17 Οκτ 2015

Δήμος Χαλανδρίου: Συνάντηση του Δημάρχου με επιτροπή της EPSU


ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Τηλ. 2132023922 
Email: press@halandri.gr



Χαλάνδρι 16/10/2015



Δελτίο Τύπου


Συνάντηση του Δημάρχου Χαλανδρίου με επιτροπή της EPSU
Συνάντηση με μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (EPSU) είχε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, επ’ αφορμή της επίσκεψης της EPSU στην Ελλάδα με σκοπό την ενημέρωσή της επιτροπής γύρω από τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, παρουσία των αντιδημάρχων Σέργιου Γκάκα και Δημήτρη Χριστουλάκη, του προέδρου των εργαζομένων Σίμου Μπάκα, μελών του συλλόγου εργαζομένων του δήμου, καθώς και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Η επιτροπή της ΕPSU επισκέπτεται τη χώρα μας, μετά από πρόσκληση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σε μια προσπάθεια να πληροφορηθεί για τις πολιτικές λιτότητας και πως αυτές επηρεάζουν την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της EPSU είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον Α’ παιδικό σταθμό του Δήμου Χαλανδρίου, παρουσία του Αντιδημάρχου Προσχολικής Αγωγής Κώστα Γερολυμάτου και της διευθύντριας προσχολικής αγωγής Φωτεινής Σούτη, οπότε και είδαν τα προβλήματα, συζήτησαν με τους εργαζόμενους του παιδικού και εισέπραξαν όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Jan Willem Goudriaan, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας των Δημοσίων Υπαλλήλων (EPSU)«μια αποτελεσματική, και ενοχλητική εικόνα διάλυσης της δημόσιας πολιτικής και των δομών της. Σαν ομοσπονδία οφείλουμε να συζητήσουμε από κοινού και να βοηθήσουμε στην αλλαγή πορείας και κατεύθυνσης»«Το Χαλάνδρι αν και αποτελεί χαρακτηριστική μικροαστική περιοχή, εντούτοις είναι εμφανείς και εδώ οι επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής» τόνισε ο κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης, προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος καλωσόρισε τα μέλη της EPSU λέγοντας «είμαστε πάντα ανοιχτοί και θετικοί σε οποιαδήποτε ευκαιρία μας δίνεται να ενημερώσουμε τους ευρωπαίους εργ;αζόμενους όσον αφορά στην τόσο κατασυκοφαντημένη χώρα μας». Ο δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια διοίκηση από την εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας, δίνοντας έμφαση στη δράση τόσο των κοινωνικών δομών αλληλεγγύης (π.χ. Κοινωνικό ιατρείο αλληλεγγύης, κοινωνικό παντοπωλείο κ.λπ.) όσο και εκείνων των εθελοντικών ομάδων που παλεύουν καθημερινά για την ανακούφιση και στήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν πληγεί πρωτίστως από την οικονομική κρίση. «Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εργαζόμενους το πώς είναι δομημένος ένας ελληνικός δήμος και αυτό γιατί η δομή είναι τελείως διαφορετική από αυτήν στη χώρα τους. Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι ο δήμος Χαλανδρίου έχει οικονομική ευρωστία, το γραφειοκρατικό σύστημα προμηθειών και ασφυκτικών ελέγχων καθιστούν πολύ δύσκολη την διάθεση των απαραίτητων ποσών για τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά. «Για την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων και την προσπάθεια οργάνωσης αντιδράσεων απέναντι στις πολιτικές λιτότητας» έκανε λόγο ο Θοδωρής Πισσιμίσης, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων του δήμου Χαλανδρίου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διεύθυνση περιβαλλόντος και καθαριότητας λόγω της έλλειψης προσωπικού προσπάθησε να περιγράψει το μέλος του συλλόγου εργαζομένων Νίκος Αράμπαλης. Τέλος, ο Γρηγόρης Καλομοίρης δημοτικός σύμβουλος αναφέρθηκε στην 25χρονη ενεργή παρουσία της παράταξης «Αντίστασης με τους πολίτες» στην πόλη του Χαλανδρίου και στην καλή συνεργασία του δήμου με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.



Στη συνάντηση ήταν παρόντες η Fatima Aquado Queipo, Διεθνής Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εξυπηρέτησης Πολιτών – Συνομοσπονδία Επιτροπών Εργαζομένων Ισπανίας (FSC-CCOO), o κ. Enzo Bernardo, Επικεφαλής Διεθνούς Πολιτικής της Ιταλικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (FP-CGIL), η κα Francoise Geng, Πρόεδρος του Τμήματος Εργασίας και Απασχόλησης της Οικονομικής, Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Επιτροπής Γαλλίας (ESEC), κ. Μιχάλης Μιχαήλ, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικοστρατιωτικών και Δημοσίων Υπηρεσιών της Κύπρου – Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΟΕΚΣΔΥ – ΣΕΚ), κα Nadia Pagano, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Ιταλικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (FP-CGIL), κ. Dave Prentis, Πρόεδρος των Δημοσίων Υπηρεσιών του Διεθνούς Τμήματος της PSI και Γενικός Γραμματέας της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Εργαζομένων Αγγλίας (UNISON), κ. Mathieu Piotrkowsi, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Υγέιας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Γαλλίας (CGT) και ο κ. Ανδρέας Ηλία, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Σωματείων Ημικρατικών Οργανισμών – Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΟΗΟ – ΣΕΚ), καθώς και τα μέλη του Συλλόγου εργαζομένων του δήμου Χαλανδρίου Ελένη Κούκα, Αντώνης Μπακόλας, Γιάννης Χάιλας.