7 Ιαν 2016

Εφιάλτης για τους δήμους οι αντικειμενικές αξίες

Αλλο ένα μεγάλο πρόβλημα στην διαχείριση των οικονομικών των δήμων, δημιουργεί η νέα κλίμακα των αντικειμενικών αξιών που ως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες θα ισχύσουν και αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εκτός του ότι οι δήμοι ενδεχομένως να κληθούν να επιστρέψουν σημαντικά ποσά από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, θα κληθούν να υπερασπιστούν και τα συμφέροντα των δημοτών τους σε αρκετές περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πληροφορίες αναφέρουν οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 20% που θα οδηγήσει σε αναδρομικές μειώσεις φόρων. 
Μείωση των αντικειμενικών κατά 20% σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές, θα απέχουν πολύ από τις πραγματικές εμπορικές αξίες
Αυτό θα και κάτι είναι προσωρινό, καθώς προβλέπονται νέες αλλαγές μέχρι το 2017, οπότε και θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων που θα εναρμονίζεται με την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα εφαρμόζεται η φορολογία στην ακίνητη περιουσία.

Οι δήμοι εισπράττουν σήμερα και μέσω των ΚΑΠ το 3% του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που προβλέπει ότι πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015, φέρνει τεράστιες ανατροπές και σε όσες αγοραπωλησίες έχουν πραγματοποιηθεί από τις 22 Μαΐου μέχρι σήμερα, πρέπει να επανυπολογιστούν, αφού όλοι οι φόροι, τα τέλη, ακόμη και συμβολαιογραφικά έξοδα έχουν υπολογιστεί με «λάθος» αντικειμενικές τιμές, ενώ και τα δημοτικά τέλη έχουν υπολογιστεί με «παράνομες» αξίες.

Ομως το θέμα θα μπει και κοινωνικά, αφού σε πολλές περιοχές οι μειώσεις δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εκεί οι δήμαρχοι θα κληθούν να συλλέξουν έναν φάκελο τεκμηρίωσης και να τον καταθέσουν στην αρμόδια επιτροπή του Υπ. Οικονομικών για να προστατεύσουν συλλογικά τα συμφέροντα των πολιτών τους. 
Ηδη αρκετές δημοτικές αρχές έχουν κινητοποιηθεί και ασκούν πιέσεις στο Υπ. Οικονομικών.

http://www.myota.gr/, 6/1/2016