25 Οκτ 2015

1 χρόνος στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Χαλανδρίου

Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να μπορούσαμε σε ένα χρόνο να λύναμε όλα τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν σε μια περιοχή αρκετών τετραγωνικών χιλιομέτρων σαν το Χαλάνδρι. Ή να μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες για τεχνικές λύσεις των 75.000 κατοίκων τι και αν μερικές φορές το θέλω του ένα δεν είναι και το πρέπει του άλλου.
Καμία δυνατότητα δεν υπάρχει για κάτι τέτοιο αυτή την στιγμή. Πληθώρα παραγόντων συνηγορούν για αυτό και η συνήθης δικαιολογία όσο και αν εξηγεί σε κάποιο βαθμό αυτή την αδυναμία - η υποστελέχωση, η έλλειψη πόρων, μέσω ή και εργαλείων - όσο και αν είναι πραγματική δεν αποτελεί τον μόνο λόγο αυτής της αδυναμίας.
Στην πόλη του Χαλανδρίου ένα σύνολο προβλημάτων έχουν προκύψει μέσα από στρεβλώσεις δεκαετιών και είναι οργανικά συνδεδεμένες με το περιβάλλον που τις δημιούργησε και τις έθρεψε. Σε αρκετές από αυτές είναι αποτυπωμένες και τα πρόσωπα που τις καλλιέργησαν και τις χρησιμοποίησαν.
Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να μπορούσαμε να γυρνάγαμε στο παρελθόν και να ρωτάγαμε γιατί μία σειρά πραγμάτων εξελίχθηκε με αυτό τον τρόπο.
Αν μπορούσαμε να γυρνάγαμε στο Χαλάνδρι της δεκαετίας του 1950 θα ρωτάγαμε γιατί δεν έληξαν τα πολεοδομικά ζητήματα του πάρκου του συνοικισμού που ακόμα είναι πολεοδομικά ρέμα με μία μη απαλλοτριωμένη ιδιοκτησία εντός του. Θα ρωτάγαμε ίσως γιατί η οδός Αγ. Παρασκευής έχει διαφορετικές ρυμοτομικές γραμμές ανά οικοδομικό τετράγωνο. Τι έκανε τον σχεδιαστή της πόλης στο ένα οικοδομικό τετράγωνο να την βγάζει 4 μέτρα έξω και στο άλλο όχι.
Αν είμασταν στην δεκαετία του 80 θα ρωτάγαμε άλλα πράγματα: γιατί πχ δωρίζει ο δήμος Αθηναίων στην ρεματιά χώρο για το θέατρο σε άλλη θέση από αυτή που έχει, ή γιατί το τελευταίο εν ισχύ ΓΠΣ (Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός) δεν συνοδευόταν από χάρτες που να το εξηγούν, γιατί στην Τούφα υπάρχουν τόσες διάσπαρτες πολεοδομικές ανωμαλίες
Για τις 2 τελευταίες δεκαετίες θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε πολύ περισσότερα πράγματα.
Πως μπορεί να κατασκευάζεται οικοδομικό έργο χωρίς άδεια, πως μπορεί αθλητικό κέντρο να συνδέει τα ακάθαρτά του στο δίκτυο των ομβρίων, πως μπορεί να βγαίνουν άδειες λειτουργίας σε εστιατόρια εντός της ζώνης προστασίας της ρεματιάς, πως γίνεται να μην υπάρχει ούτε ένα δημοτικό κτήριο χωρίς μελέτη πυροπροστασίας, πως μπορεί να υπάρχουν περιοχές που μπήκαν πριν 10 ή και 20 χρόνια στο σχέδιο και ακόμα δεν έχουν φωτισμό, αρίθμηση και σήμανση, πως μπορεί να φιλοξενούνται 50 παιδιά σε παιδικό σταθμό σε αίθουσα 37 τετραγωνικών.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω και να αλλάξουμε την ροή των πραγμάτων. Μπροστά μας έχουμε τον μοναδικό δρόμο που μένει, να επέμβουμε επί του παρόντος στα προβλήματα που υπάρχουν και να επιχειρήσουμε να τα λύσουμε ή έστω να τα διαχειριστούμε ώστε να μπορέσει ο κοινωνικός εξοπλισμός και το σύνολο των υποδομών της πόλης να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους του σήμερα.
