25 Ιουν 2015

Το νέο σύστημα αξιολόγησης παρουσιάζει τη Δευτέρα η ηγεσία του ΥΠΕΣΔΑ – Ποιες είναι οι καινοτομίες

Το νέο σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων θα παρουσιάσουν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν. Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλος τη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την επικείμενη ανάρτηση για διαβούλευση του προσχεδίου του σχεδίου νόμου «Αξιοκρατία συμμετοχή και αποτελεσματικότητα στη Διοίκηση».

Σύμφωνα με το υπουργείο το νομοσχέδιο επιχειρεί να εισάγει για πρώτη φορά ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων, σε συνδυασμό με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων στην διοίκηση, όπως και μορφές κοινωνικής λογοδοσίας της τελευταίας. Τα βασικά καινοτομικά, κατά το υπουργείο, στοιχεία του νόμου έχουν ως εξής:

Για πρώτη φορά αξιολόγηση, στοχοθεσία και επιλογή στελεχών ρυθμίζονται συστηματικά από τον ίδιο νόμο.

Καταργείται η αναχρονιστική διοικητική πρακτική της υποχρεωτικής ποσόστωσης στα αποτελέσματα της αξιολόγησης, την οποία προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς, ήτοι το ΠΔ 318/1992, όπως είχε τροποποιηθεί με το μνημονιακό νόμο 4250/2014, και η οποία αποτελούσε συγκεκαλυμμένη οδό απομάκρυνσης των υπαλλήλων που είχαν ενταχθεί στο ποσοστό με τη χαμηλότερη βαθμολογία. 
Η αξιολόγηση δεν έχει πλέον τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά αποσκοπεί στη βελτίωση της απόδοσης των υπαλλήλων: επισημαίνει τα ισχυρά και τα αδύναμα σημεία τους με υπόδειξη για βελτίωση των τελευταίων. Οι τρεις καλύτεροι υπάλληλοι ανά τμήμα θα έχουν προβάδισμα στην επιλογή στελεχών και ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη.

Για πρώτη φορά ορίζονται διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης για προϊσταμένους και απλούς υπαλλήλους, το οποίο βασίζεται στην απλή λογική, ότι οι υπάλληλοι σε θέσεις ευθύνης έχουν άλλα καθήκοντα από τους υπόλοιπους υπαλλήλους και για την απόδοσή τους σε αυτά πρέπει να αξιολογηθούν.

Θεσμοθετείται για πρώτη φορά νέου τύπου αξιολόγηση «360 μοιρών»: αμφίδρομη αξιολόγηση προϊσταμένων-υφισταμένων, με έμφαση στην αξιολόγηση μέσω στοχοθεσίας, η οποία αποτελεί ένα σύστημα ανατροφοδότησης πληροφοριών με σκοπό τη συνεχή βελτίωσή των υπαλλήλων κάθε βαθμίδας της Δημόσιας Διοίκησης.

Τίθενται εγγυήσεις αντικειμενικότητας της αξιολόγησης μέσω θεσμών συμμετοχής: Η αξιολόγηση συνδυάζεται με μορφές άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής, με την πρόβλεψη δύο νέων θεσμών, των Γενικών Συνελεύσεων Τμήματος και Διεύθυνσης, ως συμβουλευτικών οργάνων της διοίκησης και εξειδίκευσης της στοχοθεσίας.

Καθιερώνονται μηχανισμοί κοινωνικής λογοδοσίας της διοίκησης, μέσω της σύστασης Παρατηρητηρίου Διοίκησης στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔΑ)

Στο σύστημα επιλογής στελεχών, υπάρχει ισορροπία μεταξύ τριών δεσμών κριτηρίων: α) της αντικειμενικής μοριοδότησης τυπικών προσόντων και εμπειρίας β) της αξιολόγησης γ) της συνέντευξης.

Προβλέπονται νέες εγγυήσεις για την αντικειμενικότητα της συνέντευξης: τα θέματα επιλέγονται με κλήρωση από τράπεζα που ενημερώνει το ΕΚΔΔΑ, ενώ εισάγονται ψυχομετρικά, μη βαθμολογούμενα τεστ.

Προβλέπεται η υποχρεωτική εκπαίδευση όσων αναλαμβάνουν καθήκοντα προϊσταμένου για πρώτη φορά.

http://www.localit.gr/, 25/6/2015