14 Απρ 2015

«Στην Αυτοδιοίκηση η αναζήτηση χώρων φιλοξενίας προσφύγων»

Στην Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους θα καταφύγει η Κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων, που φτάνουν στη Χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, σήμερα το πρωί, η Αναπληρώτρια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στο mega.

H κα. Χριστοδουλόπουλου προέβη επίσης στην εκτίμηση, ότι μέσα στο 2015 η Ελλάδα θα δεχθεί «το πολύ 100.000 πρόσφυγες», όπως τους χαρακτήρισε, ζητώντας οι παράνομα εισελθόντες στη Χώρα, να μην χαρακτηρίζονται ως μετανάστες ή παράνομοι μετανάστες. «Αν ακούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι λέτε για μετανάστες και λαθρομετανάστες, δεν θα εγκρίνουν κανένα κονδύλιο», διευκρίνισε.

«Εκπονούμε ένα έκτακτο σχέδιο μετά τα νησιά και για την Αττική και τις μεγάλες πόλεις γιατί εκεί θα προωθηθούν προφανώς, προκειμένου να οικοδομήσουμε έκτακτες δομές φιλοξενίας, γιατί δεν υπάρχουν δομές.

Ο κ. Δένδιας είχε υποσχεθεί ότι, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 θα είχε 2.500 θέσεις. Δεν έφτιαξε ούτε μία. Δεν μπορούμε, όχι τις κανονικές συνθήκες, αλλά ούτε τις έκτακτες να ικανοποιήσουμε. 

Τώρα έχουμε κάνει έκκληση σε όλους τους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής, ό,τι χώρους, κτίρια ή εκτάσεις έχουν διαθέσιμους να τους παραχωρήσουν, για να βάλουμε εμείς σκηνές και να προβλέψουμε τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης. 

Έχουμε συμφωνήσει το Υπουργείο Υγείας να έχει κινητές μονάδες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.», ανέφερε η κα. Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας για το έκτακτο σχέδιο της Κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η μεγάλη μεταναστευτική ροή και συμπλήρωσε: 

«Θα καταλήξουμε, αν δεν μας παραχωρήσουν (σ.σ. τους προαναφερόμενους χώρους), σε παλιά στρατόπεδα που δεν είναι σε χρήση, ώστε να βάλουμε τα πρώτα είδη ανάγκης και να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους».

«Υπολογίζουμε εμείς, ότι θα υπάρχει μία ροή της τάξεως ίσως των 100.000 μέσα στο 2015. Νομίζω ότι μπορούμε να τα καλύψουμε αυτά. 

Όλοι μαζί αν συνεχιστεί αυτή η ροή, το πολύ να φθάσει τις 100.000. Γιατί η Χώρα μας δεν βοηθάει. Προτιμούν την Ιταλία, γιατί είναι δύσκολο από εδώ να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Γι' αυτό πάνε Ιταλία και Ισπανία, που τα σύνορα βοηθάνε για να πάνε στον προορισμό τους. 

Κατά συνέπεια εκτιμάμε ότι, τον μεγαλύτερο αριθμό που μπορούμε να έχουμε εμείς θα είναι αυτός, μπορεί και να μην είναι, να είναι λιγότερος», παρατήρησε η αν. Υπουργός, αναφερόμενη στην εκτιμώμενη ροή προσφύγων προς την Ελλάδα, για το τρέχον έτος. 

Επίσης, μιλώντας για το έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης του "κύματος" προσφύγων στα νησιά και την Αττική είπε, ότι αυτό θα γίνει και σε Εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

http://www.poli-politiki.gr/, 14/4/2015