29 Ιουλ 2015

ΔΑΣ-ΕΤΕ: Καμία έκπτωση στα δικαιώματά μας και στους μισθούς μας – Χρήματα υπάρχουν από τις παχυλές αμοιβές των «ειδικών συνεργατών»

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως απόρροια του εκβιασμού που άσκησαν οι «θεσμοί» με τη διαρκή πιστωτική ασφυξία και τον περιορισμό της παροχής ρευστότητας μέσω του ELA.

Σε αυτό το μήνα, όπως υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωσης / ΔΑΣ -ΕΤΕ, το ανθρώπινο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας δίνει τον καλύτερό του εαυτό για ακόμη μια φορά, και μάλιστα σε ακραία πιεστικές συνθήκες. Και κρίνεται απολύτως αναγκαίο να περιφρουρηθούν στο ακέραιο και απαρέγκλιτα το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ΔΑΣ-ΕΤΕ απαιτεί από το ΣΥΕΤΕ να παρέμβει ΑΜΕΣΑ ζητώντας, μεταξύ άλλων, «καταγραφή και πληρωμή ΟΛΩΝ των υπερωριών» και «διασφάλιση των εργαζομένων από το συναλλακτικό κίνδυνο κάτω από την ανείπωτη πίεση που υφίστανται».
Με αφορμή την έναρξη των εργασιών της επιτροπής για την επαναξιολόγηση των κανονισμών εξειδικευμένου προσωπικού, «θέλουμε για μια ακόμα φορά να καταστήσουμε σαφές ότι δεν μπορεί να τίθενται σε αμφισβήτηση κατοχυρωμένες αμοιβές του προσωπικού, τη στιγμή που οι διάφοροι ειδικοί συνεργάτες, πέρα από κάθε επιχειρηματική λογική, απολαμβάνουν παχυλές αμοιβές», υπογραμμίζει η ΔΑΣ-ΕΤΕ και συμπληρώνει:
«Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα παλέψουμε μαζί με τους συναδέλφους για την αποκατάσταση των αδικιών σχετικά με τις μειώσεις των αμοιβών μας. Και όσο για τη νεοφιλελεύθερη “καραμέλα” περί ανάγκης μείωσης του λειτουργικού κόστους, μέσω μείωσης των αμοιβών μας, θα θυμίσουμε για μια ακόμα φορά ότι οι πόροι μπορούν να εξευρεθούν από τις αμοιβές των ειδικών συνεργατών αλλά και από τις κάθε είδους προμήθειες και out sourcing εργασίες».
Η ΔΑΣ-ΕΤΕ καλεί την ηγεσία του ΣΥΕΤΕ να τηρήσει «υπεύθυνη στάση στην ουσία του ζητήματος και όχι ανταλλαγή επιστολών στο τυπικό μέρος με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων» και απαιτεί από τη διοίκηση «να τηρήσει τον κανονισμό, προχωρώντας άμεσα στις εντάξεις και στις αναβαθμίσεις που εκκρεμούν, σε κάποιες περιπτώσεις εδώ και δύο χρόνια». Επιπλέον, καλεί τη διοίκηση να προχωρήσει άμεσα στη λύση του προβλήματος των ειδικών συνεργατών «που έχει χωρίσει τους εργαζόμενους σε προσωπικό πολλαπλών ταχυτήτων, με δυσάρεστες επιπτώσεις τόσο στους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και στη λειτουργία της τράπεζας γενικότερα».
Για το θέμα ειδικοί συνεργάτες, όπως υπογραμμίζει, θα επανέλθει «με στοιχεία που δείχνουν και την ανεπάρκεια ορισμένων, αλλά και την αλαζονεία και την αυταρχικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους της ΕΤΕ». Με αυτές τις λογικές και πρακτικές, καταλήγει, «η Εθνική Τράπεζα δεν μπορεί να παίξει το διαχρονικό κοινωνικό της ρόλο. Εκτός αν τα σχέδια κάποιων είναι να μετατραπεί σε τράπεζα τύπου Eurobank. Εμείς, πάντως, θα είμαστε απέναντι και θα παλέψουμε, για τον κοινωνικό χαρακτήρα και το χαμένο κύρος της ΕΤΕ».