29 Δεκ 2015

Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης", 23.12.2015

Χαλάνδρι 23.12.2015

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν πολλοί  Δήμοι  σε ολόκληρη τη χώρα και η κυβέρνηση, δείχνει ότι,  δε λαμβάνει υπόψη της τα πραγματικά και τεράστια προβλήματα της Τ.Α.

Δεκάδες μικροί και μεγάλοι Δήμοι υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και γενικά υποστελέχωσης. Το πρόγραμμα της διαδημοτικής κινητικότητας δεν είχε την ανταπόκριση που ίσως περίμεναν οι Δήμοι και το ΥΠ.ΕΣ., με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διαιωνίζονται και να μη μπορούν να λειτουργούν ομαλά οι δημοτικές υπηρεσίες.


Η εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων έχει δημιουργήσει τραγικές ελλείψεις προσωπικού, λόγω της πλήρους αναστολής των προσλήψεων στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού. Οι συνταξιοδοτήσεις που αυξάνονται λόγω και των νέων επώδυνων αλλαγών που σχεδιάζει η (συγ)κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις με αντικατάσταση των μόνιμων υπαλλήλων με εργαζόμενους προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας μέσω Ο.Α.Ε.Δ. πεντάμηνης διάρκειας καθώς και εργαζόμενους μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα.
Υπηρεσίες όπως η Καθαριότητα, το Πράσινο, οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και οι Κοινωνικές Δομές βρίσκονται στα όρια της διάλυσης ελλείψει και κονδυλίων.

«Είναι εκρηκτική η κατάσταση στο δημόσιο, καθώς είναι μαζική η υποστελέχωση (υποστελεχωμένο το δημόσιο λόγω συνταξιοδοτήσεων, 12.000 αποχωρήσεις το 2015). Το 2016 έχουμε τη δυνατότητα για 8,5 με 9 χιλιάδες προσλήψεις κι αυτό που επεξεργαζόμαστε και εφόσον το μισθολογικό κόστος μας το επιτρέπει, είναι να υπάρξουν μερικές προσλήψεις παραπάνω».
 «Είναι 567.000 όλος ο δημόσιος τομέας. Είμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το μισθολογικό κόστος μειώθηκε 40% χωρίς όφελος, αφού αυξήθηκε το συνταξιοδοτικό», είπε – μεταξύ άλλων - ο αναπληρωτής Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρ.Βερναρδάκης, μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα πριν από λίγες ημέρες.
Μένει να δούμε να και πώς μπορούν, ή, καλύτερα, επιτρέπεται να γίνουν πράξη τα λόγια – υποσχέσεις του υπουργού…
Η ψήφιση του Ν. 4351/2015 που δίνει την δυνατότητα την αυτοδίκαια παράταση έως 31/12/2016 των συμβάσεων στην καθαριότητα δίνει μια δυνατότητα στους Δήμους για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες τους, όμως, είναι απαραίτητο να επιτραπούν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους.
Ταυτόχρονα και μέχρι να γίνει αυτό, κι όσον αφορά την περίπτωση των εργαζομένων στην 5μηνη Κοινωφελή Εργασία μέσω του ΟΑΕΔ, θα πρέπει να δοθεί από την Κυβέρνηση η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων αυτών  προκειμένου να καλύψουν τα κενά σε προσωπικό και να διασφαλίσουν τη λειτουργία των δημοτικών τους υπηρεσιών. Η «δικαιολογία» του «νομικού κωλύματος», δεν πείθει κανέναν, καθώς, εδώ παρακάμπτεται «μαεστρικά» ο σοβαρότατος λόγος των «επειγουσών, πάγιων και διαρκών υπηρεσιακών αναγκών». Εκτός και αν κάποιοι επιζητούν και στοχεύουν στην υποβάθμιση  της ποιότητας των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών αλλά και στο κλείσιμο κρίσιμων και μεγάλης σημασίας κοινωνικών δομών και υπηρεσιών των Δήμων, καταργώντας πρακτικά και ουσιαστικά την Τ.Α. δημοσίου συμφέροντος και μετατρέποντάς την σε Τοπική Αυτοδιοίκηση Ιδιωτικού/ών Συμφέροντος/ων…

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ σε όλους με ΥΓΕΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ και ΧΑΡΑ.

πρΟΤΑση


ΕΙΔΗΣΗ της ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ:

Αναβλήθηκε για μετα την πρωτοχρονιά η διάταξη νόμου με την οποία παρατείνονται οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, για τις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Γ. Πατούλη (πηγή: http://www.myota.gr/).