9 Νοε 2015

Ο Δήμος Χαλανδρίου ξεκινά "πόλεμο" στα μπαρ και τα καφέ

Προσφεύγει στην Επιτροπή του άρθρου 152 για τους εκατοντάδες χώρους διασκέδασης που πλέον ενοχλούν τους κατοίκους

Μπορεί το Χαλάνδρι να έχει μετατραπεί πλέον σε απόλυτο προορισμό διασκέδασης με μπαρ και εστιατόρια να καλύπτουν κάθε γούστο, ωστόσο οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να εκνευρίζονται με το φαινόμενο, που «πονοκεφαλιάζει» και τον ίδιο το Δήμο Χαλανδρίου. 
 
Για να γίνει κατανοητός ο βαθμός του πόσο πυκνοκατοικημένο από μαγαζιά είναι σήμερα το Χαλάνδρι, αρκεί να σημειωθεί πως σε 50 οικοδομικά τετράγωνα του κέντρου του δήμου συνωστίζονται 373 νυχτερινά μαγαζιά, ήτοι κατά μέσο όρο 7-8 καταστήματα σε κάθε τετράγωνο. 
Από αυτά, 188 είναι καταστήματα μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ψητοπωλεία, μεζεδοπωλεία, πιτσαρίες, ζαχαροπλαστεία, club restaurant κ.λπ.) και 185 καταστήματα αναψυχής (καφετέριες, μπαρ, μπυραρίες), τα περισσότερα εκ των οποίων γειτνιάζουν με κατοικίες. Δεδομένου πως τις Παρασκευές και τα Σάββατα, τις αργίες και τα καλοκαίρια, το Χαλάνδρι δέχεται την επίσκεψη περί των 10.000 θαμώνων, ο κυκλοφοριακός φόρτος στους κεντρικούς δρόμους και στα στενά, η ηχορρύπανση από τη δυνατή μουσική και ο περιορισμός των ελεύθερων χώρων από αυθαίρετη επέκταση τραπεζοκαθισμάτων αποτελούν πλέον ισχύουσα πλην δυσάρεστη πραγματικότητα για τους κατοίκους. 
 Μάλιστα, πέρυσι, λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης επισκεπτών καθ' όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων δεν έλειπαν και οι πολύωρες διακοπές ρεύματος. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η δημοτική αρχή επιβάλει πρόστιμα στους παρανομούντες και εξέδωσε τρεις κανονιστικές πράξεις, με τις οποίες ρυθμίζονται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους και το ωράριο λειτουργίας των κέντρων, ενώ προβλέφθηκε το «πάγωμα» για ένα χρόνο στην έκδοση νέων αδειών σε κορεσμένες περιοχές. 
 Αυτό το τελευταίο, ωστόσο, προσέκρουσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία αρνήθηκε στο δήμο το δικαίωμα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Ο δήμος επιμένει, προσφεύγοντας στη λεγόμενη ειδική επιτροπή του άρθρου 152 (του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, νόμος 3463/2006) της Περιφέρειας Αττικής ενάντια στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Νέες άδειες έτσι κι' αλλιώς δεν εκδίδονται μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης. «Αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένους που μας απειλούν με μηνύσεις. Εμείς όμως δεν κάνουμε πίσω. Εάν δεν δικαιωθούμε από την Επιτροπή, θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας» σημειώνει ο αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Χαλανδρίου Κώστας Γερολυμάτος.