγγύη του προς τις απλήρωτες καθαρίστριες, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει την αδιαφορία των ιθυνόντων του υπ. Εργασίας, τις ενίσχυσε οικονομικά προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν αξιοπρεπώς τις γιορτές.
Το ΜΕΤΑ στέκεται δίπλα στις απλήρωτες καθαρίστριες των υπουργείων, ζητεί να πληρωθούν άμεσα αλλά και να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις στο Δημόσιο, στα νοσοκομεία και στους ΟΤΑ, και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. Τα ημίμετρα – γιατροσόφια που παίρνονται για να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως, για παράδειγμα, οι συμβάσεις ΙΔΟΧ ή η κοινωφελής δουλεία, αφενός δε λύνουν το πρόβλημα, αφετέρου αποτελούν «ανακύκλωση» της ανεργίας και το «Δούρειο Ίππο» για την οριστική κατάλυση της μόνιμης δουλειάς, που όπως δήλωσε και πρόσφατα η επίτροπος Απασχόλησης δεν περιλαμβάνεται στη νομοθεσία της ΕΕ.