31 Μαρ 2015

Δήμος Χαλανδρίου: Μείωση - απαλλαγή δημοτικών τελών, δημοτικού φόρου & ΦΗΧ σε ευπαθείς ομάδες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΣΟΔΩΝ

Χαλάνδρι 20 Φεβρουαρίου 2015 




ΘΕΜΑ: «ΜΕΙΩΣΗ - ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ, ΦΗΧ».


Σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 202 του Ν 3463/06, το Δημοτικό συμβούλιο δύναται να μειώσει τα δημοτικά τέλη & δημοτικό φόρο, μέχρι 50% ή να απαλλάξει πλήρως από την επιβολή τους, απόρους, άτομα με αναπηρία καθώς και τους πολύτεκνους συμπεριλαμβανομένων των τριτέκνων, όπως η ιδιότητά τους οριοθετείται αντίστοιχα, από την κείμενη νομοθεσία.


Για το Ο.Ε. 2015 αποφασίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο τα παρακάτω για τις ευπαθείς ομάδες:

α) απαλλαγή για τους απόρους, με πιστοποίηση από την αρμόδια Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.
β) απαλλαγή για άτομα με αναπηρία 67% και άνω, εφόσον καταθέσουν στο Δήμο πιστοποιητικό αρμόδιας υπηρεσίας, με το οποίο θα αποδεικνύεται η ιδιότητά τους.
Οι ανωτέρω για να υπαχθούν στον ισχύοντα νόμο θα πρέπει να καταθέσουν στο Δήμο αίτηση με αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΗ
γ) μείωση για οικογένειες πολυτέκνων ως εξής :

1) Σε οικογένειες με τρία παιδιά (ανήλικα - προστατευόμενα μέλη), όπως αυτές εξομοιώνονται με τους πολύτεκνους, σύμφωνα με το Ν.3454/2006(ΦΕΚ 75/α/7-4-2006), απαλλαγή και ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000€. .

2) Με τέσσερα παιδιά (ανήλικα - προστατευόμενα μέλη) απαλλαγή και ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως  55.000€.
3) Με πέντε παιδιά και άνω, απαλλαγή και ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 75.000€.

 Για την απόδειξη της ιδιότητας του πολυτέκνου πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, συνοδευόμενα από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ). Πολύτεκνοι θεωρούνται οι γονείς με τέσσερα τουλάχιστον τέκνα, ανεξαρτήτως των προβλεπομένων από την οικεία νομοθεσία, περί πολυτέκνων, ηλικίας και λοιπών ιδιοτήτων, (άρθρ. 1 παρ. 21 του Ν. 2247/1994 /ΦΕΚ 182/31.10.1994/τ. Α’ – 2771/2006 απόφαση ΣΤΕ).
           
Πολύτεκνοι επίσης είναι σύμφωνα με τον Ν. 3454/7-4-2006:
α) Ο γονέας χωρίς σύζυγο με τρία  τέκνα ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του και είναι μόνος υπόχρεος για τη διατροφή τους, εφόσον είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως ανεξαρτήτως ηλικίας.
β) Ο ένας από τους γονείς ο οποίος κατέστη ανάπηρος εξ οιασδήποτε αιτίας ή είναι ανάπηρος πολέμου σε ποσοστό 67% και άνω, ισοβίως εφόσον έχει τρία τέκνα και συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις της ανωτέρω (α) περιπτώσεως.
γ) Τα ορφανά από πατέρα και μητέρα εφόσον είναι τουλάχιστον δύο αποτελούν ίδια οικογένεια και απολαμβάνουν όλα τα ευεργετήματα των πολυτέκνων και των τέκνων πολυτέκνων εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις της ανωτέρω (α) περιπτώσεως.

Για την απόδειξη της ιδιότητας του αναπήρου απαιτείται απόφαση από Κ.Ε.Π.Α. (Κέντρα Ελέγχου Πιστοποίησης Αναπηρίας) του Ι.Κ.Α, στην οποία να προσδιορίζεται η αναπηρία, το ποσοστό αναπηρίας του και η χρονική διάρκεια(απαιτείται τουλάχιστον ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Για την απόδειξη της μόνιμης κατοικίας θα προσκομίζεται το έντυπο Ε1 της δήλωσης φόρου εισοδήματος οικ. έτους 2014 και το αντίγραφο του λογαριασμού όπου θα εκδίδεται επ’ ονόματί του.
Τα ανωτέρω δικαιολογητικά (στις περιπτώσεις όπου είναι δυνατό να υπάρχει μεταβολή της ιδιότητας) θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρχή του κάθε έτους επικαιροποιημένα, προκειμένου να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος της τήρησης της ιδιότητας με βάση την οποία υφίσταται η απαλλαγή.
 Η χρέωση του μειωμένου τιμολογίου θα ισχύει μόνο για την παροχή της μονίμου κατοικίας και δεν αφορά επαγγελματικούς χώρους.
Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας χρεώνεται κανονικά και δεν υπάγεται στον ισχύοντα νόμο Ν. 3463 /03 παρ.3 του άρθρου 202.


ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ 30 ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
ΧΑΛΑΝΔΡΙ Τ.Κ 15234
ΑΡΜΟΔΙΑ : ΝΤΑΒΙΑ ΕΙΡΗΝΗ
ΤΗΛ : 213 2023852-857
e.mail:esoda@halandri.gr