7 Οκτ 2015

Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης", 7-10-2015

Χαλάνδρι 07/10/2015

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Βρισκόμαστε περίπου είκοσι ημέρες μετά από τις βουλευτικές εκλογές, όπου η πλειοψηφία του 40% των ψηφισάντων , έδωσαν εντολή στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα να εφαρμόσει το τρίτο κατά σειρά  Μνημόνιο. Ένα πρόγραμμα που, όπως έχουμε αναλυτικά παρουσιάσει και ήδη αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, θα φέρει ύφεση 2,1% το 2015, αύξηση της ανεργίας 25,8% το 2016, πρωτογενές έλλειμμα  και αύξηση του δημόσιου χρέους στα 343 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 193% του ΑΕΠ και μια φοροκαταιγίδα που θα πλήξει τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, δεν είχαν καμία σχέση με την ομιλία του στις εκλογές του Ιανουαρίου που, δακρυσμένος από το ίδιο βήμα, μίλησε για εθνική ανεξαρτησία, έξοδο από τα Μνημόνια και τις υφεσιακές πολιτικές, για ανθρώπινη αξιοπρέπεια…. Σήμερα, δεσμευμένος από αυτά που έχει υπογράψει, στην ουσία δεν είπε τίποτα  (αφού όλα περιγράφονται λεπτομερώς στο 3ο Μνημόνιο που ψήφισε όλο το πολιτικό κατεστημένο) και στο μόνο που έδωσε έμφαση ήταν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στην φορολόγηση του πλούτου και την απομείωση του δημόσιου χρέους. Έννοιες τις οποίες βλέπει θετικά η κοινωνία και θα αποτελέσουν το άλλοθι της κυβέρνησης για τη γρήγορη ψήφιση και εφαρμογή των σκληρών και – τελικά και τεκμηριωμένα – αντιλαϊκών, μονόπλευρων και άδικων μέτρων.

Η συντακτική ομάδα της «πρΟΤΑσης» πιστεύουμε ότι, το πιο σημαντικό είναι η αρνητική και απαισιόδοξη προοπτική της εφαρμογής μιας αντιλαϊκής και αποδεδειγμένα αποτυχημένης φιλελεύθερης πολιτικής ως πανάκεια  που,  πέρα από τα σκληρά μέτρα φτωχοποίησης του ελληνικού λαού (των «κοινών θνητών», δηλαδή…), συγχρόνως και προσθετικά, έκαμψε την αντίσταση του Ελληνικού λαού και απογοήτευσε μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας που εμπιστεύτηκε και πίστεψε στην εφαρμογή μιας  διαφορετικής προσέγγισης και πολιτικής.

Πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην αναγέννηση της κοινωνίας.
Ο Ελληνικός λαός μέσα από την στάχτη του θα πρέπει να ανασυνταχθεί, να οργανωθεί και να διαμορφώσει ένα πολιτικό φορέα που θα έχει εθνική στρατηγική, ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα - με έμφαση στους τομείς της οικονομίας που έχουμε ως χώρα το συγκριτικό πλεονέκτημα. Ένα πολιτικό φορέα που θα έχει πολλά, ίσως, από τα στοιχεία που είχε η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση, αλλά, σίγουρα, μακριά από το φθαρμένο και απαξιωμένο πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο.  
                   

πρΟΤΑση