20 Οκτ 2015

Κ.Ε.Δ.Ε.: Η ενότητα της Αυτοδιοίκησης έφερε αποτελέσματα

Δεν θα επιβαρυνθούν με νέα χαράτσια οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα των παραχωρησιούχων Η θέση όμως της Κ.Ε.Δ.Ε. δεν αλλάζει, η αρμοδιότητα για την αποκομιδή των απορριμμάτων ανήκει στους Δήμους και σε κανέναν άλλον

Η ενότητα της Αυτοδιοίκησης στα όσα προέβλεπε το Άρθρο 13 του Ν.4337/2015 «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», όπως αυτή εκφράσθηκε τόσο με το ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. μετά από πρόταση του Προέδρου της Γ. Πατούλη, όσο και με την κινητοποίηση στη συνέχεια των Δημάρχων είχε θετικό αποτέλεσμα.

Κι αυτό γιατί τελικά έγιναν εν μέρει δεκτές οι απόψεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και περιορίσθηκε η δυνατότητα απαλλαγής των παραχωρησιούχων του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΟΤΑ από την καταβολή συλλήβδην των ανταποδοτικών τελών προς τους Δήμους.

Συγκεκριμένα με παρεμβάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και του Προέδρου κ. Γ. Πατούλη, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλής, στη διάταξη του άρθρου 13 περιόρισε την δυνατότητα απαλλαγής μόνον όσον αφορά την καταβολή των τελών καθαριότητας και όχι των άλλων ανταποδοτικών τελών όπως προέβλεπε αρχικά το σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ψηφίσθηκε προβλέπεται πλέον ότι εφ’ όσον το Δημόσιο ή το ΤΑΙΠΕΔ αναθέσουν την εκτέλεση έργων ή Παροχή Υπηρεσιών με συμβάσεις Παραχώρησης, θα είναι δυνατή εφ’ όσον προβλέπεται στη σύμβαση μόνον η απαλλαγή των παραχωρησιούχων από τα τέλη καθαριότητας. Και η απαλλαγή αυτή θα ισχύει μόνον εφόσον οι ίδιοι αναλαμβάνουν την συλλογή, αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων με δικά τους μέσα, χωρίς καμία επιβάρυνση των ΟΤΑ.


Η εξέλιξη αυτή διασφαλίζει ότι τουλάχιστον δεν θα επιβαρυνθούν με το κόστος της συγκεκριμένης υπηρεσίας οι υπόλοιποι πολίτες, όμως σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου.

Η ξεκάθαρη θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι ότι η αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητα των Δήμων. Το περιεχόμενο του άρθρου 13 του Ν. 4337/2015 παρά τις αλλαγές που έγιναν εξακολουθεί να μας βρίσκει αντίθετους.