4 Δεκ 2015

Γ. Μπαλάφας: Στους δήμους 213 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών

Την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών για το 2015 στους δήμους ύψους 213 εκ. ευρώ υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπαλάφας από το βήμα της Βουλής, υπέγραψε ήδη τη σχετική απόφαση, ενώ τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί και η δωδέκατη δόση των ΚΑΠ ύψους 107 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ολοκληρώνεται η καταβολή ΣΑΤΑ ύψους 23,5 εκατ. ευρώ προς τους δήμους.

Επίσης σύμφωνα με τον υφυπουργό στην αρχή του 2015 17 τουλάχιστον δήμοι αδυνατούσαν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους, ενώ σήμερα, μετά τις συντονισμένες προσπάθειες υπουργείου και δήμων, το πρόβλημα εντοπίζεται σε μόλις 2 δήμους, για τον έναν μάλιστα δήμο αυτές τις ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ισοσκελισμού.

Αναλυτικά, ο κ. Μπαλάφας, υπογράμμισε: 

Η καταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για το 2015 πραγματοποιείται σύμφωνα με το σχεδιασμό και θα ολοκληρωθεί κανονικά, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Και ενώ, όλα τα προηγούμενα χρόνια – με κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – η μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έφτασε το 61%, σήμερα συζητάμε για ένα προϋπολογισμό όπου όχι μόνο δεν έχει μείωση πόρων, αλλά, αντίθετα, έχει και μία μικρή, έστω, αύξηση.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω ενδεικτικά κάποια νούμερα. Το 2016 προβλέπονται πιστώσεις για τους ΟΤΑ α΄ βαθμού (ΚΑΠ, οφειλές παρελθόντων ετών και ειδική επιχορήγηση) ύψους 2.583 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 9 εκατ. ευρώ από το 2015.

Για τους ΟΤΑ β΄ βαθμού (δηλαδή τις περιφέρειες) οι πόροι από τους ΚΑΠ ανέρχονται στο ποσό των 616 εκατ. ευρώ και οι συνολικοί πόροι στο ποσό των 652 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά με το 2015 η αύξηση κατά 337 εκατ. ευρώ προέρχεται από «μεταφορά του κωδικού πληρωμής» της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των περιφερειών και πριν λίγες ημέρες υπεγράφη η κατανομή ποσού 22,5 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου. Το λέω για να καθησυχάσω τους υπαλλήλους, από όσα υπερβολικά έως ανυπόστατα διαδίδονται.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, παρόλο που η σημερινή συζήτηση αφορά τον προϋπολογισμό επιτρέψτε μου να θίξω και ένα άλλο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, ζήτημα που αφορά τις υπαρκτές οικονομικές δυσκολίες των ΟΤΑ:

Είναι το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣΔΑ «Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ – Οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια ΟΤΑ», ένα νομοσχέδιο το οποίο λύνει σημαντικά ζητήματα του χώρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το οποίο θα έλθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Τα γεγονότα κατ’ αρχάς, για να είμαστε σαφείς και να μιλήσουμε βάση δεδομένων. Στην αρχή του 2015 είχαμε 17, τουλάχιστον, που αδυνατούσαν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους. Σήμερα, με τις συντονισμένες προσπάθειες υπουργείου και δήμων, το πρόβλημα εντοπίζεται σε μόλις 2, για τον έναν μάλιστα αυτές τις ημέρες ελπίζουμε πως θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ισοσκελισμού.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, υπάρχουν ορισμένοι που επενδύουν ακόμη στον φόβο και την καταστροφολογία. Λένε κάποιοι πως θα καταρρεύσουν οι ΟΤΑ λόγω αδυναμίας της κυβέρνησης να εμφανιστεί συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της. Σας ενημερώνω πως χθες υπέγραψα την καταβολή της δόσης για το 2015 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 213 εκατ. ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί και η δωδέκατη δόση των ΚΑΠ ύψους 107 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ολοκληρώνεται η καταβολή ΣΑΤΑ ύψους 23,5 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους. Άρα για ποια καταστροφή γίνεται λόγος; Από την πλευρά μας δεν ωραιοποιούμε τη δύσκολη κατάσταση, αλλά θα σταθούμε αποφασιστικά ενάντιοι στην κακής ποιότητας προπαγάνδα, στα ψεύδη και στην παραπληροφόρηση.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι αναγνωρίζω κι εγώ τη σημαντική προσπάθεια των δήμων και των περιφερειών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικός, αν όχι ο βασικότερος πυλώνας στήριξης της κοινωνίας, οι φορείς της και οι δημότες κάνουν μεγάλες και φιλότιμες προσπάθειες τούτες τις δύσκολες ώρες και αποτελούν φορείς ελπίδας για τα επόμενα χρόνια.

Τα ιδιαίτερα δύσκολα είναι σήμερα. Αύριο προσδοκάμε και αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη μέρα για την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα για τη χώρα μας. Και είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε να τη δημιουργούμε, με ευρύτατες κοινωνικές, πρωτίστως, καθώς και με πολιτικές συναινέσεις, όταν και όπου αυτό είναι εφικτό.

http://www.aftodioikisi.gr/, 4/12/2015