Έτσι προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε το γεγονός των χαμένων χρημάτων από την εισφορά σε χρήμα που υπήρχε από την ένταξη του Πατήματος Ι και ΙΙ. Μέσα από μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία στάλθηκαν εκατοντάδες επιστολές - συνολικά 640 - στους ιδιοκτήτες όσων ιδιοκτησιών αποδείχθηκε ότι δεν είχαν πληρώσει τις εισφορές τους. Το αποτέλεσμα ήταν 106 χρηματικοί κατάλογοι για πληρωμές εισφοράς σε χρήμα που δεν είχαν γίνει ποτέ
Τακτοποιήθηκαν πολεοδομικά ζητήματα που η θέση τους και η σημασία τους απαιτούσαν άμεσες ενέργειες όπως η τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών στα αθλητικά κέντρα Πέρκιζας, Παπαγιαννόπουλος και Παπαδάκης που σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί. Ειδικά για το τελευταίο εξασφαλίστηκε η παραχώρηση του από τον ΟΣΚ στον δήμο Χαλανδρίου.
Επίσης τακτοποιήθηκε πολεοδομικά το κτήμα Μαμόπουλου και ο χώρος του πάρκου Ολύμπου και Εδέσσης καθώς το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Για τα δύο τελευταία ξεκίνησαν οι διαδικασίες ηλεκτροδότησης και ύδρευσης στα κυλικεία ώστε σύντομα και για πρώτη φορά και τα δύο να δουλεύουν νόμιμα.
Για πρώτη φορά από ίδρυσης δήμου Χαλανδρίου υπήρξε αδειοδτημένος χώρος συνάθροισης κοινού. Το κολυμβητήριο και το κλειστό γυμναστήριο του Ν. Πέρκιζας έχουν άδεια λειτουργίας. Για πρώτη φορά πυροσβεστική, υγειονομικό, αθλητικές ομοσπονδίες και αστυνομία αδειοδοτούν ένα χώρο συνάθροισης κοινού στη πόλη. Σύντομα και τα άλλα δύο αθλητικά κέντρα θα μπουν στο πλάνο εργασιών συμμόρφωσης προς τους κανονισμούς ώστε μέσα στο 2016 και τα 3 να είναι αδειοδοτημένα.
Εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν σημαντικές μελέτες πυρασφάλειας ως απαραίτητη δουλειά υποβάθρου τόσο για τις αδειοδοτήσεις όσο και για την ασφάλεια σημαντικού εξοπλισμού της πόλης του Χαλανδρίου. Εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν από την Πυροσβεστική οι μελέτες πυρασφάλειας για το Θέατρο Ρεματιάς, το κολυμβητήριο, το ανοιχτό και το υπόγειο τμήμα του Παπαγιαννόπουλου καθώς και το ανοιχτό του Πέρκιζας του οποίου η αδειοδότηση είναι ζήτημα ημερών.
Ολοκληρώθηκαν μία σειρά επαφών και διαβουλεύσεων πάνω στο τεράστιο ζήτημα της ένταξης του πεύκου Πολίτη στο σχέδιο ιστορία που ταλανίζει την περιοχή αυτή πάνω από 30 χρόνια. Ξεκαθαρίστηκε ότι η ελευθέρα Πεντέλης δεν θα υπάρξει μετά από σειρά επαφών με υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και της Περιφέρειας και οι οδηγίες που δόθηκαν στον μελετητή για την περιοχή αυτή εξασφάλισαν αυτή την στιγμή την πρώτη αποτύπωση της νέας κατάστασης σε σχέδιο - πρόταση. Η εξέταση του συνόλου των ενστάσεων που την αφορούν θα γίνει σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου και άμεσα θα υπάρξει ανάρτηση εντός του 2015. Σκοπός της διοίκησης είναι μέσα στο 2016 με μία ακόμη ανάρτηση το ζήτημα της ένταξης να φύγει από τον δήμο για τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ.
