17 Νοε 2015

ΣτΕ: Περιορισμούς στους δήμους για την εκχώρηση χρήσης αιγιαλών και παραλιών από ιδιώτες

Περιορισμούς στη διαδικασία εκχώρησης από τους δήμους της χρήσης του αιγιαλού και των παραλιών από ιδιώτες έθεσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς ακύρωσε κοινή υπουργική απόφαση του 2009 που προέβλεπε αυτή τη διαδικασία. Συγκεκριμένα η επταμελής σύνθεση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ έκρινε παράνομη την συγκεκριμένη διαδικασία θεωρώντας ότι ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν δημόσια κτήση και έτσι περιορίζει τη δυνατότητα των παράκτιων δήμων να εκμεταλλεύονται τις παραλίες αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη με την τοποθέτηση καθισμάτων, ομπρελών, αναψυκτηρίων κ.λπ. Το δικαστήριο θεωρεί ότι αυτή η εκχώρηση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση. Όπως επισημαίνει το ΣτΕ, η παραχώρηση θα πρέπει να υλοποιείται κατά περίπτωση και εφ’ όσον υπάρχουν σχετικά διαγράμματα, τα οποία καθορίζουν τις προϋποθέσεις και τους όρους παραχώρησης. Στόχος αποτελεί η προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων που κινδυνεύουν από την υπερεκμετάλλευση και να διαφυλαχθεί η κοινοχρησία του, αναφέρει το δικαστήριο.
Ειδικότερα το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ. αριθμόν 3944/2015 απόφασή του ( Αγγελική Παπαδοπούλου-Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ) ακυρώνει την (1038460/2439/Β0010/15.4.2009) Κοινή Απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών περί απευθείας παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ α” βαθμού.
Την σχετική προσφυγή στο ΣτΕ είχε κάνει πριν από 5 χρόνια και οικολογική οργάνωση της Ροδόπολης Αττικής, ενώ παρέμβαση είχε κάνει και ο δήμος Σαρωνικού και ζητούσαν να ακυρωθεί υπουργική απόφαση του Μαΐου 2009 που επιτρέπει την «απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού».

http://www.localit.gr/, 17/11/2015