Διογκώνεται κατά 12.000 υπαλλήλους προσεχώς το Δημόσιο, καθώς η... προαναγγελθείσα από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο «επάνοδος» περίπου 6.000 απολυμένων και «διαθέσιμων» δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και η πρόσληψη περίπου 6.000 επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ από το 2009 μέχρι και το 2014 είναι προ των πυλών.
Ειδικότερα, εν μέσω σκληρής διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους και παρά τη δημοσιονομική κατάσταση, τον τελευταίο μήνα έχουν εντατικοποιηθεί οι διαδικασίες για την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών στο πεδίο του Δημοσίου, οι οποίες, όσον αφορά στις προσλήψεις, αναμένεται να κοστίσουν περί τα 23 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται η διαδικασία αλλά και τα κριτήρια για τη μοριοδότηση των απολυμένων και των διαθεσίμων (δημοτικοί αστυνομικοί, σχολικοί φύλακες, διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων, καθηγητές ΕΠΑΛ) αλλά και των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, οι οποίοι προσεχώς θα καλύψουν κενές θέσεις συμμετέχοντας στη λεγόμενη «μίνι κινητικότητα».
Κριτήρια
Στους διαθέσιμους και στους απολυθέντες λόγω Μνημονίου δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουν στις αρχικές θέσεις τους, όμως όσοι το επιθυμούν μπορούν να συμμετέχουν στην εθελοντική «μίνι κινητικότητα», προκειμένου να μεταταχθούν σε άλλες θέσεις. Οι τίτλοι σπουδών, τα μεταπτυχιακά, οι ξένες γλώσσες, η προϋπηρεσία, αλλά και η οικογενειακή κατάσταση είναι μερικά από τα κριτήρια μοριοδότησης, ωστόσο ιδιαίτερη σημασία, όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες, είναι η ομοεδρικότητα φορέα προέλευσης - φορέα υποδοχής, αλλά και η συνυπαγωγή τους στο ίδιο υπουργείο. Ενδεικτικό είναι ότι η ομοεδρικότητα φορέα «δίνει» 70 μόρια στα 200, ενώ η συνυπαγωγή των δύο φορέων 30 μόρια, την ώρα που ο διδακτορικός τίτλος σπουδών «δίνει» 15 μόρια. Οπως επισημαίνεται στην υπουργική απόφαση, σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγείται ο ενδιαφερόμενος με τον μεγαλύτερο αριθμό τέκνων.
Ως προς τους διοριστέους επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, οι προσλήψεις αφορούν τους διαγωνισμούς από το 2009 έως το 2014. Σε αυτήν την περίπτωση, κριτήρια αποτελούν η συνολική βαθμολογία και το ειδικό κριτήριο του χρόνου έκδοσης του πίνακα διοριστέων του ΑΣΕΠ στον οποίο ανήκουν. Το ειδικό κριτήριο βαθμολογείται με σειρά αρχαιότητας, π.χ. οι επιτυχόντες του 2009 λαμβάνουν 600 μόρια, του 2010 500 μόρια κ.ο.κ.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, αφού καταγραφούν με την προβλεπόμενη διαδικασία οι ανάγκες των φορέων, ο υπουργός δημοσιεύει στο ΦΕΚ πρόσκληση με τις κενές θέσεις. Εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ειδική αίτηση στο υπουργείο και στις Τριμελείς Επιτροπές, ενώ η αίτηση θα πρέπει να κοινοποιηθεί ταυτόχρονα και στον φορέα προέλευσης. Σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, η αίτηση κοινοποιείται στο εποπτεύον υπουργείο.
της Εύας Καραμανώλη
Εφημερίδα "Η Καθημερινή", 23/6/2015