30 Νοε 2015

Σαφάρι σε ΟΤΑ για παράνομες αποδοχές σε μέλη ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ

Οι αποδοχές σε ΑΕ ΟΤΑ δεν μειώθηκαν κατά παράβαση της νομοθεσίας

Σαφάρι έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση αναζητώντας περιπτώσεις Διοικητών, προέδρων και άλλων μελών Διοικητικού Συμβουλίου σε φορείς δήμων και περιφερειών, που λαμβάνουν παρανόμως αποδοχές οι οποίες θα έπρεπε να έχουν περικοπεί.

Αφορμή για τη διερεύνηση στάθηκε το γεγονός ότι, προσφάτως, εντοπίστηκε από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ότι οι αποδοχές των μελών Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ δεν μειώθηκαν κατά το ήμισυ, κατά παράβαση των δεσμεύσεων της χώρας προς τους δανειστές και τη μνημονιακή νομοθεσία (ν.4093/2012). Μάλιστα, ήδη ζητήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η έκδοση σχετικών καταλογισμών για τα μέλη του ΔΣ της εν λόγω εταιρείας.

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχουν τεθεί οι Διοικητές, Υποδιοικητές, Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διευθύνοντες Σύμβουλοι, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Ιδρυμάτων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου αυτών, συμπεριλαμβανομένων των Συνδέσμων των Ο.Τ.Α., αλλά καιτων ανωνύμων εταιρειών, στις οποίες οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέχουν ποσοστό πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου.

Για όλους αυτούς η νομοθεσία ορίζει ότι από 1.1.2013, οι αποδοχές, οι αποζημιώσεις, τα έξοδα παράστασης και οι πάσης φύσεως αμοιβές «μειώνονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%)». Κι αυτό με βάσει τις διατάξεις της περ.5 της παρ.Γ' της υποπαρ.Γ1 του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 - Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016».

Στις 29 Οκτωβρίου 2015 έφτασε στο υπουργείο Εσωτερικών το έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με την υπόθεση της μη μείωσης των αποδοχών των μελών του ΔΣ ανώνυμης εταιρείας ΟΤΑ και τις διαπιστώσεις που υπήρξαν ύστερα από διερεύνηση καταγγελίας. 

Πριν από λίγες ημέρες, στις 25 Νοεμβρίου 2015, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας έστειλε έγγραφο προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις . Τίθεται το ζήτημα της εφαρμογής της νομοθεσίας που ορίζει ότι από 1-1-2013 θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ οι πάσης φύσεως καταβαλλόμενες αποδοχές αυτής της κατηγορίας προσώπων, «στο πλαίσιο της περιστολής των δημοσιονομικών δαπανών, χωρίς ουδεμία καθυστέρηση».

Έτσι, καλούνται οι επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (οι ασκούντες χρέη Γενικού Γραμματέα) να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, «προκειμένου ναερευνηθεί αν έχουν ανταποκριθεί όλοι οι φορείς στις εκ του νόμου πηγάζουσες υποχρεώσεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ως άνω διατάξεις, ώστε να εντοπισθούν τυχόν περιπτώσεις μη εφαρμογής τους».

της Παναγιώτας Μπίτσικα