10 Φεβ 2016

26 Φλεβάρη: Στην Επιθεώρηση Εργασίας για το δίκιο τους οι καθαρίστριες της ΟΣΥ

Σε πρώτη νίκη για τις εργολαβικές καθαρίστριες στα λεωφορεία στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού εξελίχθηκε ο απεργιακός αγώνας που κράτησε μία εβδομάδα, με βασικό αίτημα την αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων και να μπει τέρμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας στις 2 Φλεβάρη, οι εκπρόσωποι της εργολαβικής εταιρείας «Λινκ Απ» δεσμεύτηκαν για άμεση καταβολή μέρους των οφειλών και εξόφληση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενες θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους, καθώς εκκρεμεί συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, στις 26 Φλεβάρη, όπου θα θέσουν το ζήτημα της σύμβασης εργασίας, που οι περισσότερες δεν έχουν δει ούτε ζωγραφιστή, αφού, όπως λένε, «υπογράφαμε λευκά χαρτιά».
Οι εργαζόμενες, στην τριμερή στο υπ. Εργασίας, παρουσίασαν αποδείξεις ότι τους καταβάλλονται μικρότερα ποσά από αυτά που ο εργοδότης δηλώνει ως μισθοδοσία και εισπράττει από την ΟΣΥ ΑΕ, το φορέα αστικών λεωφορείων και τρόλεϊ της Αττικής.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» μίλησε με τις απεργούς καθαρίστριες λίγες ώρες πριν από την προσωρινή δικαίωσή τους, στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού, εκεί που ξενυχτάνε τα τελευταία βράδια περιφρουρώντας την απεργία τους.
«Να με λες Ρόζα», λέει μία νεαρή μετανάστρια από τη δυτική Αφρική, μία από τις δεκάδες γυναίκες που για 450 ευρώ τον μήνα, που δεν τα πληρώνονται τακτικά, καθαρίζουν κάθε νύχτα τα λεωφορεία όλης της Αττικής. «Δεν φοβάμαι να πω το πραγματικό μου όνομα, αλλά πρέπει να προσέχω. Λίγους μήνες δουλεύω εδώ. Οταν ήρθα δεν είχε ούτε σωματείο ούτε τίποτα. Γι' αυτό οι γυναίκες υπογράφουν ό,τι χαρτιά θέλει το αφεντικό. Δεν πληρώνονται ποτέ δώρα. Τις βάζει να υπογράφουν για 650 ευρώ, ενώ πληρωνόμαστε 450 ευρώ».
Λες οι γυναίκες που συμμετέχουν στην απεργία το επιβεβαιώνουν«Ο μισθός που εμφανίζεται στα χαρτιά είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που μας καταβάλλεται. Ρωτήσαμε πού πάνε τα 200 ευρώ που δεν μας δίνει, ενώ πληρώνεται από την ΟΣΥ, και η προϊσταμένη απάντησε “να μη σας νοιάζει”».
Η Ζωή δείχνει τη φορολογική της δήλωση«Γράφει ότι πληρώνομαι 8.500 ευρώ τον χρόνο, ενώ ζήτημα είναι να βγάζω 5.500. Ούτε δώρα πληρώνει ούτε Κυριακές ούτε επίδομα. Μας δηλώνει όλες ως άγαμες, ακόμα και αν έχουμε παιδιά και εγγόνια. Ως και την άδεια 15 ημερών την αφαιρεί από τον μισθό μας. Δεν μπορώ ούτε στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ να ενταχθώ, ενώ ζω κάτω από το όριο της φτώχειας. Πώς να ζήσω με 450 ευρώ τον μήνα και τρία άνεργα παιδιά;».
Οπως εξηγούν οι καθαρίστριες, η τακτική της εργολαβικής εταιρείας να τους πληρώνει λιγότερα χρήματα από όσα εισπράττει ως μισθοδοσία από την ΟΣΥ συνεχιζόταν αδιάλειπτα για χρόνια, όσο οι εργαζόμενες πληρώνονταν μετρητά στο χέρι και υπέγραφαν εξαναγκαστικά για μεγαλύτερα ποσά. «Από το καλοκαίρι, με τα κάπιταλ κοντρόλ, αναγκάστηκε να μας πληρώνει στην τράπεζα. Εκεί αποδεικνύεται ότι η μισθοδοσία δεν είναι ολόκληρη», συνεχίζει η Ζωή.
Άθλιες συνθήκες
Ο εργολάβος χρωστά σε πολλές καθαρίστριες και καθαριστές 3 μισθούς από το 2013, δώρα, επιδόματα (όλοι οι εργαζόμενοι καθαριότητας είναι δηλωμένοι… «άγαμοι»!) υπερωρίες, νυχτερινά, κ.ά. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, υποχρεώνει τις καθαρίστριες και τους καθαριστές να υπογράφουν ότι πληρώνονται μεγαλύτερα ποσά από αυτά που πραγματικά τους δίνει. Όλα αυτά, καθώς και οι συνθήκες εργασίας των καθαριστριών και των καθαριστών έχουν καταγγελθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Ο εργολάβος δε δίνει γάντια, στολή εργασίας, πανιά καθαρισμού κτλ., αναγκάζοντας τις εργάτριες και τους εργάτες να τα αγοράζουν μόνοι τους. Ακόμα, δεν επιδιορθώνει τα καρότσια με τα οποία μεταφέρονται τα υλικά καθαρισμού. Οι καθαρίστριες είναι αναγκασμένες να σέρνουν (κυριολεκτικά) βαριά καρότσια με σπασμένες ή χωρίς καθόλου ρόδες σε ένα αμαξοστάσιο 80 στρεμμάτων!
Σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων, πίσω από τον εμφανιζόμενο ως διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Λινκ Απ» βρίσκεται εργολάβος καθαρισμού που έχει στο παρελθόν καταγγελθεί και καταδικαστεί για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ενώ το 2014 εκδιώχθηκε από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο με αντίστοιχες καταγγελίες.
Με πληροφορίες από efsyn.gr