Από την ερχόμενη Παρασκευή οι δικαιούχοι των παροχών σίτισης, ρεύματος και στέγασης θα μπορούν να ελέγχουν ηλεκτρονικά ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) εάν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Όσοι δεν συμπεριλαμβάνονται, θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις έως τις 3 Ιουλίου. Όπως δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, από την Παρασκευή επίσης, θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στο πρόγραμμα «Taxis» του υπουργείου Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να εντάξουν τα ακίνητά τους στο πρόγραμμα παροχής στέγης, ενώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα διανεμηθούν μέσω των ΚΕΠ οι κάρτες σίτισης.
Την ίδια μέρα θα υποβληθούν στη ΔΕΗ οι κατάλογοι με τους δικαιούχους της παροχής δωρεάν ρεύματος, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επανασύνδεση των συνδέσεων που έχουν διακοπεί.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, υποβλήθηκαν 300.226 αιτήσεις, οι οποίες αφορούσαν 633.288 άτομα. Στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου υποβλήθηκαν 90.000 αιτήσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν 66.442 που αφορούν 30.575 οικογένειες ή 87.541 άτομα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, καταβάλλεται στον εκμισθωτή ποσό 70 ευρώ τον μήνα για κάθε μεμονωμένο άτομο, που προσαυξάνεται κατά 30 ευρώ για κάθε ενήλικο ή ανήλικο και έως 220 ευρώ τον μήνα.
Στο πρόγραμμα επιδότησης ρεύματος, υποβλήθηκαν 140.366 αιτήσεις από τις οποίες πληρούν τα κριτήρια που είχαν τεθεί 89.288 οικογένειες με 212.216 άτομα. Στους δικαιούχους παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 kWh το μήνα και 1.200 kWh το τετράμηνο μέχρι τις 31/12/15.
Στο πρόγραμμα παροχής της δωρεάν σίτισης, υποβλήθηκαν 293.786 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 233.198 αιτήσεις οι οποίες αφορούν 145.359 οικογένειες με 349.825 άτομα.
Η επιδότηση σίτισης γίνεται με κάρτα, η οποία εκδίδεται από την Εθνική Τράπεζα. Η κάρτα ενσωματώνει αξία για αγορές προϊόντων 70 ευρώ τον μήνα για το μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε μέλος και έως 220 ευρώ τον μήνα.
Όπως ανέφερε η κ. Θεανώ Φωτίου, η συνολική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, είναι 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Εργασίας θα ξεκινήσει καμπάνια με στόχο να παραχωρηθούν από τα καταστήματα εκπτώσεις, οι οποίες θα αυξήσουν τις αξίες που περιλαμβάνονται στα κάρτες.
Από την πλευρά της η κ. Βαλαβάνη σημείωσε ότι η επιλογή των δικαιούχων, έγινε με βάση τα εισοδήματα τα οποία δεν έπρεπε να υπερβαίνουν τα 4.500 ευρώ το έτος για τετραμελή οικογένεια. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που χρειάζεται υποστήριξη οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ και βρίσκονται κάτω από αυτό το επίπεδο.
Τόσο η κ. Βαλαβάνη όσο και η κ. Φωτίου ανέφεραν, ότι θα καταστεί δυνατή η καταγραφή τους με τη συνεργασία της Εκκλησίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την προθεσμία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, είπε ότι κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή, η οποία προβλέπει την παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 27 Ιουλίου ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της ρύθμισης των 100 δόσεων, η οποία λήγει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Τέλος, σε ερώτηση τγια το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα ΑμΕα, καθώς το σύστημα taxis, δεν κάνει δεκτές τις φορολογικές δηλώσεις τους, και ζητά νέα γνωμάτευση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), η κ. Φωτίου ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επίλυσή του και πρόσθεσε ότι θα δοθεί οριστική λύση με το νέο νόμο για τα ΚΕΠΑ.
Για το ίδιο θέμα η κ. Βαλαβάνη σημείωσε ότι απαιτείται εξορθολογισμός του συστήματος, εφόσον η χορήγηση αναπηρικής σύνταξης πιστοποιείται από το σύστημα taxis.
Πηγή: ΑΜΠΕ
από localit.gr