5 Δεκ 2015

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης: Ανακοίνωση για μετακινήσεις συναδέλφων

Θεσσαλονίκη, 4-12-2015.
Αρ.Πρωτ: 2586

ANAKOINΩΣΗ

Στίς 18 Νοεμβρίου 2015 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σ.Ε.Δ.Θ. και σε σχέση με τις πρόσφατες μετακινήσεις συναδέλφων, ομόφωνα δηλώνει τα εξής:

α) Οι ελλείψεις προσωπικού δεν μπορούν να λυθούν μόνο με μετακινήσεις, χρειάζονται άμεσα προσλήψεις μονίμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες και αντί η διοίκηση του Δήμου να τις διεκδικεί από την κυβέρνηση, αντιθέτως μειώνει μέχρι και τον αριθμό των συμβασιούχων που προσλαμβάνει στην καθαριότητα , χωρίς να υπάρχει λόγος.
Δείχνουν να αγνοούν ότι με τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις έχουν απομείνει λιγότεροι από 2.900 μόνιμοι & αορίστου χρόνου υπάλληλοι, ότι ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι άνω των 50 ετών και ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα γνωστά περιστατικά εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων, ως αποτέλεσμα του άγχους και της εντατικοποίησης της εργασίας.

β) Οι μετακινήσεις πρέπει να γίνονται με μέτρο, σοβαρότητα και αξιοκρατία, με μόνα κριτήρια τις υπηρεσιακές ανάγκες και το γνωστικό αντικείμενο του κάθε υπαλλήλου και άμεση προτεραιότητα να έχουν τα τμήματα με κοινό, τα οποία πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένα, διότι η σημερινή εικόνα δείχνει ότι συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή θεωρούνται και χρησιμοποιούνται ως τόπος εξορίας και τιμωρίας των ανεπιθύμητων.

γ) Απορία όλων είναι για ποιο λόγο γίνονται συνεχείς μετακινήσεις συναδέλφων, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται η εμπειρία τους και να δημιουργείται δυσλειτουργία, λόγω άγνοιας των υποθέσεων από τους νεοτοποθετημένους.
Φεύγουν υπάλληλοι από συγκεκριμένες θέσεις, όπου η αντικατάσταση τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις υπηρεσίες, μέχρι σημείου να μη μπορούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς.
Αυτό συμβαίνει στις τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, διότι υπάρχουν υπάλληλοι που για πολλά χρόνια λειτουργούσαν μόνοι τους και δεν προβλέφθηκε να τοποθετηθεί δίπλα τους αντικαταστάτης και υπάρχει μεγάλος αριθμός υποθέσεων, τις οποίες γνώριζε μόνο ο χειριστής, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί και κανείς δεν γνωρίζει πλέον την εξέλιξη τους.
Δεν είναι δυνατόν να γίνονται συνεχώς μετακινήσεις σε τμήματα & διευθύνσεις που χειρίζονται υποθέσεις, που υποχρεωτικά πρέπει να έχουν συνέχεια για την επιτυχή διεκπεραίωση τους και σήμερα να αγνοείται η εξέλιξη τους, είτε γιατί ο νέος υπάλληλος έχει άγνοια, αφού δεν τον ενημέρωσε κανείς, είτε γιατί δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα υπάλληλος.
Δεν μπορεί να γίνονται μετακινήσεις κάθε 6 μήνες σε υπηρεσίες με μεγάλο φόρτο, αλλά ο ελάχιστος χρόνος για μετακίνηση πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 χρόνια.
Δεν είναι δυνατόν μετά από 5 χρόνια, η Διοίκηση του Δήμου ακόμα να πειραματίζεται και επιπλέον να δημιουργείται η εντύπωση ότι στήνονται παρέες και ομάδες.

δ) Θα θέλαμε τέλος να πληροφορηθούμε επίσημα, το λόγο της πολύμηνης καθυστέρησης πληρωμής εξαιρέσιμων και νυκτερινών, διότι κυκλοφορεί η φήμη ότι, οι φερόμενοι ως δικαιούχοι είναι πολλαπλάσιοι αυτών που πραγματικά απασχολούνται και γι΄ αυτό τα απορρίπτει η επίτροπος.
Καλούμε όλους τούς συναδέλφους, να αντιπαλέψουμε οργανωμένα τις μεθοδεύσεις της Διοίκησης, που τόσα χρόνια στήριξε την αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, πολιτική που επιβάλλει την υποχρηματοδότηση των Δήμων, τη διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών και το φόρτωμα του βάρους στους δημότες, με τελικό στόχο να δοθούν όλα στους ιδιώτες.

ΤΟ Δ.Σ.