10 Δεκ 2015

Η Εθνική Τράπεζα απολύει τις καθαρίστριες της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στην καταγγελία ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας απολύει της καθαρίστριες της Εθνικής Ασφαλιστικής, προκειμένου να δώσει το έργο σε εργολάβο με φθηνότερη προσφορά άρα και προσωπικό, προχωρά ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΑΕΕΓΑ. Και αυτό, την ώρα που το συνολικό κόστος των υπαρχουσών καθαριστριών υπολείπεται κατά πολύ του κόστους ενός μόνο διευθυντικού στελέχους της εταιρείας και την ώρα που «κουρεύει» το Δημόσιο κατά 71% ελέω κεφαλαιοποίησης.

Όπως λέει σε σχετική του ανακοίνωση ο Σύλλογος, «δε λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες του έργου και οι απαιτήσεις του», ενώ αναφερόμενος στο υπάρχον συνεργείο καθαρισμού σημειώνει: «δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα για το συνεργείο καθαρισμού και το προσωπικό του, το οποίο ήδη καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στο φόρτο εργασίας του. Πολλές φορές μάλιστα οι καθαρίστριες, λόγω του όγκου δουλειάς, εργάζονται και πέραν του ωραρίου, χωρίς αυτό όμως να αναγνωρίζεται. Και μάλιστα όταν το συνολικό ετήσιο κόστος του έργου υπολείπεται κατά πολύ του κόστους ενός μόνο διευθυντικού στελέχους της εταιρείας μας».
«Είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτη αυτή η απόφαση και πλήττει τη γενική εικόνα της Εθνικής. Απολύσεις προσωπικού καθαριότητας, περιορισμοί και "εκπτώσεις" στο λειτουργικό κόστος, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να έχουν και μόνο υποβαθμισμένη και κατ' επέκταση ανεπίτρεπτη εικόνα μπορούν να προσδώσουν στο κτηριακό συγκρότημα της εταιρείας μας», συνεχίζει και συμπληρώνει: «Ελάχιστο καθήκον της διοίκησης της εταιρίας μας είναι να αναλογιστεί τις προεκτάσεις μιας τέτοιας απόφασης, να μην την αποδεχθεί, να παρέμβει αποφασιστικά προκειμένου ανακληθεί η απαράδεκτη επιλογή της ΕΤΕ, δείχνοντας τον σεβασμό που απαιτείται προς τα δικαιώματα όσων εργάζονται για την εταιρία μας».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΕΕΓΑ

Όπως πληροφορηθήκαμε, στο διαγωνισμό που διενεργήθηκε από τον όμιλο της ΕΤΕ για την ανάληψη του έργου καθαριότητας της έδρας της Εθνικής Ασφαλιστικής, επιλέχθηκε εργολάβος με κυρίαρχο κριτήριο αυτό της οικονομικής προσφοράς, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες του έργου και οι απαιτήσεις του.
Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, η εικόνα της καθαριότητας του κτηρίου δεν είναι η πρέπουσα. Και βέβαια δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα για το συνεργείο καθαρισμού και το προσωπικό του, το οποίο ήδη καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στο φόρτο εργασίας του. Πολλές φορές μάλιστα οι καθαρίστριες, λόγω του όγκου δουλειάς, εργάζονται και πέραν του ωραρίου, χωρίς αυτό όμως να αναγνωρίζεται. Και μάλιστα όταν το συνολικό ετήσιο κόστος του έργου υπολείπεται κατά πολύ του κόστους ενός μόνο διευθυντικού στελέχους της εταιρίας μας!
Σε μια τέτοια δεδομένη κατάσταση, λοιπόν, τα καλοπληρωμένα στελέχη της Διεύθυνσης Προμηθειών του Ομίλου της ΕΤΕ αποφασίζουν να συνεχίσουν την ίδια τακτική υποβάθμισης της αξίας των υπηρεσιών καθαριότητας, που απαιτεί το μέγεθος του συγκροτήματος της εταιρείας μας, έναντι ελάχιστου οικονομικού οφέλους. Αποτέλεσμα να προκαλούνται απολύσεις των επί τόσα χρόνια συνεργατών μας καθαριστριών και στην καλύτερη περίπτωση, ίσως για κάποιες από αυτές, μειώσεις ωραρίων και αμοιβών.
Είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτη αυτή η απόφαση και πλήττει τη γενική εικόνα της Εθνικής. Απολύσεις προσωπικού καθαριότητας, περιορισμοί και "εκπτώσεις" στο λειτουργικό κόστος, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να έχουν και μόνο υποβαθμισμένη και κατ' επέκταση ανεπίτρεπτη εικόνα μπορούν να προσδώσουν στο κτηριακό συγκρότημα της εταιρείας μας.
Είναι ξεκάθαρο ότι δεν αποτελεί επιτυχημένη οικονομική πρακτική η "έκπτωση" σε ανθρώπους και υπηρεσίες και κάθε άλλο παρά ένα υγιές και ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον δημιουργεί μια τέτοια επιλογή για την πρώτη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας.
Ελάχιστο καθήκον της διοίκησης της εταιρίας μας είναι να αναλογιστεί τις προεκτάσεις μιας τέτοιας απόφασης, να μην την αποδεχθεί, να παρέμβει αποφασιστικά προκειμένου ανακληθεί η απαράδεκτη επιλογή της ΕΤΕ, δείχνοντας τον σεβασμό που απαιτείται προς τα δικαιώματα όσων εργάζονται για την εταιρία μας.
Καλούμε την διοίκηση της ΕΤΕ και της Εθνικής Ασφαλιστικής να αλλάξουν την λογική και την διαδικασία των προμηθειών που οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση τους πιο αδύναμους εργαζόμενους.