Η πρόταση των 47 σελίδων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση προς τους θεσμούς, περιλαμβάνει μία ολόκληρη θεματική αναφορικά με τον Δημόσιο Τομέα και τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους.
α. Άμεσα θα ληφθούν από την Ελληνική Κυβέρνηση οι πρωτοβουλίες για τα παρακάτω:
aa. Άμεση ενεργοποίηση και υλοποίηση του νόμου για την επιλογή των προϊσταμένων και την αξιολόγηση προσωπικού
bb. Υλοποίηση του πιλοτικού συστήματος κινητικότητας όπως αυτό περιγράφεται στο ν.4325/2015 και με βάση τις αρχές για μόνιμη εφαρμογή που ήδη έχουν υποβληθεί στους θεσμούς
cc. Ενεργοποίηση και υλοποίηση του νόμου για τα μη-μισθολογικά προνόμια των υπαλλήλων.
dd. Υλοποίηση από 1/1/2016 του νέου ενιαίου μισθολογίου το οποίο θα δομηθεί πάνω στις παρακάτω 6 αρχές:
i. Ρυθμός προσλήψεων για το 2016: 1:2 με την μαζική πλειοψηφία των νέων προσλήψεων να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (70%)
ii. Ωρίμανση μισθολογική και βαθμολογική από το δεύτερο εξάμηνο του 2016
iii. Η ίδιες απολαβές για την ίδια εργασία.
iv. Διασύνδεση βαθμολογίας (αξιολόγηση ) με θέσεις ευθύνης
v. Όχι επιπλέον περικοπές σε μισθούς
vi. Νέο μισθολόγιο ξεκινώντας με βάση τους μισθούς τις 31/12/2015
ae. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε όλο το δημόσιο τομέα
β. Καταπολέμηση της διαφθοράς
Αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου κατά της Διαφθοράς – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Η κυβέρνηση θα παρουσίαση το αναθεωρημένο στρατηγικό σχέδιο κατά της διαφθοράς – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ στα τέλη Ιουλίου. Με αυτόν τον χρονικό ορίζοντα, έχει ήδη συστήσει μια ομάδα εργασίας με την συμμετοχή αντιπροσώπων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
γ. Χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων
Οι αρμόδιες αρχές θα εξετάσουν επισταμένα την υλοποίηση του πρόσφατου νόμου για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και , αν κριθεί αναγκαίο, θα συστήσουν τροπολογίες ειδικά σε σχέση με την χρηματοδότηση μέσω ανώνυμων κουπονιών και ειδικών φορολογικών ελαφρύνσεων για αυτούς που χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα.
δ. Δήλωση περιουσιακών στοιχείων
Οι αρμόδιες αρχές θα εξετάσουν επισταμένα την υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο της δήλωσης των περιουσιακών στοιχείων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα θέσουν σε λειτουργία το νέο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο και θα βοηθήσει κατά πολύ στην διαδικασία ελέγχων. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα αναθεωρηθεί στο μέλλον σε συνεργασία με την Ελληνική Βουλή και την Αρχή για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από
Παράνομες δραστηριότητες., θεσμούς που έχουν πλήρη ανεξαρτησία από την εκτελεστική εξουσία.
ε. Συντονιστικό όργανο των Οικονομικών Εισαγγελέων και των Εισαγγελέων για την πάταξη της διαφθοράς.
http://www.aftodioikisi.gr/, 9/6/2015