24 Φεβ 2015

Για οικονομικά εγκλήματα στον Δήμο Τρίπολης κάνει λόγο ο Τσιαμούλος (video)

«Αμαρτωλές» οφειλές, δάνεια και χρέη διαπιστώθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10/2, όπως παρατηρεί ο δημοτικό σύμβουλος Ν. Τσιαμούλος, ο οποίος δηλώνει ότι η παράταξή του θα αναζητήσει όλες τις ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως υπάρχουν, αλλά και ενδελεχή έλεγχο.

Κατά τη συνεδρίαση της 10ης Φεβρουαρίου συζητήθηκε το θέμα της «Έγκρισης ισολογισμού, απολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως οικονομικού έτους 2013», όπου διαπιστώθηκε πλήθος παρατυπιών. Όπως αναφέρει ο κ. Τσιαμούλος, οι ορκωτοί ελεγκτές ενημέρωσαν το συμβούλιο και κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων η παράταξή του σημείωσε τρία πράγματα: Πρώτον, τις οφειλές των Δήμων Τεγέας και Λεβιδίου, συνολικού ποσού 1,8 εκατ. ευρώ, για τις οποίες όμως δεν υπάρχουν παραστατικά και για τις οποίες διαπιστώνεται η μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών. Ο κ. Τσιαμούλος σημειώνει ότι οι οφειλές αυτές είναι απαιτητές από τους προμηθευτές, καθώς τα έργα έχουν γίνει, και η παράταξή του θα ζητήσει την περαιτέρω έρευνα του θέματος.

Δεύτερον, στο Δημοτικό Συμβούλιο διαπιστώθηκε ότι οι οφειλές επιχειρηματιών προς τον Δήμο Τρίπολης ανέρχονται στο ποσόν των 6 εκατ. ευρώ. «Υπάρχουν συγκεκριμένες οφειλέτες εδώ και πολλά χρόνια», αναφέρει ο κ. Τσιαμούλος, «και δεν μπορούμε να λέμε στους δημότες να πληρώνουν τα τέλη τους, όταν υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα που οφείλουν εδώ και πολλά χρόνια και που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην εκάστοτε δημοτική αρχή». «Πρέπει να εξαντλήσει ο δήμος όλες τις νόμιμες διαδικασίες και να απαιτήσει τα χρήματα. Δεν γίνεται στην εποχή που ζούμε να χαϊδεύουμε συγκεκριμένους επιχειρηματίες επειδή ενδεχομένως να είχαμε προεκλογικές δεσμεύσεις. Όλες οι προηγούμενες αρχές γνώριζαν για τα χρέη, χωρίς να τα έχουν κάνει απαιτητά, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος τους να έχει παραγραφεί. Η παράταξή μας θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου να αποδοθούν και οι ποινικές ευθύνες», υπογράμμισε ο κ. Τσιαμούλος.

Και, τρίτον, όπως φαίνεται, ο Δήμος Τρίπολης δανειζόταν με υψηλό επιτόκιο, ενώ εισέπραττε πολύ χαμηλό για τις καταθέσεις του. Ως προς τα δάνεια που έχει λάβει ο δήμος από το 2009 και πίσω, προκειμένου να γίνουν κάποια έργα, διαπιστώθηκε ότι, «επί δημαρχίας Κοτσιάνη και πίσω», όπως λέει ο κ. Τσιαμούλος, το επιτόκιο του δανεισμού ήταν πολύ υψηλό, ενώ ταυτόχρονα το επιτόκιο που λάμβανε ο Δήμος Τρίπολης για τις καταθέσεις του ήταν εξαιρετικά χαμηλό, στο 0,40%-0,50%, «όταν τη δεκαετία '90 οι τράπεζες έδιναν 15% και 20%», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. «Έχει χάσει ο δήμος πάνω από 980.000 ευρώ, χρήματα από καταθέσεις. Προτείναμε στη δημοτική αρχή να κάνει μια επιτροπή, ώστε να βγάλουμε άκρη, γιατί τα χρήματα κατατέθηκαν σε μια συγκεκριμένη τράπεζα και δεν έκανε διαγωνισμό», κατέληξε ο κ. Τσιαμούλος.