20 Φεβ 2016

"ΜΑΖΙ ΝΑ ΤΑ ΦΑΜΕ": ΕΚΘΕΣΗ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ 27η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ "ΜΑΖΙ ΝΑ ΤΑ ΦΑΜΕ"


ΕΚΘΕΣΗ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ  ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ     
27η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ "ΜΑΖΙ ΝΑ ΤΑ ΦΑΜΕ"
ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ: 
"ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤ. ΚΩΣΤΑΣ"
ΛΟΥΤΡΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 24002

Η ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ :

"ΔΕΙΓΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ,  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 2568/91, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΘΗΚΑΝ"


EKTAKTH ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


1. Χθες, 15.2.2016, με ανακοίνωση του o ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), έκανε γνωστό ότι σε ανάλυση από το Γενικό Χημείο του Κράτους, δείγματος Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου, το οποίο διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΡ. ΚΩΝ/ΝΟΣ, Γεωργικές εκμεταλλεύσεις – Υπηρεσίες συσκευασίας και αποθήκευσης, Δ.Δ. ΦΙΛΙΑ Δ. ΟΙΧΑΛΙΑΣ» προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αιγάλεω,  ανιχνεύτηκε, πως το ελαιόλαδο ήταν ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ με σπορέλαιο. Η συγκεκριμένη παρτίδα του ελαιολάδου διατέθηκε  το διάστημα μεταξύ 21 Δεκεμβρίου 2015 έως και 13 Ιανουαρίου 2016, σε κλειστές διαφανείς πλαστικές φιάλες του ενός (1) λίτρου, οι οποίες δεν έφεραν στοιχεία επισήμανσης. Και αν μεν η μίξη ελαιολάδου-σπορέλαιου δεν συνιστά κίνδυνο για την δημόσια υγεία αποτελεί όμως κραυγαλέο παράδειγμα νοθείας και εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού. Και θα πρέπει σε κάθε επίπεδο να υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις. 
2.  Ο συγκεκριμένος παραγωγός Αναστασόπουλο Ευσ. Κώστας, στις τελευταίες διανομές του «Μαζί να τα Φάμε», παίρνει μέρος ως παραγωγός έξτρα παρθένου ελαιολάδου, διαθέτοντας πεντάλιτρη (5 λίτρα) συσκευασία είτε με την εμπορική ονομασία «ΛΙΟΛΑΔΟ ΕΛΑΙΟΠΕΡΙΒΟΛΑ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ-Τυποποίηση ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, 24131, είτε με την εμπορική ονομασία «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο», «Ποικιλία Κορωνέϊκη», EL 40410, «Τυποποίηση Αναστασόπουλος Ευσ. Κώστας, Λουτρό Μεσσηνίας 24002».

Ως εκ τούτου το λάδι που ανιχνεύθηκε νοθευμένο με σπορέλαιο δεν έχει διατεθεί στο «Μαζί να τα Φάμε»

Ήδη από καιρό, (πολύ πριν την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ), και στα πλαίσια των ελέγχων που κατά καιρούς πραγματοποιεί, το «Μαζί να τα Φάμε» έχει πάρει δείγμα του εν λόγω ελαιολάδου και το έχει αποστείλει σε έγκυρο εργαστήριο για ανάλυση και αναμένονται τα αποτελέσματα. 
3. Ανεξάρτητα πάντως κάθε άλλου, το Μαζί να τα Φάμε, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, απέκλεισε πλέον από τις διανομές του την συμμετοχή του εν λόγω παραγωγού, αρχίζοντας τον αποκλεισμό του άμεσα από την διανομή της προσεχούς Κυριακής 21.2.2016 και θα καλέσει και όλες τις άλλες δομές Αλληλεγγύης να πράξουν το ίδιο και να τον αποκλείσουν οριστικά από τις διανομές τους άμεσα. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προστατέψουμε και να περιφρουρήσουμε την αξιοπιστία των προϊόντων που διαθέτουν οι δομές Αλληλεγγύης όπως το «Μαζί να τα Φάμε».
 Χαλάνδρι 17 Φεβρουαρίου 2016
«ΜΑΖΙ ΝΑ ΤΑ ΦΑΜΕ»

http://mazinatafame.blogspot.gr/