27 Μαρ 2015

Ν.Βούτσης: Δίμηνη παράταση για προϋπολογισμούς δήμων –καταρτίζεται πρόγραμμα εξυγίανσης

Δύο σημαντικές ρυθμίσεις για τους δήμους θα συμπεριλάβει το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο για τον «Εκδημοκρατισμό της Διοίκησης την Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την Αποκατάσταση Αδικιών».

Το νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, βρίσκεται ήδη στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή και αφού υπάρξει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στις επιτροπές της Βουλής.

Στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν οι εξής δύο νέες ρυθμίσεις:
Η μία ρύθμιση θα προβλέπει τη δίμηνη παράταση, μέχρι τέλος Μαΐου, της υποχρέωσης των δήμων να καταθέσουν και να εγκριθούν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί τους. Η παράταση αυτή δίνεται καθώς αρκετοί δήμοι της χώρας δεν έχουν καταφέρει να καταθέσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ο αριθμός των οποίων σύμφωνα με τον υπουργό φτάνει τους 30, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να ενταχθούν στο ισχύον πρόγραμμα εξυγίανσης.

Η δεύτερη ρύθμιση θα προβλέπει διατάξεις για τη διαμόρφωση νέου προγράμματος εξυγίανσης των οικονομικών των ΟΤΑ. Μέχρι τώρα σημείωσε γινόταν πολύ κακή λειτουργία, καθώς κάθε χρόνο είτε μέσω του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, είτε μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, 20 έως 30 δήμοι δεν μπορούσαν να ισοσκελίσουν προϋπολογισμούς. Ωστόσο αυτό που γινόταν ήταν ότι μέσα στη κρίση, με πολιτικές παρεμβάσεις, κανένας δήμος δεν έμπαινε σε πρόγραμμα εξυγίανσης.

Ο κ. Βούτσης είπε ότι «θα πρέπει να δοθούν κίνητρα εξυγίανσης στους δήμους και να αλλάξει το πρόγραμμα. Ήταν άδικο να χρεώνονται και άλλοι δήμοι με το 5%. Θέλουμε ένα καινούριο πλαίσιο δημοσιονομικής εξυγίανσης για τους δήμους ακόμα πιο ευνοϊκό». Επίσης ο υπουργός, τόνισε ότι θα πρέπει να θεσπιστούν νέες ευνοϊκότερες για τους δήμους συμφωνίες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ έκανε λόγο για ένα νέο πλαίσιο «για να φύγουμε από την παρατυπία και την παραπολιτική».

Αναφερόμενος σε άλλα θέματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα γίνει, για πρώτη φορά, δημόσια προκήρυξη για γενικούς διευθυντές που θα αναλάβουν τις επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε τοποθετήσει διορισμένους γενικούς γραμματείς.

Αναφερόμενος στις αλλαγές του Καλλικράτη, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι σε επόμενο στάδιο θα υπάρξουν αλλαγές στην χωροταξία των Δήμων, αν και όπως είπε οι αλλαγές αυτές δεν περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του υπουργείου για το πρώτο εξάμηνο. Να σημειωθεί ότι συζητείται να δημιουργηθούν ενδεχομένως 10 – 12 Δήμοι μετά από συζήτηση με την ΚΕΔΕ και τους φορείς με βάση την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που έχουν παρατηρηθεί σε ορεινές και πολύ ορεινές περιοχές, αλλά και σε νησιά λόγω του μεγέθους των δήμων που είχαν συγκροτηθεί στο πλαίσιο του Καλλικράτη.

Σε ότι αφορά στη Δημοτική Αστυνομία ο κ. Βούτσης είπε ότι στόχος είναι να φύγουν όλοι οι δημοτικοί αστυνομικοί από την ΕΛ.ΑΣ. για να ενταχθούν στη δομή της Δημοτικής Αστυνομίας. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που έχουν μετακινηθεί στα σωφρονιστικά καταστήματα δεν θα περιλαμβάνονται στην κινητικότητα για τη Δημοτική Αστυνομία.

Για την υπόθεση Κατρούγκαλου ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός θα είναι συν-εισηγητής στο νομοσχέδιο. «Αν υπήρχε οποιαδήποτε επιφύλαξη η ένσταση θα γινόταν αλλιώς η διαδικασία. Δεν υπάρχει καμιά επιφύλαξη».

Τέλος ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι στο πλαίσιο της κυβερνητικής θητείας που όπως είπε «ελπίζουμε να μακροημερεύσει», θα τεθεί και το θέμα της απλής αναλογικής. «Δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες είπε συμπληρώνοντας «ότι θέλουμε να είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά ως πάγιο σύστημα».

http://www.localit.gr/, 26/3/2015