23 Δεκ 2015

Αναβολή για τα οκτάμηνα και σοβαρότατος κίνδυνος καταλογισμών

Αναβλήθηκε για μετά την πρωτοχρονιά η διάταξη νόμου με την οποία παρατείνονται οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, την ίδια στιγμή που θα πρέπει τα δημοτικά συμβούλια να πάρουν αποφάσεις αποδοχής και να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση των εργαζομένων και να τους εγγράψουν στους προϋπολογισμούς τους.
Σε πολλούς δήμους έχουν βγει ήδη στην κατηγοριοποίηση τα ονόματά των νέων συμβάσεων από διαγωνισμούς και υπάρχουν και πολλοί δήμοι που δεν έχουν να καλύψουν το κενό που δημιουργείται.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κ. Πατούλης στην ΚΕΔΕ, μίλησε ο ίδιος με τον Γ.Γ. του Υπ. Εσωτερικών κ. Πουλάκη και είδε το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε σήμερα, αλλά από το οποίο αφαιρέθηκε η σχετική διάταξη και αναβλήθηκε για τις 7 Ιανουαρίου.
Αλλά και όσοι δήμοι διαθέτουν κονδύλια στους προϋπολογισμούς τους μπορούν με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου να διατηρήσουν τις συμβάσεις αλλά με κίνδυνο καταλογισμού ή μη έγκρισης πληρωμών από τους επιτρόπους.
Το μόνο που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι η πρόθεση του Υπουργείου αυτό το άρθρο να περάσει αρχές του χρόνου, σήμερα όμως δεν είναι νόμος
Σοβαρότατο κίνδυνο καταλογισμών διατρέχουν οι δήμοι που θα πάρουν αποφάσεις για την παράταση των συμβάσεων σύμφωνα με την νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ κ. Αλεξίου η οποία τόνισε ότι ο νέος νόμος που θα ψηφιστεί θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί τότε και οι δήμοι θα κληθούν να πληρώσουν από ίδιους πόρους τις συμβάσεις αυτές, αλλά και οι συμβάσεις θα είναι παράνομες, οπότε θα καταλογιστούν στους υπευθύνους των δήμων.
Ως εκτούτου η ΚΕΔΕ δεν μπορεί να πάρει απόφαση να συμβουλέψει τους δήμους να προχωρήσουν σε αποφάσεις.
Στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Καφαντάρης θύμισε ότι υπάρχουν επίτροποι που δεν εγκρίνουν τις πληρωμές από τις παρατάσεις που είχαν δοθεί με το νόμο Κατρούγκαλου και οι υπάλληλοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για να πληρωθούν.
Σοβαρότατο όμως οικονομικό πρόβλημα προκύπτει ούτως ή άλλως για τους δήμους από τον εν λόγω νόμο, όπως σημείωσαν τόσο ο κ. Ιωακειμίδης όσο και ο κ. Δανιηλίδης. Υπάρχουν αρκετοί δήμοι που δεν αντέχουν οικονομικά τις παρατάσεις αυτές και αρκετοί άλλοι που έχουν ήδη προκηρύξει διαγωνισμούς για νέες συμβάσεις. Χαρακτηριστικοί είναι οι νησιωτικοί δήμοι που χρειάζονται και προϋπολογίζουν αυτές τις συμβάσεις, μόνο στο διάστημα Μαΐου, Οκτωβρίου και τώρα καλούνται υποχρεωτικά να παρατείνουν και τον χειμώνα τις συμβάσεις αυτές.
http://www.myota.gr/, 22/12/2015