Ανεξάρτητα προχωράει και η πράξη εφαρμογής στην περιοχή του ΕΘΝΟΥΣ. Ήδη εξετάστηκαν οι ενστάσεις από την περιφέρεια και αναμένεται και το επίσημο έγγραφο ώστε στο άμεσο διάστημα να ξεκινήσει ανάρτηση και για αυτή την περιοχή.
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης επανεξετάζεται τόσο όσο αφορά το σύνολο της ενσωματούμενης πληροφορίας που έχει όσο και στο σύνολο των μελετών που το συνοδεύουν που είναι η γεωλογική μελέτη, Στρατηγική Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τελευταία και πλέον κρίσιμη είναι η μελέτη αντιστοίχισης χρήσεων και προσαρμογής του ΓΠΣ στα δεδομένα του νόμου του 2104 για τις χρήσεις. Το τελευταίο αποτελεί αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα στον δήμο χαλανδρίου καθώς η πιθανή εφαρμογή αυτού του νόμου στην περίπτωση του ΓΠΣ του Χαλανδρίου στέλνει στα σκουπίδια όλη την μέχρι σήμερα δουλειά συμπαρασύροντας ταυτόχρονα και την ένταξη του Πεύκου Πολίτη. Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του νόμου αυτού είναι προαπαιτούμενη για την αξιολόγηση των δανειστών (βλέπε μνημόνιο...).
Στο επίπεδο των μελετών ξεκίνησε μετά από χρόνια αδράνειας η προκαταρκτική μελέτη, τοπογραφική και υδραυλική της αντιμετώπισης των έντονων πλημμυρικών φαινομένων της οδού Κόδρου και της στένωσης της διάβασης του αντίστοιχου ρέματος κάτω από την Κηφισίας. Αντίστοιχα έτοιμη προς παραλαβή είναι και η μελέτη οριοθέτησης του ρέματος Βριλλησού σε όλο το μήκος του από το «τριεθνές» Χαλανδρίου – Βριλλησίων - Πεντέλης μέχρι τον εγκιβωτισμό του στο ύψος της οδού Μπακογιάννη.
Εκπονήθηκε - για πρώτη φορά στο Χαλάνδρι –μελέτη κορεσμού σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος - ΚΥΕ – που αφορούσε στην εξέταση ενός συνόλου παραγόντων που σχετίζονται με αυτά (θόρυβος, επάρκεια δικτύων, συνθήκες κίνησης και στάθμευσης κλπ ). Υλοποιήθηκε διαγράμμιση για την οριοθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων και του κοινόχρηστου χώρου σε 3 πεζόδρομους (Ιφικράτους, Ηρακλείου και Θουκυδίδου).
Εντός του 2015 θα ολοκληρωθεί η παραλαβή των 2 νέων παιδικών σταθμών με την ελπίδα η δρομολογημένη αγορά του εξοπλισμού τους να μπορέσει να υλοποιηθεί το συντομότερο ώστε μαζί με το προσωπικό που αναμένεται, να πλησιάσουμε στον στόχο της λειτουργίας και των δύο το συντομότερο δυνατό.
Ολοκληρώθηκε η μελέτη της οδικής ασφάλειας της οδού Ηρακλείτου της οδού με τα περισσότερα ατυχήματα στο Χαλάνδρι. Ταυτόχρονα εξετάζονται με καθημερινές μετρήσεις οι κυκλοφοριακές συνθήκες στο Πολύδροσο, ενώ επίκειται η επικαιροποίηση των κυκλοφοριακών συνθηκών στο Πάτημα Ι και ΙΙ.
Προβλήματα
1. Εξαιρετική αργή παραμένει η πορεία του έργου ανάπλασης 15 παιδικών χαρών. Η ΤΥ δουλεύει εντατικά σε αυτό, έχει δώσει ήδη μία ειδική εντολή στον εργολάβο τον Αύγουστο για να ολοκληρώσει το συντομότερο το έργο αυτό
2. Η εξαιρετική ισχνή ύπαρξη της αυτεπιστασίας όπου συνολικά με 10 τεχνίτες και 6 ηλεκτρολόγους αδυνατεί να ανταποκριθεί στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν.
