13 Νοε 2015

Coca Cola 3E: Επένδυση 24 εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες των απεργών εργαζομένων της


Σε μια νέα επένδυση αξίας 24 εκατομμυρίων ευρώ προχωρά η Coca Cola Τρία Έψιλον, επεκτείνοντας την μονάδα του Σχηματαρίου Βοιωτίας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία των εργαζομένων της εταιρείας, οι οποίοι διεκδικούν την ανάκληση δεκάδων απολύσεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η νέα επένδυση περιλαμβάνει την επέκταση των παραγωγικών υποδομών της μονάδας και την επέκταση, αυτοματοποίηση και εκσυγχρονισμό των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.

Μάλιστα η εταιρεία καυχιέται στην επίσημη ανακοίνωση της ότι με την ολοκλήρωση της επένδυσης, η Ελλάδα θα διαθέτει την 7η μεγαλύτερη μονάδα εντός των 28 χωρών του Ομίλου Coca-Cola Hellenic, ισχυροποιώντας τη θέση της και τη δυνατότητα περαιτέρω παραγωγικής υποστήριξης και άλλων χωρών του Ομίλου.

Στο πλαίσιο επέκτασης της μονάδας στο Σχοιματάρι η Coca Cola επιδοτεί και στηρίζει τη μετεγκατάσταση των εργαζομένων και των οικογενειών τους από τον Βόλο και την Κάτω Κηφισιά, με παροχές όπως επιδότηση ενοικίου και κάλυψη εξόδων μετακόμισης, όπου αυτή απαιτείται.

Είναι γνωστό ότι η εταιρεία κόντρα στον αγώνα των εργαζομένων της έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια πολυδιάστατη διαφημιστική εκστρατεία επιχειρώντας να «σώσει» τα οικονομικά της κέρδη από το εμπάρκο που γίνεται στα προϊόντα της.

Από την χρηματοδότηση για την ανακαίνιση σχολικών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη, τον χριστουγεννιάτικο εορταστικό στολισμό σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Γιάννη Μπουτάρη, μέχρι την πληρωμή με χιλιάδες ευρώ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης η Coca Cola επιχειρεί να ακυρώσει τον αγώνα των απεργών.

Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης εδώ και μήνες κάνουν ότι δεν έχουν αντιληφθεί την «είδηση» και κωφεύουν. Παράλληλα τα super market της Βορείου Ελλάδος έχουν γεμίσει με προϊόντα της εταιρείας που φέρουν βουλγαρικές ετικέτες, καθώς εισάγονται από την πρόσφατα ενισχυμένη γραμμή παραγωγής της εταιρείας στην γείτονα χώρα.

Ωστόσο ο αγώνας για αξιοπρεπή εργασία συνεχίζεται, κόντρα στο πάθος της πολυεθνικής εταιρείας για όλο και περισσότερα κέρδη.

«Μετά από 25 μήνες αγώνα είμαστε ακόμα όρθιοι»

Συνεχίζεται ο αγώνας των απεργών της Coca Cola 3E, με αίτημα την επαναλειτουργία του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη και την επιστροφή όλων των εργαζομένων στις θέσεις τους.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι συμπληρώνουν 773 ημέρες κινητοποιήσεων, πραγματοποιήσαν το απόγευμα μηχανοκίνητη πορεία ενημέρωσης του αγώνα τους και του μποϊκοτάζ των προϊόντων της πολυεθνικής στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Γρηγόρης Παπαδόπουλος μιλά στο Κόκκινο 93,4 για τον αγώνα που δίνουν εδώ και 25 μήνες, για τον αποκλεισμό τους από τα μέσα ενημέρωσης αλλά για τις δικαστικές μάχες που συνεχίζονται.

Στόχος των δράσεων ενημέρωσης στο οποίο προχωρούν όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι είναι, όπως εξήγησε «να δείξουμε και στο καταναλωτικό κοινό και στην εταιρία ότι είμαστε ακόμη όρθιοι και θα συνεχίσουμε παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έχουμε μέχρι την τελική δικαίωση». Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρία έχει απολύσει 480 άτομα από το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη και πανελληνίως πάνω από 2.000 άτομα.

Aναφερόμενος στη «δήλωση μετάνοιας» που ζήτησε η εταιρία να υπογράψουν οι απεργοί που θέλησαν να επιστρέψουν στην δουλειά τους, ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος ανέφερε πως μετά την καταγγελία στην οποία προχώρησαν, την παρέμβαση στην εισαγγελία και την δημοσιοποίηση του θέματος από κάποια μέσα ενημέρωσης, η εταιρία υποχώρησε από την απαίτηση αυτή.

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης το οποίο απέρριψε την προσφυγή των εργαζομένων σχετικά με την νομιμότητα των απολύσεων, ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος έκανε λόγο για «απαράδεκτη» απόφαση, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως θα δικαιωθούν, μετά και την έφεση που κατέθεσαν.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων έβαλε επίσης κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη γιατί «δεν έχει εκδώσει ούτε καν ένα χαρτί συμπαράστασης στον αγώνα μας» ενώ «παρίσταται στα εγκαίνια σχολείων που έχει βάψει η εταιρία».

Τέλος, σημειώνεται πως οι απολυμένοι της Coca Cola συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.