19 Ιουν 2015

Δήμος Πατρέων: "Απαιτούμε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει την λειτουργία των παιδικών σταθμών και των κοινωνικών δομών"



Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στο Δημαρχείο, οι Αντιδήμαρχοι Διοίκησης Διονύσης Πλέσσας, Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας Δημήτρης Πελεκούδας και ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θόδωρος Τουλγαρίδης, με θέμα τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών και την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής για τη διασφάλιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, καθώς και την ενημέρωση γύρω από τις άλλες κοινωνικές δομές του Δήμου τη νέα περίοδο.


ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Στο θέμα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, τονίστηκαν τα εξής: Είμαστε ήδη στον  μήνα Ιούνιο και οι Δήμοι αδυνατούν να απαντήσουν στα νεαρά νοικοκυριά  για το  πότε, εάν,  και με ποιους όρους θα λειτουργήσουν οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί στους Δήμους από Σεπτέμβρη.
Υποτίθεται ότι στην δοσμένη  χρονική περίοδο  έπρεπε να  ολοκληρώνεται  η διαδικασία των αιτήσεων και η επιλογή των παιδιών  ώστε  να ξέρουν τα εργαζόμενα και άνεργα νοικοκυριά τι θα κάνουν με τα παιδιά τους. Κι όμως με ευθύνη της κυβέρνησης όπως συμβαίνει για πολλά χρόνια τώρα, το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ και που δυστυχώς  συμπληρώνει ως κρίσιμο χρηματοδοτικό μέγεθος την λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών είναι  άγνωστο, παρά τις περί αντιθέτου  δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού,  αν και  πότε θα μπει σε λειτουργία.

Άγνωστο παραμένει ακόμη το ύψος της χρηματοδότησης, το οποίο θα μπορέσει να διασφαλιστεί, και που θα καθορίσει τον  αριθμό των παιδιών  τα οποία θα εξυπηρετηθούν  για φέτος στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Συγκεκριμένα στο Δήμο μας και στον Κοινωνικό Οργανισμό χρηματοδοτούνται μερικώς ή πλήρως οι 15 Παιδικοί Σταθμοί, που φιλοξενούν 1.140 παιδιά, το Βρεφοκομείο με τα 180 βρέφη, τα πέντε ΚΔΑΠ με τα 320 παιδιά και τα δύο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ με τα 100 παιδιά.

Την ίδια ώρα  κανένας Δήμος ακόμη δεν έχει πάρει την έγκριση για την πρόσληψη του αναγκαίου (έστω και έκτακτου)  προσωπικού για την λειτουργία τους  και που ήδη έχουν αιτηθεί οι δήμοι  από τον Μάρτιο.
Είναι  γνωστό σε όλους μας και στο αρμόδιο υπουργείο  ότι  οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση από την μεριά του  να εκκινήσει την διαδικασία των προσλήψεων  του  προσωπικού,  σημαίνει με βεβαιότητα  ότι το Σεπτέμβρη οι παιδικοί σταθμοί είναι αδύνατο να εκκινήσουν.

Με το πρόσχημα των έκτακτων  αναγκών θα γίνουμε και πάλι μάρτυρες, άθελα μας, των  δίμηνων «μπαλωμάτων» που εμπαίζουν εργαζόμενους και γονείς. Ένα ανεπίτρεπτο καθεστώς  που δυστυχώς έχει γίνει ο κανόνας  λειτουργίας  των παιδικών σταθμών  τα τελευταία χρόνια  με  ευθύνη των κυβερνήσεων που αρνούνται να καλύψουν τις ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό.

Εμείς ζητούμε αποδέσμευση της λειτουργίας τους μέσω ΕΣΠΑ και ζητούμε κρατική χρηματοδότηση και στελέχωση με μονιμοποίηση του προσωπικού

-Απαιτούμε  από την κυβέρνηση να διασφαλίσει με όλα τα αναγκαία μέτρα την λειτουργία των παιδικών σταθμών και των κοινωνικών μας δομών.
-Να δεσμευτεί με σαφήνεια και χρονοδιάγραμμα  για την εκκίνηση επιτέλους του προγράμματος του ΕΣΠΑ. Για την άμεση εκκίνηση όλων των διαδικασιών για την έγκαιρη  πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
-Να στηρίξει  με μεταφορά  κονδυλίων τη δυνατότητα κάλυψης όλων των αιτήσεων που γίνονται στους δήμους,  χωρίς οι γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
-Ζητάμε από την ΚΕΔΕ να πάρει τώρα όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για αυτό το καίριο λαϊκό πρόβλημα. Να οργανώσει μαζική παράσταση δημάρχων και δημοτικών  αρχών στο υπ Εσωτερικών. 
Καλούμε  τις Δημοτικές Αρχές να μην συναινέσουν στην καθήλωση των αναγκών του λαού μας, να συνδράμουν την αγωνία και τον αγώνα τους.

ΔΟΜΕΣ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Σε ό,τι αφορά τις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, τονίστηκαν τα εξής:

Εδώ και 2 χρόνια στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και της δράσης «Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας»,  βασικές κοινωνικές δομές των Δήμων ευκαιριακά στηρίζονται μέσω ΜΚΟ με στόχο την διαχείριση της φτώχειας. Τέτοιες δομές στον Δήμο της Πάτρας είναι το κοινωνικό παντοπωλείο, τα συσσίτια, δομές της Πρόνοιας.
Μεγάλο μέρος των εργαζομένων στις συγκεκριμένες δομές προσλαμβάνονται μέσω ΜΚΟ.  Στον Δήμο μας απασχολούνται συγκεκριμένα 21 εργαζόμενοι σε τέτοιες ευαίσθητες θέσεις.
Η κάλυψη βασικών δομών των Δήμων από τέτοιες οργανώσεις  εκτός από το ότι έχουν τους εργαζόμενους σε μία μόνιμη ομηρία και διαρκή ανασφάλεια, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία κοινωνικών δομών του Δήμου.
Θυμίζουμε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα έληγε τον Ιανουάριο και πήρε παράταση με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας έως 30 Ιουνίου 2015.
Παρά την απόφαση του Υπουργείου για παράταση και χρηματοδότηση οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες  και οι αντίστοιχες δομές  παραμένουν στον αέρα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετά το τέλος Ιουνίου να μην μπορούν να λειτουργήσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις μέρες μας, δεδομένου και της κατάστασης που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι που χρήζουν  ανάγκης των συγκεκριμένων δομών.
Είναι αναγκαίο  να συνεχιστούν οι δράσεις αυτές, όμως, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου.
Είναι επίσης αναγκαίο  οι εργαζόμενοι που ήδη εργάζονται στα προγράμματα αυτά να περάσουν στις δομές του Δήμου.

-Ζητάμε άμεσα να μας γνωστοποιήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί, τι μέτρα  θα πάρουν προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.  Δηλαδή, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση και να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι.
-Να συνεχιστεί η χρηματοδότηση προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν οι κοινωνικές δομές του Δήμου, σε μόνιμη βάση και όχι ευκαιριακά, εμβαλωματικά
-Να αποδεσμευτούν οι εργαζόμενοι από την εργασιακή ομηρία των διάφορων ΜΚΟ και άλλων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που συμβάλλουν στην αποδυνάμωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των κοινωνικών δομών του Δήμου και να ενταχθούν στο προσωπικό του Δήμου προκειμένου να μπορέσουν απρόσκοπτα το επόμενο διάστημα να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των κοινωνικών δομών.