“Όσον αφορά στη διαδικασία παράτασης των εν λόγω συμβάσεων, σας ενημερώνουμε ότι αυτή θα είναι όμοια με τη διαδικασία που θα ακολουθούσε η Υπηρεσία σας στην περίπτωση που προέβαινε εξ αρχής στη σύναψη σύμβασης από το αρμόδιο όργανο σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Οργανισμού σας και των σχετικών κανονιστικών πράξεων περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων και εξουσιοδότησης υπογραφής.”.
Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε σε σχετικό ερώτημα του Δήμου Πειραιά το ΥΠΕΣ και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε σχετικό ερώτημα για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 49 του Ν. 4325/2015.
Οι συμβάσεις μπορούν να παρατείνονται ή να επανασυνάπτονται με την ίδια ημερομηνία λήξης.
Οπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, από την ανωτέρω διάταξη και ιδίως τη ρητή διατύπωση «μπορούν», συνάγεται ότι είναι δυνητική η παράταση των συμβάσεων. Την ίδια άποψη διατυπώνει ουσιαστικά και το ΥΠΕΣΔΑ με το εγγ. ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. ΔΙΠΑΑΔ /Φ.2.9/41/οικ/ 16433/27.05.2015, όπου επισημαίνεται ότι οι φορείς θα πρέπει να σταθμίσουν τις ανάγκες για υπηρεσίες καθαριότητας και θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε, σε κάθε περίπτωση, το κόστος σύναψης των συμβάσεων να βρίσκεται εντός των ορίων των διαθέσιμων πιστώσεων του προϋπολογισμού τους.
Ομως δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες του Δημάρχου, που ορίζονται με τις παρ.1 του άρθρου 58 του Ν.3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με την παρ.3 του άρθρου 44 του Ν.3979/2011, ο προγραμματισμός των προσλήψεων προσωπικού και γενικότερα ο προσδιορισμός των αναγκών του δήμου σε προσωπικό.
Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή άλλου οργάνου του δήμου ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε σε επιτροπή του. (παρ 1 άρθρο 65 του Ν.3852/2010). Από τη στιγμή που η παράταση των συμβάσεων του προσωπικού και γενικά ο προγραμματισμός των αναγκών σε προσωπικό δεν ανήκει σε κανένα όργανο του δήμου, αρμόδιο είναι το δημοτικό συμβούλιο.
Ετσι πολλοί δήμοι έχουν προχωρήσει ακόμη και προληπτικά στην λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο καθώς όπως λένε το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει δείξει πάμπολλες φορές ότι δεν δεσμεύεται από εγκυκλίους των υπουργείων και πολύ περισσότερο από προφορικές απόψεις των υπαλλήλων του, που δεν στηρίζονται σε συγκεκριμένη νομική επιχειρηματολογία.
http://www.myota.gr/, 10/6/2015