Στο τραπέζι των συζητήσεων για το Δημόσιο το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά μπαίνει από παράγοντες του ΥΠΕΣΔΑ ο όρος «άριστοι» όταν αναφέρονται σε πλήρωση θέσεων ευθύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του ΥΠΕΣΔΑ είναι η δημιουργία μιας “δεξαμενής” υπαλλήλων από το 10%-20% των αρίστων που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα (τα οποία θα προκύπτουν από αντικειμενική μοριοδότηση), η οποία θα μπορούσε να δίνει πρόσωπα για ανώτατες θέσεις.
Παράγοντες του ΥΠΕΣΔΑ συνέστησαν η επιλογή να γίνεται από μια ανεξάρτητη Αρχή, όπως το ΑΣΕΠ, ωστόσο οι ίδιοι αντιτείνουν ότι αυτό «καταργεί τον ρόλο του υπουργείου ως υπηρεσίας».
Μάλιστα, στις προθέσεις των ιθυνόντων είναι να δίδεται μπόνους ως κίνητρο στους προϊσταμένους που έχουν κάνει την επιλογή να έχουν στα τμήματά τους ή στις διευθύνσεις τους τους υπαλλήλους που ανήκουν στην «ελίτ» των επιδόσεων.
Παράλληλα, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, η “αποπολιτικοποίηση” τίθεται επιτακτικά στο τραπέζι.
Στις προθέσεις του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορου Βερναρδάκη, είναι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων να προέρχονται από τη δημόσια διοίκηση και όχι να διορίζονται κάθε φορά που προκύπτει νέο κυβερνητικό σχήμα.
“Πρέπει να υπάρχει μια «συνέχεια» και όχι ένα «παρα-υπουργείο» με 40-50 συμβούλους που φέρνει μαζί του ο νέος υπουργός, το έργο των οποίων χάνεται όταν φεύγουν”, τονίζουν στελέχη του ΥΠΕΣΔΑ και συμπληρώνουν πως “το νέο πολιτικό σκηνικό, με τις συχνές εκλογικές αναμετρήσεις και τις κυβερνήσεις συνεργασίας, οδηγεί σε μια διαφορετική σκέψη λειτουργίας του Δημοσίου, προς την κατεύθυνση της απρόσκοπτης «συνέχειας του κράτους», όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες”
http://www.aftodioikisi.gr/, 10/8/2015