18 Οκτ 2015

Οι ανατροπές στο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων – Ποιοι περιμένουν αυξήσεις – Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης

Σαρωτικές αλλαγές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το μισθολόγιο που θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016.
Το νομοσχέδιο προβλέπει αποσύνδεση των απολαβών από το βαθμολόγιο, αλλαγή κλιμακίων ανά διετία ή τριετία ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα, αύξηση 50-100 στους προϊσταμένους και διατήρηση των επιδομάτων που δίδονται σήμερα, όπως και επίσης και της προσωπικής διαφοράς, σε περίπτωση ονομαστικής μείωσης του βασικού μισθού, σύμφωνα με ρεπορτάζ που φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα του το «Έθνος της Κυριακής».

Η εφημερίδα χαρακτηριστικά αναφέρει ότι τα νέα κλιμάκια είναι «13 + 19» και κάνει λόγο για επανακατάταξη όλων των υπαλλήλων.
Το νομοσχέδιο, σύμφωνα πάντα με το «Έθνος», θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016. Το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τη διαμόρφωση του νέου μισθολογίου περιλαμβάνει:
Αποσύνδεση των αυξήσεων από το βαθμολόγιο
Οι μισθολογικές αυξήσεις, όποτε αποφασιστεί να «ξεπαγώσουν», θα αποδίδονται με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας και όχι με βάση το βαθμό που καταλαμβάνει ένας υπάλληλος.
Η βαθμολογική εξέταση των δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες θα αφορά μόνο τη δυνατότητα που θα έχουν οι εργαζόμενοι να καταλάβουν θέσεις ευθύνης.
Γι’ αυτόν τον λόγο το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προετοιμάζει το νέο βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα εφαρμοστεί εντός του 2016 με την αξιοποίηση μεταβατικών διατάξεων.
Αλλαγή κλιμακίων ανά διετία και τριετία
Για τις κατηγορίες υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 13 μισθολογικά κλιμάκια, τα οποία θα αποδίδουν ωριμάνσεις στους βαθμούς ανά τριετία.
Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 19 μισθολογικά κλιμάκια που θα αποδίδουν αυξήσεις ανά διετία.
Με τη διαφορά ωρίμανσης των μισθών επιτυγχάνεται το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ προσοντούχων και εργαζομένων με χαμηλότερα προσόντα που έχουν ζητήσει οι δανειστές.
Διατηρείται στη μείωση μισθού η προσωπική διαφορά
Βασικός πυλώνας θα είναι η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στην περίπτωση που με το νέο μισθολόγιο υπάρχει ονομαστική μείωση του βασικού μισθού. Ο υπάλληλος θα διατηρεί στις αποδοχές του το πλεονάζον ποσό ως προσωπική διαφορά.
Αύξηση 50 έως 100 ευρώ στο επίδομα θέρμανσης
Στη λογική του «ανοίγματος» της ψαλίδας μεταξύ προσοντούχων και μη προσοντούχων υπαλλήλων που έχουν ζητήσει τα τεχνικά κλιμάκια των εταίρων, συζητείται και η αύξηση κατά 50 – 100 ευρώ των επιδομάτων θέσης ευθύνης που λαμβάνουν οι προϊστάμενοι.
Στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει και το σενάριο να υπολογίζεται το επίδομα θέσης ευθύνης ως ποσοστό επί του βασικού μισθού που λαμβάνουν οι υπάλληλοι οι οποίοι καταλαμβάνουν τις θέσεις.
Παραμένουν τα τέσσερα επιδόματα
Τα τέσσερα επιδόματα που αποδίδονται στους δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή η οικογενειακή παροχή, το επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών περιοχών, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και το επίδομα θέσεις ευθύνης, παραμένουν ως έχουν.
Επίσης στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει τους ίδιους εισαγωγικούς μισθούς που ισχύουν σήμερα.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων, οι οποίες όμως αποδεσμεύονται από την βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να δοθούν έστω μικρές αυξήσεις, κυρίως σε όσους έχουν λίγα χρόνια προϋπηρεσίας, οι οποίες θα κυμαίνονται από 23 έως και 40 ευρώ.
http://www.aftodioikisi.gr/, 17/10/2015