1 Δεκ 2015

Απεργία στα Καρφούρ Μαρινόπουλος

φωτο αρχείου
Με απεργία την Τρίτη 1 Δεκέμβρη απαντούν οι εργαζόμενοι στην εταιρία Μαρινόπουλος ΑΕ στον εκβιασμό των ατομικών συμβάσεων, τις μειώσεις μισθών και το κλείσιμο καταστημάτων που οδηγεί σε απολύσεις. 

Η εταιρία που έχει στην ιδιοκτησία της τα σουπερμάκετ Μαρινόπουλος, Καρφούρ και Ντία έχει οργανώσει εκστρατεία σε όλα τα μαγαζιά για να υπογραφούν ατομικές συμβάσεις έτσι ώστε να περάσει ευκολότερα και τις υπόλοιπες επιθέσεις. 

Η απεργία αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων την Κυριακή 22 Νοέμβρη. 
Ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στα Καρφούρ Νέας Ιωνίας μας έδωσε την παρακάτω ανταπόκριση. 

«Σήμερα έγινε μια μαζική Γενική Συνέλευση του σωματείου που καλύπτει τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην εταιρία Μαρινόπουλος ΑΕ με κεντρικό ζήτημα τις υπογραφές ατομικών συμβάσεων με μείωση 8% και το τι γίνεται με τα μαγαζιά που κλείνουν, αν θα απολυθεί ο κόσμος ή όχι. 

Μαζική συνέλευση

Ήταν μια μαζική συνέλευση με τουλάχιστον 300 άτομα. Κατατέθηκαν οι εξής προτάσεις: Η μία από το προεδρείο του σωματείου που έλεγε για απεργία την Τρίτη 1 Δεκέμβρη, με προοπτική κλιμάκωσης. Η άλλη από τη ΔΑΣ, την παράταξη του ΠΑΜΕ, που ήταν να υπάρχει μια κινητοποίηση την Τετάρτη 25 Νοέμβρη στα κεντρικά της εταιρίας και απεργία το Σάββατο. Δεν έβαζε όμως συγκεκριμένα την προοπτική της κλιμάκωσης. Και η πρόταση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής, την οποία στήριξε και η Αντεπίθεση Εργαζόμενων, που έβαζε απεργία το Σάββατο στις 28/11. Προτείναμε επίσης αυτή η συνέλευση να αποφάσιζε και για την κλιμάκωση με απεργία στις 5 του Δεκέμβρη ξανά. 

Να συγκροτηθεί ανοιχτή απεργιακή επιτροπή για να μπορούμε να οργανώσουμε μαζί με το σωματείο τις ενημερώσεις, τις δράσεις και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται. Και ακόμα απεργιακή φρουρά σε τρία μεγάλα μαγαζιά, υπερ-μάρκετ της Αθήνας, έτσι ώστε να μπλοκαριστεί οποιαδήποτε προσπάθεια απεργοσπασίας. Να δοθεί έτσι ένα δυνατό χτύπημα στην εταιρία από τη μία πλευρά και ταυτόχρονα ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τους εργαζόμενους ότι μπορούμε να αναγκάσουμε την εργοδοσία να τα πάρει όλα πίσω. 

Τελικά αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι θα έχουμε απεργία την Τρίτη 1/12, εξουσιοδότηση του σωματείου για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Παρόλο που δεν πέρασε η πρόταση που είχαμε καταθέσει, νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την απεργία. Αυτό θα σημαίνει και πέρασμα από τα υπόλοιπα μαγαζιά για να ενημερωθούν και να οργανωθούν οι συνάδελφοι και να στήσουμε απεργιακές φρουρές σε ένα-δύο μαγαζιά για να δώσουμε τη δυνατότητα στους συναδέλφους να συμμετέχουνε. Να σπάσουμε κάθε δυνατότητα απεργοσπασίας».