3. Η αδυναμία εξυπηρέτησης της πόλης από την δημοτική συγκοινωνία. Βασικό πρόβλημα για την λειτουργία της τα πεπαλαιωμένα λεωφορεία. Ελπίζουμε ότι η διαδικασία προμήθειας 4 νέων λεωφορείων να ολοκληρωθεί το συντομότερο
4. Νεκροταφείο: αν και παραλήφθηκε η υδρογεωτεχνική μελέτη ένα σύνολο παραγόντων καθιστά ακόμα και σήμερα όχι σαφές το μέλλον της υπόθεσης της ζώνης γύρω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ζήτημα θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις του ΓΠΣ
5. Η απαγόρευση προσλήψεων από το μνημόνιο που σκοτώνει την τεχνική κάλυψη της πόλης
6. Η αποδοχή του νομοθετικού πλαισίου του 2014 για τις χρήσεις γης που σκοτώνει το ΓΠΣ του Χαλανδρίου
7. Η γραφειοκρατία των μνημονίων, των προμηθειών και των διαδικασιών που σκοτώνει την δημοκρατία και την λογική ταυτοχρόνως
Ελπίδες για το 2016
1. Η υλοποίηση από την περιφέρεια του έργου των ομβρίων του Χαλανδρίου (εκτός Πολυδρόσου)
2. Η υλοποίηση από τον δήμο των δύο πλατειών στο Πάτημα (κχ 1170 και 1265) μετά την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με την περιφέρεια
3. Η εκπόνηση μελετών ανάπλασης για τον κοινόχρηστο χώρο της Μελίνας Μερκούρη
4. Η ωρίμανση και η επικαιροποίηση των μελετών του αθλητικού κέντρου της Ηρακλείτου
5. Η ανακαίνιση του κέντρου Νεότητας
6. Η ολοκλήρωση της μελέτης ομβρίων του Πολυδρόσου και η αντίστοιχη περιβαλλοντική και η πιθανή χρηματοδότηση του από το ΠΕΠ Αττικής
7. Η επαναλειτουργία του GIS μετά την ανάκτηση των κατεστραμμένων δεδομένων που συνέβη τον Φεβρουάριο του 2014
8. Η ψηφιοποίηση του αρχείου της ΤΥ μετά την επικείμενη έλευση του νέου επαγγελματικού scanner του δήμου Χαλανδρίου
9. Η επεξεργασία χιλιάδων υποθέσεων αυθαιρέτων - 12.000 εκκρεμείς υποθέσεις στην πολεοδομία της Αγ. Παρασκευής – μετά την συνδρομή της ΤΥ του δήμου στην υπηρεσία δόμησης
10. Ο πλήρης επανασχεδιασμός του υπολογιστικού κέντρου του δήμου όπως έχει αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό με προσαρμογή των server σε νέα δεδομένα συμβατά με τις απαιτήσεις των σύγχρονων λειτουργικών συστημάτων
11. Η οργάνωση της αποθήκης στου Μαμόπουλου των οικοδομικών και των ηλεκτρολογικών υλικών
12. Η σχεδίαση ενός πράσινου σημείου και ενός σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
13. Η αύξηση της προσβασιμότητας στα σχολεία της πόλης
14. Η πύκνωση του φωτισμού στο Πάτημα ΙΙ.
Η ΤΥ σε κάποιους αριθμούς (ΣΕΠΤ 2014 – ΟΚΤ 2105)
2.000 αμμοδόχους φρεατίων καθαρισμένες σε 700 πολλαπλά φρεάτια
1.800 λάμπες οδοφωτισμού τοποθετημένες
600 λακκούβες επισκευασμένες
319 σημάνσεις και διαγραμμίσεις
580 επεμβάσεις σε σχολεία
Όλα αυτά έγιναν με δύναμη 10 τεχνίτες και 6 ηλεκτρολόγους (λέγεται μνημόνιο για όσους δεν καταλαβαίνουν)
σημείωση stasi.gr: Ο Κ. Γερολυμάτος είναι Μεταλλειολόγος Μηχανικός και από τον 9/2014 είναι αντιδήμαρχος τεχνικών Υπηρεσιών στον δήμο Χαλανδρίου