24 Νοε 2015

Ερήμην του Δήμου κατασκευάζει ΜΚΟ στο Κιλκίς κέντρο προσφύγων

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη, συγκλήθηκε εκτάκτως σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Τοπική Κοινότητα Γαλλικού, ύστερα από τις αυθαίρετες ενέργειες εκπροσώπων μίας Μ.Κ.Ο. (Δίκτυο Εθελοντικής Στήριξης Προσφύγων) ,ερήμην της τοπικής κοινωνίας, με σκοπό την κατασκευή κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο βουλευτής ν. Κιλκίς Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παύλος Θωμαϊδης, Κώστας Γιαννόπουλος, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Γαλλικού Χριστόφορος Πιπερίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Άννα Δημάκη, Μαρία Μωϋσίδου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαλλικού Κώστας Αϊβαλιώτης και αντιπροσωπεία κατοίκων της περιοχής.

Οι παραστάντες εξέφρασαν τη βαθύτατη ενόχλησή τους για τις κινήσεις εν κρυπτώ και παραβύστω του εν λόγω Δικτύου στην περιοχή του Γαλλικού και στηλίτευσαν τον παραγκωνισμό των τοπικών αρχών και την ανύπαρκτη ενημέρωση από την Πολιτεία για τους σχεδιασμούς της σε σχέση με την ίδρυση κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και σημείων ταυτοποίησής τους (hot spots).

Σε δεύτερο επίπεδο υπογραμμίστηκε ότι η ύπαρξη του άτυπου προσφυγικού καταυλισμού στην Ειδομένη καθιστά αδύναμη την προοπτική λειτουργίας δεύτερου καταυλισμού στο Γαλλικό αλλά και οπουδήποτε αλλού στην περιοχή του Δήμου Κιλκίς. Ο νομός Κιλκίς δε μπορεί να αντέξει το βάρος δύο κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, πόσο μάλλον όταν το υφιστάμενο σύστημα υποδομών στην περιοχή του Δήμου Κιλκίς (ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα) είναι ανίσχυρο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του μεγάλου αριθμού προσφύγων στην περίπτωση σύστασης κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας.

Τόσο ο Δήμαρχος Κιλκίς όσο και οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη τόνισαν στις τοποθετήσεις τους ότι συμπαρίστανται στο δράμα των προσφύγων και ότι η τοπική κοινωνία επιδεικνύει εμπράκτως την αλληλεγγύη και την αρωγή της προς αυτούς. Έχουν όλη την καλή διάθεση να συνεργαστούν στο ζήτημα του προσφυγικού και να βοηθήσουν, όμως απαιτούν από την κυβέρνηση υπεύθυνη και σοβαρή ενημέρωση για τους χειρισμούς της επί του θέματος στο ν. Κιλκίς.

http://www.newsta.gr/, 23/11/2015