26 Φεβ 2016

ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: Δημοψήφισμα στις 20 Μαρτίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
του Γραφείο Δημάρχου Σαλαμίνας 
για τοΔημοψήφισμα στις 20 Μαρτίου 
για ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη ζεύξη Περάματος-Παλούκια Σαλαμίνας.

Προχθές 23/3/2016 μετά από πρόταση της Δημάρχου κας Ισιδώρας Νάννου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση διευρυμένης διαπαραταξιακής επιτροπής για την διενέργεια άτυπου τοπικού δημοψηφίσματος με το ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο επικείμενο έργο της υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης Περάματος – Παλούκια Σαλαμίνας.

Στην εισήγηση της η Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

« Όπως είναι γνωστό, πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 21 Ιανουαρίου 2016 διοργανώθηκε στην αίθουσα «Δ. Μπόγρη» ημερίδα με θέμα συζήτησης την επικείμενη, με την διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, δημοπράτηση του έργου της υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης Περάματος-Παλούκια.
Νομίζω ότι η ενημέρωση που έγινε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών σχετικά με τις διάφορες πτυχές του έργου ήταν ελλιπής καθώς, όπως ομολόγησε, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί η τελική μορφή του έργου ούτε έχει εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας, πράγμα που αφήνει πολλές υπόνοιες ότι ενδεχομένως το έργο αυτό να μην είναι αυτοτελές όπως τώρα παρουσιάζεται, αλλά μεσο-μακροπρόθεσμα να αποτελεί τμήμα της προ πολλού σχεδιαζόμενης περιφερειακής οδικής αρτηρίας που θα διατρέχει από άκρου εις άκρον τη Βόρεια πλευρά του νησιού και θα απολήγει στα Μέγαρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την φυσιογνωμία του νησιού. 
Η ζεύξη είναι ένα έργο που το ακούμε δεκαετίες τώρα και πιστεύω, ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια αν η εκτέλεση του θα καλυτερεύσει ή θα χειροτερεύσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού.
Γεγονός είναι ότι το έργο αυτό έχει διχάσει τους Σαλαμινιώτες σε υπέρμαχους και σε πολέμιους, καθότι υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Γιαυτό χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση.
Επειδή πιστεύω ότι κανείς αυτοδιοικητικός δεν μπορεί ούτε και δικαιούται να πάρει στις πλάτες του το βάρος μιας ενδεχόμενης συναίνεσης ή απόρριψης ενός τέτοιου μείζονος σημασίας έργου όπως είναι η ζεύξη, θεωρώ ότι είναι ορθό κι επιβεβλημένο να ζητήσουμε από τον κόσμο της Σαλαμίνας να εκφράσει, εν είδη γενικής συνέλευσης, την άποψη του η οποία θα γίνει πιστεύω σεβαστή από όλους μας και θα αποτελέσει πυξίδα για τις όποιες αποφάσεις κι ενέργειες χρειαστεί να γίνουν από την Δημοτική Αρχή με την ενεργή συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας.
Η γνήσια βούληση του κόσμου μπορεί να εκφρασθεί μόνο μέσω ενός δημοψηφίσματος, γι΄ αυτό κι ο νομοθέτης είχε προβλέψει με το άρθρο 216 του ν.3463/2006 τη δυνατότητα διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος.
Επειδή όμως, όπως βεβαιώνει και η Νομική Υπηρεσία, δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι εφαρμοστικές διατάξεις του νόμου δηλ. το Π.Δ. της παρ.7 με τις οποίες ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν το τοπικό δημοψήφισμα όπως ο έλεγχος νομιμότητας της διενέργειας από τον Γ.Γ., η προκήρυξη και η διαδικασία της ψηφοφορίας, η εξαγωγή και δημοσίευση του αποτελέσματος, τους όρους χρηματοδότησης των εμπλεκόμενων πλευρών και προβολής των προβαλλόμενων θέσεων κ.ά., ο νόμος έχει καταστεί ανενεργός κι οποιαδήποτε απόφαση ΔΣ για δημοψήφισμα με βάση το άρθρο 216 θα ακυρωθεί από τον ΓΓ.
Σε τούτο συνηγορεί και η σχετική γνωμοδότηση του Συνταγματολόγου καθηγητή και νυν Υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγγαλου. 
Αυτός είναι και ο λόγος που όσα δημοψηφίσματα έχουν γίνει κατά καιρούς είτε από Δήμους είτε από Περιφέρειες, είναι όλα άτυπα.
Προς άρση πάσης παρερμηνείας, θα πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε ότι η διεξαγωγή του άτυπου αυτού δημοψηφίσματος που προτείνεται δεν παράγει δεσμευτικές έννομες συνέπειες, πλην όμως ευελπιστώ ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αρκεί τούτο να θεωρηθεί έστω κι άτυπα “έγκυρο”.
Για να θεωρηθεί όμως έγκυρο θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, αν είναι δυνατόν, πάνω από το 50% του εκλογικού Σώματος και φυσικά να υπάρχουν εχέγγυα ότι έχει διασφαλιστεί η ελεύθερη έκφραση του.
Προς τούτο προτείνω τη σύσταση μιας διευρυμένης άτυπης διαπαραταξιακής επιτροπής με τη συμμετοχή και μη αιρετών ενδιαφερομένων υπό την προεδρεία της Δημάρχου, προκειμένου αυτή να επιμεληθεί τα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και της εξαγωγής του αποτελέσματος.
Σύμφωνα με τον πληθυσμό των Δημοτικών Κοινοτήτων, θα στηθούν 8 κάλπες εκ των οποίων πέντε (5) στην Κοινότητα Σαλαμίνας (Αίθουσα Δ.Μπόγρη) και από μία (1) στις Δημοτικές Κοινότητες Αιαντείου, Αμπελακίων και Σεληνίων (Κοινοτικό Κατάστημα).
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 20 Μαρτίου 2016 ημέρα Κυριακή από 09:00 έως 19:00 και θα υπάρχουν 2 ψηφοδέλτια, ένα με το ΝΑΙ κι ένα με το ΟΧΙ, οι δε εφορευτικές επιτροπές θα συγκροτούνται από εθελοντές με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής. 
Δικαίωμα συμμετοχής στο δημοψήφισμα θα έχουν μόνο όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για την ανάδειξη της δημοτικής αρχής Σαλαμίνας.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου δεν θα επιβαρυνθεί με καμία δαπάνη καθότι όποιο έξοδο απαιτηθεί, τούτο θα καλυφθεί από χορηγίες.
Το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα επικυρωθεί άτυπα από το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει για τις τυχόν περαιτέρω ενέργειες ανάλογα με το αποτέλεσμα.
Ήλθε η ώρα να μιλήσει ο ίδιος ο κόσμος της Σαλαμίνας, κι όχι μόνο οι 33 δημοτικοί σύμβουλοι, για το σοβαρό αυτό θέμα της ζεύξης της οποίας τα συν και τα πλην είναι πλέον γνωστά σε όλους μας αφού το θέμα αυτό έχει διαχρονικά απασχολήσει πολλές φορές το ΔΣ και την κοινωνία μας».

Γραφείο Δημάρχου Σαλαμίνας