19 Μαρ 2015

Ο.Ι.Υ.Ε.: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ 
ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ

Όπως είναι γνωστό, ο μνημονιακός νόμος των Σαμαρά – Βενιζέλου – Χατζηδάκη (Ν.4177/2013), έβαλε ταφόπλακα στην Κυριακάτικη Αργία και άνοιξε την κερκόπορτα για την ελεύθερη και χωρίς όρια λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Η Ομοσπονδία μας, μαζί με τους εργαζόμενους και τα σωματεία, δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα με συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις, τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής – Αργίας, ενώ και η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων της χώρας στάθηκε ενάντια στην Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, η οποία καταστρέφει τον κλάδο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την απασχόληση, σε όφελος των λίγων μεγάλων πολυεθνικών συμφερόντων.

Είναι λοιπόν τουλάχιστον απορίας άξιον το γεγονός ότι ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, σε διάφορες δημόσιες συναντήσεις με εργοδοτικούς και άλλους φορείς, αντί να επιβεβαιώσει τις ίδιες τις δικές του προγραμματικές δεσμεύσεις για επαναφορά της Κυριακής – Αργίας και τη νομοθετική της κατοχύρωση, αντίθετα έχει αρχίσει να μιλά για συνέχιση του μνημονιακού πλαισίου με άνοιγμα των καταστημάτων 5 ή 7 Κυριακές το χρόνο!

Η ΟΙΥΕ εδώ και ένα μήνα έχει ζητήσει συνάντηση με τον κ. Σταθάκη, προκειμένου ως η αντιπροσωπευτική οργάνωση των εργαζομένων στο Εμπόριο να εκθέσει με τεκμηριωμένα στοιχεία τις καταστροφικές συνέπειες, που είχε για τον κλάδο και τους εργαζόμενους, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, πλην όμως με έκπληξη και προβληματισμό διαπιστώνουμε ότι η συνάντηση με τους εργαζόμενους αναβάλλεται συνεχώς, ενώ με τους εργοδότες ο διάλογος καλά κρατεί…!!!

Η Ομοσπονδία μας επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα αιτήματά μας για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής – Αργίας και απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ας γνωρίζει ο αρμόδιος Υπουργός ότι, ενόψει του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων στις 5 Απρίλη (το οποίο προβλέπεται από τη μνημονιακή νομοθεσία που είναι ακόμα σε ισχύ), οι εργαζόμενοι θα είμαστε στο δρόμο και έξω από τα μαγαζιά, προκηρύσσοντας άμεσα 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ υπερασπιζόμενοι, ως έχουμε υποχρέωση, την ΚΥΡΙΑΚΗ – ΑΡΓΙΑ.

ΟΥΤΕ 52, ΟΥΤΕ 8 – ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΙΚΤΟ!