22 Ιουν 2015

Vodafone: 24ωρη απεργία των εργαζομένων στις 25 Ιούνη – Στάσεις εργασίας 2 & 7 Ιούλη

Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιεί την Πέμπτη 25 Ιουνίου το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone – Πάναφον, αντιδρώντας στον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση της Vodafone αντιλαμβάνεται τις έννοιες εργασιακές συνθήκες και εργασιακά δικαιώματα: συνεχή άρνησή της για υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εντατικοποίηση της εργασίας, μαζικό outsourcing, εκδικητικές απολύσεις όλων όσοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους, εργολαβοποίηση αρκετών τμημάτων της εταιρείας και «απολύσεις οι οποίες εκτιμούμε πως θα αυξηθούν ειδικά ενόψει της ουσιαστικής συγχώνευσης με τις Hol και 360 Connect, μετά την εξαγορά τους από την Vodafone», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Σωματείο.

Στο παζλ των αντεργατικών πρακτικών της εταιρείας, ήρθαν να προστεθούν οι πρόσφατες συνδικαλιστικές διώξεις δύο εργαζομένων στο τηλεφωνικά κέντρα της Vodafone, οι υποθέσεις των οποίων θα εξεταστούν στην Επιθεώρησης Εργασίας στις 2 και 7 Ιουλίου. Εξ αφορμής αυτού, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone – Πάναφον έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας τις ώρες που θα συζητείται το θέμα των απολυμένων.
Επιπλέον, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, ενδεικτική είναι η αντίληψη της διοίκησης για τους επινοικιαζομένους: στέλεχος της εταιρείας διατύπωσε με κυνισμό ότι «η Vodafone δεν αισχροκερδεί με τα 250-300 ευρώ που δίνει το μήνα σε αυτούς τους συναδέλφους, πως οι συνάδελφοι δεν εργάζονται για την Vodafone αλλά για τον εαυτό τους ώστε να ζήσουν (σ.σ.: με 250-300 ευρώ το μήνα!!!), η Vodafone δεν απολύει απλά σταματάει τη συνεργασία» (σ.σ.: έπειτα από 6 χρόνια και από τους 2.800 εργαζομένους, η εταιρεία πλέον έχει 1.400 υπαλλήλους, με τις άλλες ανάγκες της να τις καλύπτει με τους επικοινιαζομένους, που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας).
Οι εργαζόμενοι στη Vodafone διεκδικούν:
  • Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
  • Να σταματήσουν οι απολύσεις
  • Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων επινοικιαζομένων
  • Αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας
  • Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος της ενοικιαζόμενης εργασίας, πρόσληψη των συναδέλφων από τη Vodafone για την οποία στην πραγματικότητα εργάζονται.
Οι κινητοποιήσεις, όπως προειδοποιεί το Σωματείο, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν μέχρι την επαναπρόσληψη των συναδέλφων. Εκτός από απεργίες και στάσεις εργασίας θα γίνουν περιοδείες ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη, συνέχεια των παρεμβάσεων σε καταστήματα, συναντήσεις για την συγκρότηση επιτροπής αλληλεγγύης στα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ, συμμετοχή στην πανελλαδική συνάντηση Σωματείων και συλλογικοτήτων στην Θεσσαλονίκη.
Να σημειωθεί πως όλο αυτό το διάστημα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη Vodafone, όπως υπογραμμίζει το Σωματείο, «συγκινητική είναι η αλληλεγγύη που έχουμε εισπράξει από εργαζόμενους, φοιτητές, Σωματεία, οργανώσεις, συλλογικότητες και συνελεύσεις. Έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις σε καταστήματα της Vodafone σε αρκετές περιοχές της Αθήνας και σε άλλες πόλεις πανελλαδικά. Η στάση της εργοδοσίας και ο αγώνας των εργαζομένων της Vodafone έχει μεταφερθεί μέσα από δημοσιεύσεις σε blogs, εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Έχουμε δεχτεί ψηφίσματα συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα μας από χώρες όπως Αγγλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βέλγιο. Ακόμη και από το Ιράν!».