17 Δεκ 2015

Πάτρα:Υπόμνημα από τον Δήμαρχο προς το κεντρικό λιμεναρχείο

Για τις παρεμβάσεις του Δήμου στο νότιο πάρκο

ΕΙΧΕ ΚΛΗΘΕΙ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Υπόμνημα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, σχετικά με τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου που βρίσκεται στο Νότιο Πάρκο της πόλης μας, κατέθεσε την Τετάρτη ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, στο οποίο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην μέριμνα του για το συμφέρον των Πατρινών και στην λήψη των μέτρων που απαιτούνται για την βελτίωση των συνθηκών ζωής τους.

«Ο Δήμος Πατρέων μετά από πολύχρονες διεκδικήσεις υπέγραψε από κοινού με τον ΟΛΠΑ Α.Ε. την από 24/01/2012 σύμβαση προσωρινής παραχώρησης η οποία παρέχει στο Δήμο το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της, έχει διάρκεια μέχρι την 12/12/2042 και λύεται μόνο την αντίστοιχη ημερομηνία της υπογραφής της οριστικής παραχώρησης η οποία έως σήμερα δεν έχει υπογραφεί.

Στα πλαίσια αυτά ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας ως ανώτατο συλλογικό και αποφασιστικό όργανο ενέκρινε ψήφισμα ( υπ’ αριθμ. 140/1-4-2015 απόφαση) που μεταξύ άλλων αναφέρει : « Η λιμενική ζώνη όπως και το παραλιακό μέτωπο αποτελεί ζωτικής σημασίας χώρο για την απρόσκοπτη επαφή με το υγρό στοιχείο του λαού και της νεολαίας. Αποτελεί το φυσικό περιβάλλον, που πρέπει να υπερασπίσουμε από την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους, που είναι στους σχεδιασμούς της Ε.Ε. του κεφαλαίου και του ΤΑΙΠΕΔ (…) το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί την οριστική παραχώρηση για την ελεύθερη πρόσβαση και τη δωρεάν χρήση για να ικανοποιηθούν οι πιεστικές λαϊκές ανάγκες στην ξεκούραση, στην αναψυχή, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό (…) στηρίζει την λειτουργία του νέου κοινόχρηστου πάρκου στην Ακτή Δυμαίων…

Ταυτόχρονα με μεγάλη πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο με την υπ’ αριθμ. 450/2-9-2015 απόφαση του απέρριψε το σχέδιο που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ « Προγραμματική Συνεργασία ΟΛΠΑ Α.Ε. – Δήμου Πατρέων» ως απαράδεκτη και βλαπτική για την πόλη. Με την εν λόγω προγραμματική συνεργασία η συγκυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας προέτρεπε να συναινέσει ο Δήμος στην παραχώρηση του παραλιακού μετώπου στο ΤΑΙΠΕΔ και ως εκ τούτου να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του, να προσφέρει ο Δήμος άλλοθι στην εξελισσόμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, που είναι στα πλαίσια και σε εφαρμογή του 3ου μνημονίου που ξεπουλιούνται όλες οι υποδομές της χώρας μας.

Υπό αυτό το πρίσμα προχωρήσαμε στη διαμόρφωση του χώρου που βρίσκεται στο νότιο πάρκο της πόλης μας. Ο χώρος αυτός αποτελούσε εστία μόλυνσης για την πόλη μας και ήταν επί χρόνια πλήρως εγκαταλελειμμένος και αφημένος στην τύχη του (…). Προχωρήσαμε στη βελτίωση του καθαρίζοντας τον και διαμορφώνοντας τον σε πραγματικό στολίδι για την πόλη μας και διέξοδο αναψυχής για το λαό της Πάτρας (…) προκειμένου να απολαύσουν τον περίπατο τους, τις αθλητικές τους δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας το χώρο ελεύθερα και χωρίς κανένα κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία τους. (…)

Η Δημοτική Αρχή καλεί τον Πατραϊκό λαό, σε ετοιμότητα καθώς ξεδιπλώνεται, με ταχύτατους ρυθμούς, η πολιτική που εξυπηρετεί το στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με το ξεπούλημα των ‘’φιλέτων’’ των λιμανιών και των αεροδρομίων. Δεν έχουν συμπληρωθεί δυο μέρες από την παράδοση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας σε κοινοπραξία των Γερμανικών μονοπωλίων, με τη συμμετοχή και Ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά τα σχέδια αφορούν και το μέλλον της παραλιακής ζώνης της πόλης μας. Στο χέρι του λαού είναι να εναντιωθεί στην στρατηγική του κεφαλαίου και την πολιτική της κυβέρνησης που την υπηρετεί και να χαλάσει οριστικά αυτά τα σχέδια».