28 Νοε 2015

“Πόλεμος” δηλώσεων μεταξύ του δημάρχου της Κω & του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα

Η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του δημάρχου της Κω, Γιώργου Κυρίτση και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μουζάλα, καλά κρατεί. Την Παρασκευή (27/11) δόθηκε απάντηση του κ. Μουζάλα στον Δήμαρχο Κω για όσα δήλωσε ο τελευταίος την Πέμπτη (26/11) περί απειλών και εκβιασμών του υπουργού. Στη δήλωσή του ο κ. Μουζάλας, τονίζει ότι ο κ. Κυρίτσης ψεύδεται και πως έχει ενημερωθεί για το θέμα των hotspots στο νησί.

Ο Δήμαρχος Κω είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως «ο κ. Μουζάλας απειλεί και εκβιάζει την Κω και τους πολίτες της. Μας απευθύνει τελεσίγραφο ‘’ή δέχεστε τη δημιουργία του hot spot στην Κω ή θα σας γεμίσουμε με παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες‘’. Η πρωτοφανής αυτή κίνηση αποπνέει έναν καθεστωτισμό άλλων εποχών…» και συνέχισε: «Ο κ.Μουζάλας ψεύδεται ασύστολα όταν λέει ότι έχουν δοθεί απαντήσεις και διευκρινήσεις. Δεν έχει δοθεί καμία απάντηση, καμία διευκρίνηση και καμία εγγύηση ότι το κέντρο αυτό θα είναι ολιγόωρης παραμονής».

Ο κ. Μουζάλας εξέδωσε την Παρασκευή (27/11) δήλωση – απάντηση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σε σχέση με τους ισχυρισμούς του Δημάρχου Κω έχω να δηλώσω ότι:

Αντιπαρέρχομαι τους απαράδεκτους και υβριστικούς χαρακτηρισμούς και τις προσωπικές επιθέσεις που χαρακτηρίζουν αυτόν που τις κάνει. Σαν υπουργός οφείλω να κρατάω ανοιχτές πόρτες και όχι να κλείνω τις πόρτες.

Ο Δήμαρχος Κω δεν λέει την αλήθεια όταν ισχυρίζεται ότι δεν έχει ενημερωθεί. Στους 2,5 μήνες που είμαι υπουργός, έχω επισκεφθεί τέσσερις φορές την Κω, στις οποίες ενημέρωσα πλήρως τον Δήμαρχο. Την μία απ΄ όλες σε ανοιχτή σύσκεψη, εκτός από εμένα ο Δήμαρχος ενημερώθηκε και από τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον πρώτο Αντιπρόεδρό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμαν. Πριν από λίγες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός , για τον οποίον ο Δήμαρχος μίλησε απαξιωτικά, ενημέρωσε όλους τους εμπλεκόμενους δημάρχους συμπεριλαμβανομένης και της Κω. Τέλος επανειλημμένα στα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης έχει περιγραφεί η λειτουργία των Κέντρων Ταυτοποίησης και οι διαδικασίες τους.

Αυτή η ίδια η δήλωση καταδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ενημέρωσης, αλλά η άρνηση του Δημάρχου να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να δεχθεί το Κέντρο Ταυτοποίησης στην Κω. Εν ολίγοις, θέτει ως προϋπόθεση για την αποδοχή ενός τέτοιου Κέντρου… την επίλυση του προσφυγικού και το σταμάτημα του πολέμου στη Συρία, διότι μόνον αυτά μπορούν να του παρέχουν τις εγγυήσεις που ζητάει!

Παρόλα αυτά και για να μην υπάρχει συνέχεια στις διαστρεβλώσεις του Δημάρχου επαναλαμβάνουμε:

α) Τα Κέντρα Ταυτοποίησης είναι δομές προσωρινής διαμονής από 48 ως 70 ώρες, προκειμένου να πιστοποιηθούν οι πρόσφυγες-μετανάστες.

β) Είναι φυλασσόμενα από την αστυνομία.

γ) Μετά την ταυτοποίηση οργανωμένα οι ταυτοποιημένοι μεταφέρονται άμεσα στην ενδοχώρα.

δ) Την ευθύνη για τη λειτουργία της δομής έχει το κράτος με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Δήμος Κω λέει πως ο Μουζάλας εκβιάζει και απειλεί την Κω. Ο Μουζάλας δεν εκβιάζει και δεν απειλεί κανέναν. Η ζωή εκβιάζει και απειλεί και τον Μουζάλα και την Κω και τη χώρα μας και την Ευρώπη και όλους. Αυτό το οποίο είναι αληθές είναι ότι, αν δεν δημιουργηθεί Κέντρο Ταυτοποίησης των προσφύγων, η Κως θα βρίσκεται στην περσινή κατάσταση, η οποία ήταν μία κατάσταση που οφείλεται κατά την άποψή μου σε μια ξενοφοβική αντίληψη που υπηρετεί ο δήμαρχος».

http://www.aftodioikisi.gr/, 27/11/2015